Sångarprinsens hyllades med sång och skålar

Måndag den 18 juni var det Prins Gustaf, Sångarprinsens, födelsedag. Han föddes den 18 juni 1827 som son till kung Oscar I. Han var hertig av Uppland. Det var Gustaf som tonsatte Studentsången. Texten skrevs av Herman Sätherberg.
Födelsedagen firade vi i Konservativa Måndagsklubben (KMK) genom att sätta på oss studentmössorna och samlas vid hans staty utanför Carolina Rediviva på kvällen. Vi sjöng Studentsången och Kungssången och skålade i punsch. Cigarr hör också till.
Sedan gick vi till en krog och åt middag.

Sjungom studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än
i våra sinnen bo,
hoppet är vår vän,
och vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro!
där de härliga lagrarna gro!
Hurra!
Svea vår moder hugstor och skön,
manar till bragd som i fornstora da’r,
vinkar med segerns och ärans lön,
med den skörd utan strid man ej tar.
Aldrig slockne då
känslans rena brand,
aldrig brista må
vår trohets helga band,
så i gyllene frid som i strid.
Liv och blod för vårt fädernesland!
Liv och blod för vårt fädernesland!
Hurra!

Hösten 1844 kom prinsen till Uppsala. Han studerade här, tillsammans med sina bröder Carl och Oscar, vid universitet, och hade då sin bostad i det så kallade Prinshuset. Han räknas som den hittills största musikbegåvningen inom ätten Bernadotte och fick hedersnamnet Sångarprinsen.
Gustaf avled den 24 september 1852, endast 25 år gammal. Statyn vid Carolina Rediviva gjordes av Carl Eldh och invigdes 1927, alltså på hundraårsjubileet.
Konservativa Måndagsklubben är ett sällskap för Uppsalaromantiker som hittar på roliga saker tillsammans. Vår idé är att förena glädje och bildning. Vi har en fest och en pubkväll varje månad. Hör av dig om du vill vara med! Jag nås på Facebook och Twitter

Source