Καλωσορίζοντας την Σοφία Σακοράφα στο ΜέΡΑ25

Χτες, 19η Δεκεμβρίου 2018, καλωσορίσαμε στο ΜέΡΑ25 την ευρωβουλευτή, φίλη και συνοδοιπόρο Σοφία Σακοράφα – τόσο ως μέλος του κόμματος όσο και ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας μου κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου:

Το 2018 σημαδεύτηκε με την προσπάθεια του Μνημονιακού Τόξου να περάσει το Οργουελιανής έμπνευσης αφήγημα περί εξόδου της χώρας μας από τα Μνημόνια.
Ήταν μέρος της συνολικής προσπάθειας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,  να αποδείξουν ότι οι «ενήλικες» της Ευρώπης ξέρουν τι κάνουν – και πως η υπακοή σε αυτούς είναι μονόδρομος.
Μέρα με την μέρα, όμως, αποδεικνύεται πως δεν γνωρίζουν τι ποιούν. Μέρα με την μέρα, οι πολίτες στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη τους γυρνούν την πλάτη, πεπεισμένοι ότι η πορεία που ακολουθείται τους γονατίζει, ιδίως εδώ στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης – στην Ελλάδα της Χρεοδουλοπαροικίας και των νέων που φεύγουν.
Κυρίες και κύριοι,
Η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα είναι η αίσθηση των πολιτών ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή την πορεία που τους γονατίζει.
Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη είναι ο συνδυασμός: (Α) Των αποτυχημένων πολιτικών λιτότητας, που πρώτα δοκιμάστηκαν εδώ ρημάζοντας την Ελλάδα, και (Β) Των ξενοφοβικών ακροδεξιών τεράτων που αυτές οι πολιτικές λιτότητας γέννησαν σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο υπό την μορφή νέων φασιστικών κομμάτων αλλά και υπό την μορφή της ακροδεξιάς στροφής κεντροδεξιών κομμάτων όπως η ΝΔ.
Το 2019, εκλογική χρονιά, η ίδια ολιγαρχία θα δώσει μάχη για να παγιωθεί, να μονιμοποιηθεί, το 4ο Μνημόνιο στην Ελλάδα. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα δώσει μάχη για να αποτραπούν οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στην ευρωζώνη παγιώνοντας έτσι τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή ρατσιστική δεξιά.
Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που, έχοντας εξ αρχής προβλέψει αυτές τις εξελίξεις, δίνει την ίδια βαρύτητα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις:
Στις Εθνικές εκλογές, όπου θα παλέψουμε για τον τερματισμό της Χρεοδουλοπαροικίας που γεννά την Ερημοποίηση της Ελλάδας.
Και στις ευρωεκλογές, για την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ που απαιτείται έτσι ώστε η Ευρώπη να πάψει να αποδομείται πνίγοντας τους έλληνες στην αναξιοπρέπεια.
Το 2019 το ΜέΡΑ25 θα δώσει το παρόν τόσο στις εθνικές όσο και στις ευρωεκλογές. Είμαστε το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που έχει καταθέσει λεπτομερές εκλογικό πρόγραμμα για το τι πρέπει να γίνει στην χώρας μας. Κι είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει λεπτομερές πανευρωπαϊκό πρόγραμμα – την ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – με το οποίο το ΜέΡΑ25 και τα αδελφά του κόμματα θα κατέβουν υπό την ομπρέλα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ.
Ήδη τα κλιμάκια του ΜέΡΑ25 και η Πολιτική Γραμματεία οργώνουν την χώρα στήνοντας τις οργανώσεις μας, ενισχύοντάς της μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες εκπόνησης πολιτικών και στελέχωσης των συνδυασμών. Προχτές είμασταν στην Πάτρα, την περασμένη εβδομάδα στην Λάρισα – το ΜέΡΑ25 θα βρεθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Όπως γνωρίζετε, ως Γραμματέας του Κόμματος θα ηγηθώ των ψηφοδελτίων μας για τις εθνικές εκλογές ενώ, παράλληλα, θα ηγηθώ του ευρωψηφοδελτίου του αδελφού μας κόμματος στην Γερμανία – μια κίνηση μεγάλης συμβολικής αξίας που σηματοδοτεί ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Βορρά-Νότου, γερμανικού-ελληνικού λαού αλλά σύγκρουση μεταξύ προοδευτικών ευρωπαϊστών και αυταρχικών, αντιδημοκρατικών, ολιγαρχικών δυνάμεων.
Όσο για το ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα, θα είναι ισχυρό, θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενιαίας πανευρωπαϊκά λίστας της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, θα υποστηρίζει το συνεκτικό πανευρωπαϊκό της πρόγραμμα και, βεβαίως, θα επιλεχθεί δημοκρατικά – μέσα από τις πάγιες εσωτερικές εκλογές του ΜέΡΑ25.
Μαζί με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας από αύριο το πρωί, κάθε μέρα, κάθε ώρα, έως τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές θα οργώσουμε την χώρα δίνοντας την προοπτική που λείπει και η οποία αναδύεται μέσα από το πρόγραμμά μας, τόσο το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό.
Και τώρα, με χαρά και τιμή, θα δώσω τον λόγο στο πιο πρόσφατα εκλεγμένο μέλος της ΠΓ του ΜέΡΑ25, την ευρωβουλευτή και εδώ και χρόνια συνοδοιπόρο Σοφία Σακοράφα που εντάσσεται στο κόμμα μας υπηρετώντας σταθερά τις αξίες της και με σκοπό να οργώσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στον διπλό προεκλογικό αγώνα των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών.