Kommer äganderätt att bli kriminellt?

Kanske har du läst om att bilindustrin vill sortera sina produkter under upphovsrättslagstiftning i USA? Det är vad rubriker som “vill förbjuda ägaren att meka med bilen” betyder. Traktorproducenten John Deere har även de gått ut med upphovsrättsligt utspel, och vill att folk ska förstå att även om du köpt en traktor av dem, så äger du den inte. Upphovsrätt är att göra undantag från äganderätt, nämligen.
Upphovsrättsdiskussionerna dröjer sig fortfarande kvar vid tanken om fildelning, och alla försök att kritisera lagstiftningen som växt upp kring detta slås allt som oftast ner med tanken på att folk vill ladda ner musik. Intressant nog har John Deere med det i sin retorik – den elektronik som används i traktorerna kan göras om för att piratkopiera musik. (Nej, jag skojar inte, läs själv får du se.)
Frågan är hur många det är som kommer att vända sig till lagstiftare för att få upphovsrättslagstiftningen justerad? Idag upplever jag de flesta direkt funderar på hur man kan kringgå lagstiftningen istället. Hitta andra vägar runt. Nog för att man vill fixa problemet, men väldigt lite förtroende verkar finnas kvar om att det ska vara möjligt.
Man kan se exempel på det när man läser kommentarerna kring rättegången mot domännamnet thepiratebay.se som dras igång idag. Åklagaren vill att namnet inte ska kunna registreras. Visserligen kommer det inte stoppa fildelning, men det är en viktig signal, anser han. När jag läser kommentarer runt den här nyheten så snackas det om lösningar runt det åklagaren försöker göra. Hur man tekniskt kan peka vilket namn som helst och folk landar rätt.
Som jag förstår det används alltså svenskt rättssystem i PR-syfte, och man är helt öppen med det, och mottagarna av budskapet drar sina slutsatser utifrån det. Kanske är det då inte långsökt att tänka sig att få kommer vända sig till lagstiftare när det är något som inte existerar för allmänheten utan mot allmänheten. Och samhällskulturen drar genast igång funderingar kring hur man ska klara sig förbi lagstiftning?
Nånting i hela den här nya framväxande kulturen landar i att alla människor är eller blir kriminella, tänker jag. Till och med när du köper en bil och behöver reparera den.

Source