Advent betyder ankomst

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 29/11) pratar jag med teologen och läraren Mikael Karlendal. Han var tidigare pastor i Pingstkyrkan, men är numera katolik. På sin blogg ”Till försvar för den kristna tron” skriver han om dels om den kristna tron, men ibland också om motsättningarna mellan islam och väst.
I detta avsnitt pratar vi om advents betydelse i den västerländska kulturen. Advent är latin och betyder ”ankomst”. Den som kommer är Jesus, vars födelse firas på juldagen den 25 december. Den dagen kallas på engelska christmas, på svenska borde det bli kristmäss, tänker jag, som i helgondagarna Olofsmäss och Eriksmäss. I en historisk roman jag läste nyligen, Gustavus Adolphus Magnus, hittade jag följande rader:

‘Imorgon är det Kristhögtid’, sade Gustav Adolf tankfullt, i det han steg fram till fönstret. Några vilsna flingor smällde lätt mot rutan. Annars låg grått höstdis ännu över stad och vatten.

Juldagen kunde alltså kallas ”kristhögtid” på svenska. Detta skulle Gustav II Adolf ha sagt den 24 december 1630 i Stettin i Pommern. Dagen därpå på juldagen stod slaget vid Marwitz. Det blev en svensk seger.
Romanen skrevs av K. G. Ossiannilsson och gavs ut 1916.
Advent inleder kyrkoåret med dess olika dagar med olika teman. I boken Våra högtider från 1958 hittade jag följande rim:
När vintermörkret kring oss står, då gryr på nytt vårt kyrkoår.
Det är de första raderna i psalm 421 i Svenska kyrkans psalmbok.
Våra högtider skrevs av Helge Ljungberg som var religionshistoriker och biskop i Stockholms stift. Han blev teologie doktor i Uppsala 1938 på en avhandling om religionsskiftet i Norden från fornnordisk religion till kristendom.
Adventstiden består av fyra söndagar. Den första söndagen i advent infaller i år den 2 december och har som tema Jesus intåg i Jerusalem. Han kommer ridande på en åsna och blir mottagen av en jublande folksamling som strödde palmkvistar på hans väg och ropade ”Hosianna!”
Andra söndagen i advent infaller i år den 9 december och temat är Johannes Döparen som beredde vägen för Jesus ankomst. Han blev halshuggen av kung Herodes.
Tredje söndagen i advent infaller i år den 16 december och temat är fortfarande Johannes. Nu berättar man om när han satt i fängelse och ville ha upplysningar om Jesus av hans lärjungar. Var han den som skulle komma?
Fjärde söndagen i advent infaller i år den 23 december och temat är Herrens moder, alltså jungfru Maria som födde Jesus. Karlendal menar att man redan i Första Mosebok kan hitta en hänvisning till Maria och hennes stora roll.
Hur kan man fira advent? Man kan förstås gå i kyrkan. Men de som inte vill gå i kyrkan kan ändå minnas dessa berättelser genom att tända ett ljus varje söndag. Man kan läsa dessa berättelser själv eller med familj och vänner. Man kan också ställa upp en julkrubba som visar julnatten i Betlehem. Så kan man äta pepparkakor!
Stöd mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Source