«Η μείωση του συντελεστή κατά το ίδιο ποσοστό τόσο για τα ολιγοπώλια όσο και για τα μικρομάγαζα, την ώρα που η προπληρωμή παραμένει η ίδια για όλους, αποτελεί κίνηση τόσο ανούσια όσο και αντιδραστική», δηλώνει στη συνέντευξή του στον Γιώργο Μπόσκο της ΕφΣυν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η προπληρωμή φόρου των επιχειρήσεων δεν αναφέρθηκε ούτε ψιθυριστά.
«Η μείωση του συντελεστή κατά το ίδιο ποσοστό τόσο για τα ολιγοπώλια όσο και για τα μικρομάγαζα, την ώρα που η προπληρωμή παραμένει η ίδια για όλους, αποτελεί κίνηση τόσο ανούσια όσο και αντιδραστική», δηλώνει στη συνέντευξή του στην efsyn.gr ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η προπληρωμή φόρου των επιχειρήσεων δεν αναφέρθηκε ούτε ψιθυριστά. Αναφερόμενος στο Ελληνικό, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει μια απέραντη χρεοδουλοπαροικία στην οποία η έννοια της λέξης «επένδυση» πολτοποιείται στο βωμό των συμφερόντων των ολιγαρχών, οι οποίοι έφεραν τη χώρα και τον λαό της στην μόνιμη χρεοκοπία.
● Κύριε Βαρουφάκη, έχετε δηλώσει ότι «οι οικονομολόγοι είναι κάτι πολύ χειρότερο από τους ψυχίατρους της κρίσης. Είμαστε ένοχοι, ως επιστήμη». Αισθάνεστε ενοχές ως οικονομολόγος ή ως υπουργός των Oικονομικών; Αν ναι, ποιες είναι οι ενοχές σας;
Έχοντας παίξει ρόλο, διεθνώς, στο να προϊδεαστούν οι πολίτες για το πως η οικονομική θεωρία τείνει να παραπλανά δίνοντας ψευδο-επιστημονική επίφαση στις πολιτικές που εξυπηρετούν την ολιγαρχία-δίχως-σύνορα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν νιώθω καμία ενοχή. Πώς θα μπορούσε να ένιωθα αλλιώς όταν, παραδείγματος χάριν, το βιβλίο μου «Μιλώντας στην Κόρη μου για την Οικονομία» έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο από νέους ανθρώπους, αλλά και μεγαλύτερους, ως αντίδοτο στην προπαγάνδα της ολιγαρχίας που στηρίζεται σε οικονομικά μοντέλα τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τον υπάρχοντα καπιταλισμό;
Όσον αφορά τη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, ό,τι έκανα θεμελιωνόταν στην μεθοδική, ορθολογική αποδόμηση των ψευδο-επιστημονικών οικονομικών μοντέλων της τρόικας με τα οποία οι δανειστές επένδυαν τις μισανθρωπικές τους οικονομικές πολιτικές. Όταν στις συναντήσεις μου με τους εκπροσώπους τους αποδομούσα τα ανόητα οικονομετρικά υποδείγματα της τρόικας, παραδείγματος χάριν εκείνα με τα οποία πάσχιζαν να αιτιολογήσουν την αύξηση του ΦΠΑ ή την προπληρωμή φόρου ή την κατάργηση του ΕΚΑΣ, σας διαβεβαιώ ότι ένιωθαν πολύ άσχημα. Αποτέλεσμα ήταν να με χαρακτηρίζουν νάρκισσο και αλαζόνα, να επιδίδονται σε δολοφονία χαρακτήρα κλπ. Όχι μόνο λόγος για να νιώθω ενοχές δεν ήταν αυτό αλλά, αντίθετα, έως σήμερα παραμένει πηγή κουράγιου και περηφάνειας.
● Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται από το 28% στο 24%, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Θεωρείτε ότι η κίνηση αυτή θα δώσει μια ανάσα στη μεσαία τάξη ή πιστεύετε ότι θα ευνοήσει κατά κύριο λόγο τους λίγους και ισχυρούς;
Ο Σέρλοκ Χολμς, σε μια από τις γνωστότερες ιστορίες, βρήκε τον δολοφόνο όταν συνειδητοποίησε ότι το σκυλί δεν γαύγισε μια νύχτα. Έτσι κι εδώ. Σημασία δεν έχει η εξαγγελία αλλά το τι δεν αναφέρθηκε ούτε ψιθυριστά: η προπληρωμή φόρου.
Από το 3ο Μνημόνιο έως σήμερα, οι επιχειρήσεις προκαταβάλουν το 100% του φόρου τους. Οπότε, τώρα που ο συντελεστής φορολόγησης είναι 28%, ένα μικρομεσαίος πληρώνει 56% φόρο, συν τις ασφαλιστικές εισφορές. Η μείωση του συντελεστή στο 24% θα μειώσει το τελικό ποσοστό από το τραγικό 56% στο εξωφρενικό ποσοστό 48%.
Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι απλή: Να ξεκινήσουμε από την κατάργηση της προπληρωμής (ουσιαστικά μείωση από 56% στο 28%) και μετά να προχωρήσουμε στην μείωση του συντελεστή από 28% στο 15% για τις μικρές και στο 20% για τις μεσαίες επιχειρήσεις – με τις μεγάλες (π.χ. σουπερμάρκετ, τράπεζες) να παραμένουν στο 28%. Η μείωση του συντελεστή κατά το ίδιο ποσοστό τόσο για τα ολιγοπώλια όσο και για τα μικρομάγαζα, την ώρα που η προπληρωμή παραμένει η ίδια για όλους, αποτελεί κίνηση τόσο ανούσια όσο και αντιδραστική.
● Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2020 υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα. Αυτό όμως είναι ανέφικτο, δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μικρότερος από το στόχο. Είστε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τα πλεονάσματα;
Ο κ. Ρέγκλινγκ είναι εντυπωσιακά συνεπής άνθρωπος. Άλλη μια φορά δεν έχασε την ευκαιρία, με τον γνωστό μπρουτάλ τρόπο του, να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο της ελπίδας μιας μνημονιακής κυβέρνησης που τόλμησε να πιστέψει ότι μπορεί να επιβραβευτεί η τακτική του υποδειγματικού κρατούμενου που επέλεξε. Σε μια περίοδο που η ύφεση φουντώνει, ο κυνικός κ. Ρέγκλινγκ τους είπε: Και βέβαια να δούμε ξανά τα πλεονάσματα εφόσον πιάσετε ρυθμούς ανάπτυξης 4 φορές της Γερμανίας!
● Σε πρόσφατη συνέντευξή σας σε τηλεοπτικό σταθμό αναφερθήκατε στον αρνητικό αριθμό επενδύσεων που σημειώνει η χώρα για δέκατη συνεχόμενη χρονιά. Δεν πρέπει να ολοκληρωθεί η επένδυση στο Ελληνικό για να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα;
Το μόνο μήνυμα που στέλνει η «επένδυση» του Ελληνικού στην διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι ότι η Ελλάδα παραμένει μια απέραντη Χρεοδουλοπαροικία στην οποία η έννοια της λέξης «επένδυση» πολτοποιείται στο βωμό των συμφερόντων των ολιγαρχών που έφεραν τη χώρα και τον λαό της στην μόνιμη χρεοκοπία.
Οι επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα είναι στα κεφαλαιουχικά αγαθά του μέλλοντος – σε νέες πράσινες τεχνολογίες αιχμής, σε νέες μορφές οργανικών καλλιεργειών, σε νέα έξυπνα δίκτυα ανανεώσιμης ενέργειας. Η παράδοση για ένα κομμάτι ψωμί της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού σε ολιγάρχη που θα το τσιμεντοποιήσει, και θα υποχρεώσει παράλληλα το κράτος να χτίσει νέες υποδομές υπέρ του, σηματοδοτεί στους έντιμους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι χώρα προς αποφυγήν, όχι χώρα στην οποία αξίζει να έρθουν. Ας ξεκαθαρίσουμε, πιο συγκεκριμένα, τα εξής:
Η τσιμεντοποίηση του μόνου εν δυνάμει μητροπολιτικού πάρκου της τσιμεντούπολης είναι επένδυση μόνο υπό την έννοια ότι μια πυρκαγιά στο δάσος… αυξάνει το ΑΕΠ (καθώς το πετρέλαιο που καίνε οι πυροσβεστικές προσμετράται στο ΑΕΠ ενώ τα δέντρα που καίγονται δεν έχουν τιμή).
Η οικοδόμηση καζίνο μπορεί μεν να αυξάνει υπέρμετρα τα κέρδη του ολιγάρχη ή του μαφιόζου που το διαχειρίζεται αλλά αποτελεί από-επένδυση για την κοινωνία που το υφίσταται στους κόλπους της.
Ο συνδυασμός τιμωρητικών φόρων για τις παραγωγικές επενδύσεις και σκανδαλωδών δώρων για τους ολιγάρχες αποτελεί αντικίνητρο για τις επενδύσεις που έχουμε ανάγκη.
● Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Γιατί οι Βρετανοί τελικά ψήφισαν Brexit;
Το 1,8% που έκανε τη διαφορά υπέρ του Brexit οφείλεται σε τρεις λόγους:
Πρώτον, στο θυμό πολιτών της βόρειας και επαρχιακής Αγγλίας για την καμένη γη που άφησαν πίσω τους οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές Θάτσερ και Μπλέαρ – ένας θυμός που βρήκε ευκαιρία να εκφραστεί με το Brexit, δεδομένου ότι τόσο το συντηρητικό κατεστημένο (π.χ. Πρωθυπουργός και Υπουργείο Οικονομικών, οι τραπεζίτες του Σίτι, ξένοι ηγέτες) όσο και τη φιλο-κατεστημενική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος τους απειλούσαν με Αρμαγεδδόνα σε περίπτωση που ψήφιζαν Brexit. Ήταν ως εάν οι πλούσιοι του Νότου να προκαλούσαν πολίτες που ένιωθαν ότι δεν είχαν να χάσουν τίποτα να ψηφίσουν Brexit!
Δεύτερον, στην καταστροφική νομισματική της ΕΚΤ από το 2008 έως το 2015. Να σας θυμίσω ότι, με το που ξέσπασε η χρηματιστηριακή κρίση το 2008, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να τυπώνει χρήμα την ώρα που ο ανεκδιήγητος κ. Τρισέ, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέβαζε τα επιτόκια. Αποτέλεσμα ήταν η Βρετανία να διατηρήσει την απασχόληση ψηλά (έστω και με κακές θέσεις εργασίας) την ώρα που στην ηπειρωτική Ευρώπη είχαμε κατάρρευση της απασχόλησης, Έτσι, περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Ρουμάνοι κλπ εκμεταλλεύτηκαν την ελευθερία κίνησης και μετανάστευσαν στη Βρετανία δίνοντας έναυσμα στους ξενοφοβικούς λαϊκιστές, τύπου Φαράζ, να ξεσπαθώσουν εναντίον της ΕΕ.
Τρίτον, στο πνίξιμο της Ελληνικής Άνοιξης το 2015. Στις ομιλίες μου ανά τη Βρετανία κατά την προεκλογική περίοδο πριν το δημοψήφισμα του 2016, στις οποίες καλούσα τους πολίτες να μην στηρίξουν το Brexit, με πλησίαζαν καλοπροαίρετοι σύντροφοι να μου πουν: ”Μετά τον τρόπο που η ΕΕ έπνιξε τον λαό σας το περασμένο καλοκαίρι, αποδεικνύοντας το μίσος τους για τη δημοκρατία, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ της παραμονής μας στην ΕΕ”.
● Σε λίγες μέρες θα παρευρεθείτε στο ετήσιο συνέδριο του βρετανικού Εργατικού Κόμματος. Πριν λίγα χρόνια ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν τάσσονταν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς εξηγείτε αυτή την αλλαγή στη στάση του; Θεωρείτε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα;
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κρατούσε εξ αρχής σωστή και συνεπή στάση. Όπως κάνει και σήμερα. Πριν μπει το Brexit στην τροχιά του δημοψηφίσματος, ο Τζέρεμι – πολύ σωστά – ασκούσε κριτική στην νεοφιλελεύθερη ροπή της ΕΕ. Ξεχνάτε άλλωστε ότι, π.χ., η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά ήταν ιδέα και φιλοδοξία της κας Θάτσερ; Της ίδιας κας Θάτσερ που συνέτριψε την βρετανική εργατική τάξη, που απελευθέρωσε τους τραπεζίτες στο βαθμό να κάνουν τα τέρατα και τα σημεία που έφεραν την κατάρρευση του 2008, που ιδιωτικοποίησε τα πάντα με οικτρά αποτελέσματα για την βρετανική κοινωνική οικονομία;
Όμως, όταν τέθηκε το ερώτημα για Brexit σε δημοψήφισμα, μαζί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αποφανθήκαμε ότι άλλο το να λες ότι δεν έπρεπε να μπει η χώρα σου σε αυτή την ΕΕ κι άλλο να υποστηρίζεις την έξοδο από αυτήν – καθώς μια έξοδος έχει μεγάλο κόστος για τις λαϊκές μάζες. Για αυτό το λόγο, το 2016 μαζί με τον Τζέρεμι τριγυρνάγαμε την Βρετανία προσπαθώντας να πείσουμε τους προοδευτικούς βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με το σύνθημα: «Μέσα στην ΕΕ. Εναντίον αυτής της ΕΕ».
Αν στις επόμενες εκλογές ο Τζέρεμι Κόρμπιν εκλεγεί πρωθυπουργός θα διενεργήσει δημοψήφισμα θέτοντας στο λαό το ερώτημα: Έξοδος από την ΕΕ παραμένοντας όμως στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ; Ή παραμονή στην ΕΕ;
●Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΜέΡΑ25 και Εργατικού Κόμματος Βρετανίας για κοινή ατζέντα στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν;
Από καιρό οι συνεργάτες μας επεξεργάζονται κοινό πρόγραμμα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος αφενός και του DiEM25-ΜέΡΑ25 αφετέρου, που θα παρουσιάσουμε σε κοινή, ανοικτή εκδήλωση στις Βρυξέλλες. Αρχικά την είχαμε προγραμματίσει για τον Οκτώβριο αλλά επειδή είναι πιθανότατο η Βρετανία να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, το αναβάλαμε για τον Ιανουάριο.
● Πρόσφατα, βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για τις 22 Σεπτεμβρίου απόφαση αποφυλάκισης του ιδρυτή των Wikileaks και μέλους του DiEM25, Τζούλιαν Ασάνζ. Έχετε εμπιστοσύνη στη βρετανική Δικαιοσύνη εν όψει της τελικής ακροαματικής διαδικασίας που αναμένεται να γίνει το Φεβρουάριο ή εκτιμάτε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η βούληση τoυ ισχυρού και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ;
Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας γενναίος δικαστής να βάλει τέλος στο μαρτύριο ενός σπουδαίου ανθρώπου ο οποίος κατηγορείται μόνο για ένα πράγμα: Ότι μας άνοιξε τα μάτια στα εγκλήματα που γίνονται στο όνομά μας σε όλη την υφήλιο. Αυτή μου η ελπίδα δεν σημαίνει βέβαια ότι έχω την πεποίθηση ότι θα λάμψει η δικαιοσύνη.
Πριν ένα χρόνο, όταν εκδικαζόταν σε χαμηλότερο δικαστήριο η αίτηση του Τζούλιαν να ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψής του, δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία δίωξη εναντίον του, η δικαστής που την απέρριψε αποκαλύφθηκε πως ήταν σύζυγος στελέχους μεγάλης επιχείρησης της οποίας τις δραστηριότητες στον τομέα της πώλησης όπλων είχαν αποκαλύψει τα Wikileaks.
Παρόλα αυτά επιμένω να πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί δικαστής που να γράψει ιστορία κάνοντας το σωστό και βγάζοντας τον Τζούλιαν από το ανήλιαγο μπουντρούμι στο οποίο βρίσκεται σε απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο.
● Αναφερόμενος στο βιβλίο σας «Ενήλικες στο δωμάτιο», ο κ. Τσίπρας εκτόξευσε φαρμακερά βέλη προς εσάς από την 84η ΔΕΘ, λέγοντας ότι «το βιβλίο Βαρουφάκη αναφέρεται σε κρίσιμα γεγονότα με εγωκεντρική προσέγγιση. 30% όσων παρουσιάζει είναι πραγματικά γεγονότα, 30% η δική του στρεβλή προσέγγιση σε αυτά και 30% μυθοπλασία». Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού;
Δεν πρέπει να είναι εύκολο για νέο πολιτικό που ο λαός πίστεψε τόσο πολύ να βρει τρόπο να χαρακτηρίσει αυταπάτες και μυθοπλασίες αυτά που μαζί λέγαμε εκείνες τις μέρες που το 80% του λαού στήριζε τον όμορφο αγώνα μας. Επί του πρακτέου όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει πολιτικούς να χαρακτηρίζουν αρνητικά αλλήλους. Όπως και τους αφρίζοντες τροϊκανούς, που δεν μπορούν να ανεχτούν ότι ο Κώστας Γαβράς έκανε ταινία το βιβλίο μου, ή ότι νομπελίστες όπως οι Στίγκλιτς, Κρούγκμαν και Σεν υποστήριξαν τη στάση μου, κλπ., τους λέω κάτι απλό: Πείτε μου σε ποια σελίδα σε ποια παράγραφο είπα ότι είπατε (ή κάνατε) κάτι που δεν είπατε (ή κάνατε);
● Μία άλλη πρώην συνοδοιπόρος σας, η κ. Κωνσταντοπούλου, δήλωσε ότι ο Κώστας Γαβράς «δεν έχει το δικαίωμα να παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα με τη μονομέρεια της ιδιοτελούς αυτοπροβολής του Βαρουφάκη». Τι απαντάτε;
Ως δημοκράτης, αναγνωρίζω το δικαίωμα του καθένα να λέει ακόμα και στον Κώστα Γαβρά τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται να κάνει.
● Κύριε Βαρουφάκη, γιατί αυτό-προσδιορίζεστε ως «ασυνεπής μαρξιστής»; Ποιες είναι οι βασικές σας διαφωνίες με τον Καρλ Μαρξ;
Επειδή ο ίδιος ο Μάρξ, όπως κάθε σοβαρός διανοούμενος, ήταν μονίμως ασυνεπής με τον εαυτό του. Συχνά-πυκνά ασκούσε κριτική σε προηγούμενα κείμενα και αναλύσεις του. Αυτό έχει ύψιστη σημασία να το θυμόμαστε καθώς μαρξιστές που το ξέχασαν συνεισέφεραν στον αυταρχισμό της Αριστεράς προσποιούμενοι τους κλειδοκράτορες της μίας, μοναδικής και συνεπούς μαρξιστικής «αλήθειας». Αν θέλετε όμως να προβώ σε μια κριτική στον Μαρξ, θα πω το εξής: Ενθουσιασμένος με την ισχύ της αναλυτικής σκέψης των Βρετανών γιγάντων της πολιτικής οικονομίας (Σμιθ και Ρικάρντο κυρίως) επέτρεψε στον εαυτό του να απομακρυνθεί υπέρ το δέον από την Εγελιανή διαλεκτική και να πιστέψει (περισσότερο του δέοντος) ότι η πεμπτουσία του καπιταλισμού μπορεί να αποτυπωθεί σε κάποιο σύστημα εξισώσεων.
Source