Bland 200-åriga ångbåtar och misslyckade ångflygplan

Mariefred var ett av fartygen i ångbåtskortegen i Mälaren.Följ med Tobias Svanelid ombord på ångbåtsparaden som firar den första reguljära ångbåtstrafiken i Sverige för 200 år sedan. Och hör om Flugan - ett svenskt försök att få ett ångflygplan att fungera.För 200 år sedan stävade hjulångaren Amphitrite på sin jungfrutur till Drottningholm. Det markerade starten för Sveriges första reguljära ångbåtstrafik, en händelse som nu firats stort med en ångbåtsparad längs samma rutt. Tobias Svanelid hoppar ombord för att undersöka ångbåtens framgångsrika historia och nutida charm.
Dessutom om det misslyckade försöket med ett svenskt ångflygplan. Nyligen hängdes Flugan upp i Tekniska museets entréhall, uppfinnaren Carl-Richard Nybergs försök att komma upp i luften med hjälp av en ångdriven flygmaskin. Flyghistorikern Carl Rönn berättar om experimenten, och varför Flugan aldrig fick luft under vingarna.
Och så svarar Dick Harrison på frågan om jesuiterna verkligen var så onda intrigmakare som populärkulturen velat göra gällande.