“Η Ελλάδα το 2015 στραγγαλήθηκε από τους δανειστές. Κι ο Τόμας Βίζερ το ξέρει, καθώς ήταν ένας εξ αυτών”. Καθηγητές Τζεφ Σάκς (Columbia) και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ (Τέξας)

Ο ισχυρισμός του Τόμας Βίζερ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 κόστισαν 200 δις ευρώ στην Ελλάδα είναι γελοίος. Όπως γνωρίζει ο κ. Βίζερ – καθώς ήταν από τους αρχιτέκτονες των πολιτικών της τρόικας – η ελληνική οικονομία στραγγαλίστηκε το 2015 από τους δανειστές. Οι δανειστές κατέφεραν σοβαρή ζημιά από την πρώτη μέρα: υπονόμευσαν την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αρνήθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, επέμεναν σε σκληρή λιτότητα και, το πιο σημαντικό, αρνήθηκαν κάθετα να διαπραγματευτούν ή ακόμα και να συζητήσουν καλή τη πίστη. Όσο για τα μέτρα των δανειστών, ήταν εξαιρετικά καταστροφικά για την Ελλάδα, όπως ακόμα και ο τ. Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, παραδέχτηκε. Ο Σόιμπλε είπε στον Βαρουφάκη, ότι εάν οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί ούτε εκείνος θα υπέγραφε! Οι όροι των δανειστών δεν σκόπευαν ούτε κατά διάνοια να βοηθήσουν την Ελλάδα. Στεκόμαστε δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη, και στηρίζουμε την αλήθεια. Και γνωρίζουμε ότι ο λαός της Ελλάδας έχει την σοφία να κάνει το ίδιο.

Σημ. Ο Τζέφρι Σακς ήταν σύμβουλος δεκάδων κυβερνήσεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, πρόεδρος του Earth Institute, ενώ πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ θεωρείται από τους κορυφαίους μελετητές της οικονομικής ανισότητας, έχει εργασθεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κονγκρέσο και διατέλεσε στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών