Visit ArabTopics.com

Το πρώτο διεθνικό κόμμα ιδρύθηκε στην Νάπολι την 10η Μαρτίου 2018: Άρθρο-ανακοίνωση στην Εφημερίδα των Συντακτών

Σήμερα, Σάββατο 10 Μαρτίου, ιδρύουμε στη Νάπολη της Ιταλίας το πρώτο διεθνικό κόμμα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 με κοινό πρόγραμμα οικονομικών, κοινωνικών, οικολογικών και θεσμικών τομών.

Η Ευρώπη ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού. Αν παραμείνει στα χέρια του βαθέος κατεστημένου που τη σφετερίζεται, θα συνεχίσει να υπνοβατεί προς την αποτελμάτωση. Οι προοπτικές αυτής της Ευρώπης είναι μηδενικές. Ομως εναλλακτικές υπάρχουν. Τα επόμενα χρόνια είναι η τελευταία ευκαιρία μας να αλλάξουμε την Ευρώπη ριζικά, ώστε οι επόμενες γενιές να μην την βλέπουν πλέον ως ένωση αυταρχικής ανικανότητας. Τώρα είναι η στιγμή να αδράξουμε την ευκαιρία.

Ποιοι είμαστε;

Καταφτάνουμε στη Νάπολη από τον Βορρά, τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης. Προερχόμαστε από την Κεντρική Ευρώπη, από τα νησιά της Μεσογείου, από τις πιο απομακρυσμένες και τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της. Κάποιοι από εμάς αυτο-αποκαλούμαστε μαρξιστές, άλλοι οικολόγοι, άλλοι αναρχίζοντες, κάποιοι αυτοπροσδιορίζονται ως φεμινιστές, φιλελεύθεροι. Είμαστε απλοί πολίτες, ακτιβιστές, δήμαρχοι, ευρωβουλευτές. Ομως τα βασικά που προσκομίζουμε από κοινού στο πρώτο διεθνικό ευρωπαϊκό κόμμα είναι:

 1. Πίστη στην αυθεντική δημοκρατία –το πολίτευμα που, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, παίρνει την εξουσία από τους λίγους και τη δίνει στους πολλούς, που είναι εξ ορισμού οι φτωχότεροι.
 2. Τις διαφορετικές μας γλώσσες, κουλτούρες, προφορές, κομματικές αφετηρίες.
 3. Την αποφασιστικότητα να ανακτήσουμε τη λαϊκή κυριαρχία στις γειτονιές μας, στις πόλεις μας, στις χώρες μας, στο περιβάλλον μας και βέβαια στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα στη Νάπολη σήμερα, υπό την αιγίδα του DiEM25, συνασπιζόμαστε τα εξής κόμματα και κινήματα:

 • Alternativet – Δανία
 • Bündnis – Γερμανία
 • DeMA – η κίνηση του δήμαρχου της Νάπολης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις
 • Génération-s – το κίνημα του Μπενουά Αμόν στη Γαλλία
 • LIVRE – Πορτογαλία
 • ΜέΡΑ25 – το κόμμα που ιδρύουμε στην Αθήνα την 26η Μαρτίου
 • Razem – το μόνο πραγματικά προοδευτικό κόμμα της Πολωνίας

Επιπλέον στις εργασίες μας εκπροσωπούνται ως παρατηρητές το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας καθώς και τα κόμματα DEMOS (Ρουμανία), DiB (Γερμανία), Levica (Σλοβενία), Nova ljevica και Zagreb Je NAŠ! (Κροατία).

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τι πήγε στραβά στην Ευρώπη;

Η αποτυχία της Ευρώπης οφείλεται σε μια μόνιμη «παρεξήγηση»: ένα ταξικό, ιεραρχικό, αδιαφανές σύστημα λήψης αποφάσεων παρουσιάζεται ως σύστημα «τεχνοκρατικό», «διαδικαστικό» και «ουδέτερο». Αν και βαθιά πολιτικά μεροληπτικό, παρουσιάζεται ως… «απολίτικο».

Μέσω αυτού οι εγχώριες ολιγαρχίες ακυρώνουν τις θεσπισμένες δημοκρατικές διαδικασίες των κρατών μας ώστε να επιβάλουν τα αντιλαϊκά μέτρα που εξυπηρετούν τις ίδιες –με θύματα την πλειοψηφία των πολιτών. Στο τέλος για όλα φταίει η… Ευρώπη –την οποία το ευρωπαϊκό κατεστημένο ταυτίζει με το ταξικό, ιεραρχικό, αδιαφανές σύστημα λήψης αποφάσεων που εκείνο συντηρεί.

