Gudakejsaren Trump

Karnevalen i Viareggio är en av de mest berömda i Italien och årets höjdpunkt för lokalbefolkningen. Konstnärer tillverkar magnifika skulpturer som dras runt i vagnar under paraderna. Liksom de svenska etablissemangskonstnärerna är de italienska motsvarigheterna vänstervridna och den politiska satiren slår gärna högerut. Annars riskerar det ju att kallas hat.
I år hade man byggt en gigantisk skulptur föreställande Donald Trump i skinande rustning. Det här kommer från den så kallade gudakejsar-memen, det vill säga Internet-skämtet om Trump som enväldig gudakejsare över ett galaktiskt imperium. Det var ett sätt för Trump-fansen att driva med vänsterns anti-Trump-propaganda, som utmålade honom som megalomanisk fascist och blivande diktator.
Det är svårt att veta vad italienarna haft för avsikt med sin skulptur. Är det satir på Trump eller på den hysteriska anti-Trump-vänstern? Det vore kul om det vore det senare, men, med tanke på vad man gjort på tidigare karnevaler, befarar jag att den första tolkningen är mer sann.
I sin hand håller Trump-skulpturen i ett stort svärd med Twitter-symboler vid hjaltet. Twitter har ju förändrat styrkeförhållandena mellan presidenten och media. Richard Nixon hade inget Twitterkonto och förlorade mot media. Trump kan alltid gå runt media och tala direkt till folk. För övrigt är gudakejser-memen coolare än Tricky Dick, eller hur?

Men varifrån kommer gudakejsar-memen? Enligt vad jag läst på en sajt som kartlägger memer, så dök sannolikt upp sommaren 2015. Men vem är gudakejsaren? Det finns ett science fiction-figurspel som heter Warhammer 40K. I korthet fungerar det så här: man samlar ihop en armé av miniatyrfigurer av plast eller metall som man målar och ställer på ett bord. Sen så slåss man mot varandra genom att slå tärningar. Med hjälp av linjaler kan man mäta hur långt infanteri och stridsfordon kan gå och hur långt kanoner kan skjuta. Det har också kommit datorspel.
Striderna äger rum i en futuristisk värld 40 000 år in i framtiden där mänskligheten är samlad i ett galaktiskt imperium med centrum på planeten Terra. Där har gudakejsaren suttit på en gyllene tron i tio tusen år och hålls vid liv genom någon slags kombination av teknologi och magi. Hans mest lojala genmodifierade supermänniskosoldater kallas ”space marines”.
Donald Trump har gjort memen ännu mer populär genom sina uttalanden om att inrätta ett rymdkommando vid Pentagon och sätt upp en rymdstyrka (space force). Ordet ”again” i Trumps slogan ”Make America Great Again” visar att det finns en nostalgisk laddning i hans vision. Man ska gå tillbaka i känslan, för att gå framåt ekonomiskt, vetenskapligt och tekniskt.
När var Amerika som störst? Kanske den 20 juli 1969 då Apollo 11 landade på månen och astronauten Neil Armstrong yttrade orden: ”Ett litet steg för en människa men ett stort steg för mänskligheten”. När mänskligheten tog detta steg så var det under det i stjärnorna och rändernas tecken. Den amerikanska flaggan var den första jordiska flaggan som sattes ner på en annan planet.
För att hålla memefabriken i gång på högtryck, så har Trump även talat om att börja skicka människor till Mars. Och så vill han tillbaka till månen. Japp, Make America Great Again. Ska bli spännande att se om han kommer att samarbeta med Elon Musk, som har liknande planer, eller om det kommer att bli en kapplöpning till Mars mellan The Donald och Musks rymdbolag SpaceX.
”Om vi inte tar oss ut dit, om framtiden inte innehåller att vi är där ute bland stjärnorna som en art som lever på flera planeter – jag skulle tycka att det vore en otroligt deprimerande framtid”, har Musk sagt.
Trumps kampanj utlöste en våg av kreativa energi som gav upphov till en aldrig sinande ström memer på nätet. Och de fortsätter komma. Men kreativiteten tar sig också uttryck i ”köttrymden”, det vill säga den verkliga världen. Förra året samlade ett gäng serieskapare in pengar på IndieGoGo till en serietidning med titeln Trump’s Space Force. De ville ha 15000 dollar, men fick in 72000. I tidningen framställs Trump som en Han Solo i kamp mot utomjordiska monster. Jag har tyvärr inte läst den fysiska tidningen, men det jag sett på nätet ser snyggt ut.

En skillnad mellan vänstern och högern idag, vilket märks gång på gång i kulturkriget, är vänsterns avsaknad av humor. Högern har inget emot att skoja med sig själva, vilket märks i både gudakejsar-memen och den här serietidningen. Vänstern däremot tar sig på minst lika stort allvar som islamiska fundisar. Den politiska korrektheten har ungefär samma roll i vänsterns världsbild som sharia för islamfundisarna.
I konst, film, litteratur, serier och memer kan man uttrycka saker som inte kan tala öppet om på det mer konkreta och ytliga politiska språket. Ibland kan man genom konsten uttrycka tankar, känslor och drömmar som man på ett medvetet plan inte ens visste fanns. Gudakejsar-memen må vara Trump-fansens parodi på vänsterns nojor, men samtidigt kan den också innehålla något av deras verkliga längtan ut mot stjärnorna och äventyret.
Men där finns kanske också något annat – en oro. För människornas imperium i Warhammer-världen hotas av kaos. Elitsoldaterna för en förtvivlad kamp för att upprätthålla gränserna, både de inre och de yttre. Det här är något moderna amerikaner kan känna igen sig i, känslan av att leva mitt i en stor förvandling med ett okänt slutmål. Man anar dock att slutet inte kommer att bli gott och känner att man förlorat kontrollen. Trumps mur kan på ett omedvetet plan upplevas som mer än en fysisk mur, ja, som en symbol för ordning.
Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

Source