5 juli-podden 73: Sverige bryter mot EU-rätten!

Det är den 5 juli 2019 i dag och därmed 7-årsdagen för den resolution för mänskliga rättigheter på internet som FN klubbade den 5 juli 2012, och som 5 juli-stiftelsen tog sitt namn från.

  • I dagens avsnitt frågar vi oss varför Sveriges regering – glatt påhejade av riksdagen – fortsätter att bryta mot EU-domstolens förbud för generell datalagring.
  • Men först reder vi ut huruvida sociala media-plattformar är att se som publicister eller budbärare – och om de i så fall har budbärarimmunitet enligt e-handelsdirektivet, som för övrigt ska omförhandlas under de kommande fem åren.
  • Detta för oss in på Europeiska kommissionens nyligen nominerade ordförande Ursula von der Leyen, som fick smeknamnet ”Zensursula” i Tyskland när hon ville blockera nätet på svenskt vis (med ”stoppsidor”) för cirka tio år sedan. Vi tittar på ett roligt Zensursulaklipp!
  • De senaste turerna kring Assange för oss in på Wikileaks och den kritik mot organisationen som sammanfattas i en nyutkommen bok av John Postill: The Rise of Nerd Politics – Digital Activism and Political Change.
  • Slutligen undrar vi vad som ska hända med den frihetliga nätoperatören XS4ALL i Nederländerna. Borde svenska Bahnhof köpa dem?

Youtube: 5 juli-podden 73 - Sverige bryter mot EU-rätten! »Soundcloud »