Heimdals bokcirkel: Jean-Jacques Rousseau

Den här hösten anordnar Föreningen Heimdal en bokcirkel i politisk filosofi med fokus på den franska revolutionen. Det här ger oss möjlighet att dels diskutera de idéer som drev revolutionen samt reaktionen mot den.
Vi kommer börja med att behandla revolutionens ideal med särskild betoning på filosofen Jean-Jacques Rousseau. Hans syn på människan, samhället och staten. Därefter kommer två av konservatismens viktigaste tänkare att diskuteras, Edmund Burke och Joseph de Maistre. De förkastar de ideal och metoder som revolutionärerna omhuldar. De försöker istället legitimera den gamla regimen och kyrkans makt i samhället. Mot slutet av hösten kommer vi avsluta den här bokcirkeln med att läsa Alexis de Tocquevilles analys av revolutionen, varför den skedde, och vad för sorts Frankrike som den lämnade efter sig.
Första träffen handlar om Rousseaus två avhandlingar (ca 110 sidor sammanlagt):
* Avhandling om vetenskaperna och konsten
* Avhandling om ojämlikheten mellan människorna
När dessa texter gavs ut på mitten av 1700-talet så blev de snabbt en succé och spreds över hela Europa. Rousseau såväl utmanade som befäste upplysningens tänkande. I hans radikala kritik av den sociala ordningen hämtade jakobinerna mycket av sin inspiration för att trappa upp våldet för att fullända revolutionen vilket vi senare kommer återvända till. Men Rousseau är också värd att lyfta fram över denna historiska kontext. Rousseau har inspirerat många radikala rörelser, men han har också mer än andra tänkare blivit en del av vårt demokratiska samhälle. Hans tänkande sitter i väggarna när européer definierar sin relation till sina medmänniskor och till staten. Denna schweizare är en nyckel för att förstå frihet, jämlikhet, och demokratin som ledord för den liberala utvecklingen i Europa i och med revolutionen och fram till idag.
Bokcirkeln leds av förra årets ordförande Pontus Westerholm.
Varmt välkomna!
Texterna finns på engelska i pdf-format eller på svenska i bokform på såväl Universitetsbiblioteket som Stadsbiblioteket.
PDF-dokument på engelska:
https://drive.google.com/open?id=1atjBCn6Dg_7GrNQWnK_LBnVqY_K8gC8A
https://drive.google.com/open?id=1UUSN8GrpGBObnSwfhYiGQczLwxWvcUE7
Versioner på svenska:
Universitetsbiblioteket:
https://disaweb.ub.uu.se/chamoweb/lib/item?locale=sv&theme=headless&id=chamo:693096
https://disaweb.ub.uu.se/chamoweb/lib/item?locale=sv&theme=headless&id=chamo:1851397
Stadsbiblioteket
https://goo.gl/hLVRCP

Source