Sylvesterdagen 2018

Gott nytt år! Igår var det nyårsafton eller Sylvesterdagen. Dagen har fått sitt namn efter Sylvester som var påve mellan åren 314 och 335. Han räknas som den 33:e påven efter Petrus aposteln. Han dog den 31 december 335, och det blev hans festdag. I Tyskland kallas nyårsfyrverkeriet Silvesterfeuerwerk, ”Sylvesterfyrverkeri”.
Jag och mina vänner ordnade en Sylvestersexa eller nyårsfest i Uppsala. Till förrätt hade vi smörrebröd med rostbiff, öl och snaps. Jag gjorde huvudrätten som bestod av potatisgratäng och entrecôte. Gratängen blev väldigt god, om jag får säga det själv. Extra mycket grädde och ost, så vitlök, purjolök och färska örter som dragon, timjan och basilika. Vi drack rött vin till. Efterrätten var mindre komplicerad, bara glass. Till det kaffe och punsch. Under sittningen deklamerade jag Heidenstams dikt ”Sverige”. Den passar de flesta högtider.
Sverige, Sverige, Sverige, fosterland,
vår längtans bygd, vårt hem på jorden!
Nu spela skällorna, där härar lysts av brand,
och dåd blev saga, men med hand vid hand
svär än ditt folk som förr de gamla trohetsorden.
Fall, julesnö, och susa, djupa mo!
Brinn, österstjärna, genom junikvällen!
Sverige, moder! Bliv vår strid, vår ro,
du land, där våra barn en gång få bo
och våra fäder sova under kyrkohällen.
Vilken cigarr rökte jag? Det blev en Rocky Patel Decade Emperor, en väldigt elegant cigarr, handgjord i Honduras, som fått bra kritik av aficionados. I den mjuka smaken hittar du körsbär och choklad, och du kan njuta länge, röktiden är nästan två timmar.

Jag hade på mig min fez, det var ett tag sen sist. När jag sätter på mig fezen förvandlas jag till mitt alter-ego Antikalifen. Idén fick jag när jag läste om motpåven Victor IV på 1100-talet. Om det funnits motpåvar, kan det också finnas antikalifer!

Source