Premiär för Antikalifens podcast!

Antikalifen. Podcasten där öst möter väst. Varför heter den så? För finns det en kalif, så måste det finnas en antikalif! Finns det en skurk, måste det finnas en hjälte. Annars blir det ingen bra story, tänker jag. Jag är ingen hjälte, långt därifrån.
Till omslag har jag valt en teckning av Gustave Doré som föreställer baron Münchhausens möte med den turkiske sultanen. Baronen blir ju fånge i det ottomanska kalifatet, och faktiskt också slav.
Münchhausens sagor, där vi får läsa om hur han lyfter sig själv – och sin häst – i håret, ider på en kanonkula och flyger till månen, utspelar sig på 1700-talet, men det här att bli slav, är tyvärr ett öde som vi känner igen från dagens värld där drömmen om ett kalifat fortfarande lever.
Münchhausen får alltså på den här bilden representera väst. För är det något som väst står, tycker jag, för så är det fantasi och äventyrslust, och det har Münchhausen i övermått!
”Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två”, skrev Rudyard Kipling i sin dikt. Det är ett yttrande som fått utstå mycket kritik. Men jag tror det ligger någonting i det, för ibland blir det snarare krockar än möten. Det kan gå bra, det kan gå galet.
Och för podcastens musik står ingen mindre än Mozart. Enleveringen ur seraljen, heter ju operan där öst möter väst. Det gick ganska galet!
I detta första pilotavsnitt möter jag kulturjournalisten Simon O. Pettersson som för inte så länge sedan gav ut boken Svenska konservativa profiler. Vi pratar om västvärldens kris och konservatismens återkomst.
För att kunna hålla på med det jag gör, skriva artiklar, ge ut böcker, göra YouTube-videor och podda, behöver jag ditt stöd. Swisha till 0760078008 (Eddie).
Du kan också bli månadsgivare på Patreon. Jag heter Antikalifen!
Lyssna här!

Source