NY PODD! Extremismen är ganska mainstream

I ett nytt avsnitt av podden Amerikanska nyhetsanalyser (#492) pratar jag med Ronie Berggren om att axplock av de senaste nyheterna. Den populäraste imamen i världen på sociala heter Mohammad Al-Arifi och har har 21 miljoner följare på Facebook och 14 miljoner följare på Twitter.
Eftersom vi ofta får höra extremisterna inom islam bara är en liten minoritet så borde ju den stora stjärnan, särskilt bland unga, på sociala medier, vara en måttfull imam. Så är det inte. Al-Arifi ligger mycket nära Al-Qaida och Islamiska Staten i sina åsikter. För det som vi i väst kallar extremism är faktiskt ganska mainstream i islamvärlden.
Och Al-Qaida och Islamiska Staten har inte hittat på någonting nytt. De stödjer sig bara på Koranen och profeten Muhammeds budskap. Det är så de lyckas övertyga så många muslimer. När krisen i Syrien började hetsade Al-Arifi unga män att gå ut i jihad, det heliga kriget. Experter menar att Al-Arifis starkt emotionella framträdanden på YouTube – han till och med gråter – med maningar till jihad var en viktig anledning till att så många unga muslimska män reste till Syrien för att störta Assad och bygga en islamisk stat.
Lyssna här:

Gillar du vad jag gör? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)
Bli månadsgivare på Patreon
Donera via Paypal:

Source