Spanien under islam var inget paradis

I en krönika i Aftonbladet den 21 oktober menar Anders Lindberg att svenska folket vet för lite om islam. ”Festligt hur lite vi vet om islam” lyder rubriken. Sedan ägnar han hela artikeln till att visa hur lite han själv vet om islam. Men det är inte festligt, snarare sorgligt, eftersom han själv är omedveten om hur lite han vet.
I ett stycke framställer han den islamiska erövringen av Spanien, som skedde genom jihad eller heligt krig, som att muslimer ”korsade Gibraltar sund”:
”I början av 700-talet korsade muslimerna Gibraltar sund och etablerade sig i Europa.”
Lindberg berättar att han har läst en ny bok om islam, ”I Visdomens hus”, skriven av en vänsterakademiker och en muslimsk akademiker, Ronny Ambjörnsson och Mohammad Fazlhashemi. I den boken har hans egna vänsterfördomar hittat näring.
Lindberg borde pröva att läsa forskning som utmanar hans egna fördomar. Jag skulle rekommendera forskaren Dario Fernandez-Moreras bok ”The Myth of the Andalusian Paradise”. Med mängder av bevis slår Fernandez-Morera hål på myten om det mångkulturella paradiset i det islamiskt styrda Spanien.
Det tog åtta hundra år för spanjorerna att ta tillbaka sitt land. Detta krig kallas reconquistan, återerövringen, och målningen ovan visar hur Granada, det sista islamiska fästet, år 1492 kapitulerar för Isabella, drottning av Kastilien, och hennes make Ferdinand.
I ett nytt avsnitt av podden Amerikanska nyhetsanalyser (#480) pratar jag och Ronie Berggren om ”The Myth of the Andalusian Paradise” och om hur historien förvrängs för att passa dagens politiska agendor.
Lyssna på podden här:

Gillar du vad jag gör? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)
Bli månadsgivare på Patreon
Donera via Paypal:

Source