Οι πολίτες προσπάθησαν πολλές φορές να τους σταματήσουν. Τα δημοψηφίσματα για το δήθεν Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η 5η Ιουλίου του 2015 κ.λπ. αντιμετωπίστηκαν από το κατεστημένο με στυγνό αυταρχισμό. Κι όταν οι πολιτικές τους έφεραν τη συστημική ευρωπαϊκή κρίση, το κατεστημένο αντέδρασε δημιουργώντας νέες γραφειοκρατίες, τρόικες και αυθαίρετους «κανόνες» με τους οποίους επιβάλλει τις ίδιες πολιτικές: λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και εργασιακών δικαιωμάτων, κοινωνική ανασφάλεια, εξώσεις – την ώρα που κάνουν επιτηδείως τα στραβά μάτια στην πιο εξόφθαλμη φοροδιαφυγή των «δικών» τους μέσω «παραδείσων» και παραθύρων. Και τώρα, έχοντας πλέον σπρώξει την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού, τυλίγονται στην ευρωπαϊκή σημαία και αυτοπαρουσιάζονται ως οι υπερασπιστές της… Ευρωπαϊκής Ιδέας!

Δεν ήταν αναπόφευκτο μεγάλες μάζες Ευρωπαίων να γίνουν επιρρεπείς στις σειρήνες της Ακροδεξιάς; Δεν είναι τρομακτικό πώς το βαθύ κατεστημένο και η ξενοφοβική Διεθνής λειτουργούν ως συνένοχοι (ενισχύοντας αλλήλους);

Κάπως έτσι βρεθήκαμε με δύο εξίσου κακές επιλογές: «Περισσότερη από αυτή την Ευρώπη» και «Διάλυση της Ευρώπης». Δεν μπορεί, λέμε εμείς, να έχουμε μόνο αυτές τις δύο αποκαρδιωτικές επιλογές. Πρέπει να υπάρχει κι άλλη εναλλακτική. Ευτυχώς υπάρχει!

Το πρόταγμά μας

Η Ε.Ε. κάποτε έδειξε στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι δυνατόν μια ήπειρος των πολέμων και της μισαλλοδοξίας να υπερβεί αιώνιες συγκρούσεις και να δημιουργήσει κοινούς θεσμούς που εξασφαλίζουν την ειρήνη και κάποια κοινή ευημερία.

Τώρα πρέπει να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι, μετά τη μεγάλη κρίση που δημιούργησε η ολιγαρχία χωρίς σύνορα, εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο των θεσμών της ηπείρου μας, ώστε να καλλιεργηθεί η αλληλεγγύη, η διαφάνεια, η ισηγορία, ο ορθολογισμός και η δημοκρατία στη γη που γέννησε αυτές τις έννοιες.

Πιστεύουμε ότι η επίλυση της κρίσης των περιφερειών και των χωρών μας πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Οπως η κλιματική αλλαγή, έτσι και η πάταξη των φορολογικών παραδείσων ή της φτώχειας απαιτούν ταυτόχρονα τοπικές και πανευρωπαϊκές δράσεις.

Χρειαζόμαστε κοινή πανευρωπαϊκή, εθνική, περιφερειακή και δημοτική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις που μας μαστίζουν παντού: ιδιωτικών και δημόσιων χρεών, χαμηλών επενδύσεων που ενισχύουν την υποαπασχόληση και καθηλώνουν τους μισθούς, ανεργία, φτώχεια, αναγκαστική μετανάστευση εντός της Ε.Ε., απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες, τις προκλήσεις της αυτοματοποίησης κ.λπ.

Καμία λύση για αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να προκύψει ούτε από τους «τεχνοκράτες» της Ε.Ε. ούτε κι από εκείνους που προκρίνουν την κατάργηση της Ε.Ε. Η λύση θα έρθει εφόσον οι Ευρωπαίοι πάρουν τον έλεγχο της Ε.Ε. με δημοκρατικές διαδικασίες. Για να αποκτήσουν το «θράσος» να το προσπαθήσουν, χρειάζονται ένα ριζοσπαστικό αλλά ρεαλιστικό πλάνο.

Πολύς χρόνος δεν μένει. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, χωρίς πρώτα να δώσουμε περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες ή να περιμένουμε να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες. Πώς; Εμείς προτείνουμε τα εξής δύο:

 • Πανευρωπαϊκό Νιου Ντιλ: Το πλαίσιο οικονομικής, οικολογικής, κοινωνικής πολιτικής που επεξεργάζεται τα τελευταία χρόνια το DiEM25, η εφαρμογή του οποίου (α) δεν απαιτεί αλλαγές στις Συνθήκες, ενώ (β) θα θεράπευε γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό τις τέσσερις πληγές (δημόσιο χρέος, «κόκκινα» δάνεια, χαμηλές επενδύσεις, φτώχεια).
 • Πανευρωπαϊκή Διαδικασία Σύνταξης Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Συντάγματος: Η αντικατάσταση όλων των Συνθηκών από ένα Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι απαραίτητη. Προτείνουμε τη σύσταση τοπικών και περιφερειακών Συντακτικών Συνελεύσεων που μέχρι το 2025 θα οδηγήσουν σε Πανευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση, η οποία, σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο, θα συντάξει το τελικό Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι προτάσεις, αν και εφικτές, θα αγνοηθούν από το κατεστημένο και θα λοιδορηθούν από τους εθνικιστές. Τις καταθέτουμε όμως επειδή καμία αντίσταση σε κανένα κατεστημένο δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς κοινούς, εφικτούς στόχους.

Τα επόμενα βήματα: ο δρόμος για τον Μάη του 2019

Σήμερα στη Νάπολη ιδρύουμε το προσωρινό μας Συμβούλιο. Τα κόμματα που θα ενταχθούν αργότερα αυτομάτως θα αποκτούν θέσεις στο Συμβούλιό μας. Εως τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχουμε καταρτίσει το κοινό μας Μανιφέστο, το οποίο θα παρουσιάσουμε σε εκδηλώσεις στη μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά την άλλη. Εως το τέλος του 2018 τα μέλη όλων μας θα έχουν επιλέξει τον κατάλογο με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές (π.χ. τα μέλη μας στην Ελλάδα θα εγκρίνουν τους υποψήφιους στο γερμανικό μας ευρωψηφοδέλτιο και το αντίθετο!)

Σήμερα στη Νάπολη φεύγει από τον σταθμό το τρένο για τον Μάη του 2019. Αργά και με τις πόρτες ορθάνοιχτες. Θα ανεβείτε;

Για την ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών πατήστε εδώ.

Source: 
Yanis Varoufakis

Dear friends of this aggregator

 • Yes, I intentionally removed Newsbud from the aggregator on Mar 22.
 • Newsbud did not block the aggregator, although their editor blocked me on twitter after a comment I made to her
 • As far as I know, the only site that blocks this aggregator is Global Research. I have no idea why!!
 • Please stop recommending Newsbud and Global Research to be added to the aggregator.

Support this site

News Sources

Source Items
Pass Blue 20
Dilyana Gaytandzhieva 12
John Pilger 408
The Real News 367
Scrutinised Minds 27
Need To Know News 1471
FEE 2916
Marine Le Pen 214
Francois Asselineau 25
Opassande 53
HAX on 5July 220
Henrik Alexandersson 459
Mohamed Omar 224
Professors Blog 10
Arg Blatte Talar 37
Angry Foreigner 16
Fritte Fritzson 11
Teologiska rummet 32
Filosofiska rummet 64
Vetenskapsradion Historia 107
Snedtänkt (Kalle Lind) 168
Les Crises 1703
Richard Falk 105
Ian Sinclair 74
SpinWatch 50
Counter Currents 5719
Kafila 324
Gail Malone 33
Transnational Foundation 221
Rick Falkvinge 86
The Duran 6235
Vanessa Beeley 91
Nina Kouprianova 9
MintPress 4442
Paul Craig Roberts 1046
News Junkie Post 44
Nomi Prins 21
Kurt Nimmo 191
Strategic Culture 3137
Sir Ken Robinson 16
Stephan Kinsella 60
Liberty Blitzkrieg 777
Sami Bedouin 61
Consortium News 2084
21 Century Wire 2801
Burning Blogger 274
Stephen Gowans 66
David D. Friedman 125
Anarchist Standard 16
The BRICS Post 1445
Tom Dispatch 386
Levant Report 17
The Saker 3236
The Barnes Review 462
John Friend 349
Psyche Truth 146
Jonathan Cook 135
New Eastern Outlook 2932
School Sucks Project 1725
Giza Death Star 1495
Andrew Gavin Marshall 15
Red Ice Radio 559
GMWatch 1705
Robert Faurisson 138
Espionage History Archive 34
Jay's Analysis 672
Le 4ème singe 86
Jacob Cohen 197
Agora Vox 9789
Cercle Des Volontaires 415
Panamza 1530
Fairewinds 103
Project Censored 684
Spy Culture 338
Conspiracy Archive 58
Crystal Clark 11
Timothy Kelly 470
PINAC 1482
The Conscious Resistance 497
Independent Science News 65
The Anti Media 5213
Positive News 820
Brandon Martinez 30
Steven Chovanec 61
Lionel 258
The Mind renewed 207
Natural Society 2401
Yanis Varoufakis 777
Tragedy & Hope 121
Dr. Tim Ball 62
Web of Debt 121
Porkins Policy Review 332
Conspiracy Watch 174
Eva Bartlett 547
Libyan War Truth 273
DeadLine Live 1895
Kevin Ryan 61
BSNEWS 1949
Aaron Franz 180
Traces of Reality 166
Revelations Radio News 119
Dr. Bruce Levine 105
Peter B Collins 1292
Faux Capitalism 205
Dissident Voice 9251
Climate Audit 219
Donna Laframboise 333
Judith Curry 1039
Geneva Business Insider 40
Media Monarchy 1901
Syria Report 70
Human Rights Investigation 90
Intifada (Voice of Palestine) 1685
Down With Tyranny 9745
Laura Wells Solutions 26
Video Rebel's Blog 407
Revisionist Review 485
Aletho News 17280
ضد العولمة 27
Penny for your thoughts 2583
Northerntruthseeker 1979
كساريات 37
Color Revolutions and Geopolitics 27
Stop Nato 4570
AntiWar.com Blog 2604
AntiWar.com Original Content 5946
Corbett Report 2032
Stop Imperialism 491
Land Destroyer 1089
Webster Tarpley Website 896

Compiled Feeds

Public Lists

Title Visibility
Funny Public