Απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες, ενδιαφέρουσες, και προκλητικές ερωτήσεις των ημερών

Τις τελευταίες μέρες, με τις εκλογές προ των πυλών, έχω απαντήσει πολλές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε αυτή την ανάρτηση παραθέτω τις απαντήσεις μου στις πιο συνηθισμένες, ενδιαφέρουσες, και προκλητικές ερωτήσεις.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών κ. Βαρουφάκη;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκλεισε ένα κεφάλαιο της Χρεοδουλοπαροικίας μας. Και άνοιξε ένα νέο, ακόμα χειρότερο.

Το κεφάλαιο που έκλεισε ήταν εκείνο που ξεκίνησε όταν το βράδυ του Δημοψηφίσματος ο νυν πρωθυπουργός επέλεξε να συνθηκολογήσει, να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημονιακό Τόξο, και στηριζόμενος στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να περάσει το 3ο Μνημόνιο – ανασταίνοντας έτσι την Ολιγαρχία που, το πρώτο εξάμηνο του 2015, ένιωσε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της.

Το νέο κεφάλαιο της Χρεοδουλοπαροικίας μας που ανοίγει στις 8 Ιουλίου θα βρει τον κ. Μητσοτάκη να οικοδομεί την πιο παρασιτική, κερδοσκοπική ολιγαρχία που είχε ποτέ ο τόπος πάνω στα θεμέλια του 4ου Μνημονίου που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Αύγουστο. Όραμα της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ είναι το μοντέλο Λετονίας: Φευγιό των νέων που δεν έχουν φύγει ήδη, εργασιακός μεσαίωνας για αυτούς που έμειναν, λουκέτα για τους μικρομεσαίους, πάρτι για τις αλυσίδες πολυεθνικών ολιγοπωλίων, ένα κράτος ανήμπορο να προστατεύσει τους αδύναμους αλλά γενναιόδωρο προς τους κερδοσκόπους.

Αυτό είναι λοιπόν το διακύβευμα των εκλογών για το ΜέΡΑ25: Ο μονομέτωπος ανένδοτος αγώνας εναντίον του παρασιτικού καθεστώτος που θα οικοδομήσει η ΝΔ πάνω στο 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τέλει, δύο είναι τα οράματα από τα οποία θα πρέπει οι ψηφοφόροι να επιλέξουν:

  • Το δυστοπικό όραμα του Μνημονιακού Τόξου το οποίο θέλει μια Ελλάδα που να την διαπερνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα, με την Ήπειρο σκαμμένη και το υπέδαφός της καταστραμμένο. Μια Ελλάδα που, αγκαλιά με τον κ. Νετανιάχου και τις αμερικανικές πολυεθνικές να νέμονται την Ανατολική Μεσόγειο δίνοντας εξαιρετική ευκαιρία στον Τουρκικό επεκτατισμό να πυροδοτεί εντάσεις στο Αιγαίο, συνεισφέροντας παράλληλα στην κλιματική καταστροφή. Μια Ελλάδα της οποίας οι αγρότες μας θα είναι εξαρτημένοι στους μεταλλαγμένους σπόρους της Μπάγιερ-Μονσάντο. Μια Ελλάδα με Μόριες και ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Μια Ελλάδα στην οποία θα ζουν πλούσιοι ξένοι και φτωχοί έλληνες που περιμένουν πότε τα εγγόνια τους θα τους επισκεφτούν.

  • Και το όραμα του ΜέΡΑ25 για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα που θα πρωτοστατήσει ώστε όλοι οι υδρογονάνθρακες να μείνουν στα έγκατα της γης. Μια Ελλάδα κέντρο τεχνολογιών και πανευρωπαϊκών δικτύων που βασίζονται 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποκεντρωμένη παραγωγή, με πολλές καλές θέσεις εργασίας στην προηγμένη τεχνολογία, με ηλεκτροκίνηση και συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας παντού. Μια Ελλάδα με την γη της να παράγει ακριβά εξαγώγιμα βιολογικά αγαθά. Μια Ελλάδα με ανοικτά σύνορα σε ανθρώπους, ιδέες, προϊόντα, πολιτισμούς. Μια Ελλάδα που δεν στέλνει υπουργούς στις Βρυξέλλες να ζητιανεύουν αλλά με προτάσεις θεραπευτικές για όλους τους ευρωπαίους, όπως για παράδειγμα την πρόταση του ΜέΡΑ25 για ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα Πράσινης Μετάβασης αξίας 500 δις ετησίως το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα στηρίζει, όπως ήδη κάνει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι λειτουργείτε ως μια εφεδρεία για να ανακοπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σας εγκαλεί για τη δήλωσή σας ότι είναι χαμένη ψήφος η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Πρώτον, ακόμα κι αν όλοι μας στο ΜέΡΑ25 ψηφίζαμε ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτο κόμμα επειδή ο λαός τιμωρεί κάθε πρωθυπουργό που πέρασε Μνημόνια (πόσο μάλιστα κάποιον που πέρασε δύο Μνημόνια, ένα το καλοκαίρι του 2015 κι ένα το καλοκαίρι του 2018). Δεύτερον, ο μόνος τρόπος να χάσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία είναι να μπει το ΜέΡΑ25 στην Βουλή. Τρίτον, θα λένε στους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Δώστε πίσω το ΕΚΑΣ, τα τραίνα, τα αεροδρόμια, τα πλεονάσματα; «Μα εσείς τα πήρατε», θα τους απαντούν εύλογα.

Είναι λοιπόν προφανές, όσο και να στενοχωρεί τον κ. Τσίπρα, ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός της χαμένης ψήφου. Η ψήφος στην Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ενισχύει την στυγνή ολιγαρχία. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι άνευ αντικειμένου. Μόνο η ψήφος στο ΜέΡΑ25 και στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης στο 4ο Μνημόνιο. Και από τα δύο αυτά κόμματα μόνο το ΜέΡΑ25, το μόνο πανευρωπαϊκό κόμμα, θα αντιστέκεται όχι μόνο λέγοντας ΟΧΙ αλλά και καταθέτοντας εναλλακτικές, τεχνοκρατικά άρτιες, λύσεις στα τοξικά και ταξικά νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο στόχος σας για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου; Mε ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;

Ικανοποιημένοι θα είμαστε μόνο αν καταφέρουμε να βάλουμε φρένο στην παρασιτική ολιγαρχία που θα χτίζει ο κ. Μητσοτάκης στα θεμέλια που του κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας. Τα ποσοστά και οι έδρες είναι μέσα, όχι αυτό-σκοπός.

Έχετε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με τη ΝΔ, κάτι μάλιστα που στηλίτευσε ο κ. Τσίπρας. Συνεργασία σε ποια βάση;

Ρωτήθηκα με ποιον θα συνεργαστούμε στην Βουλή. Απάντησα με το αυτονόητο: Θα υπερψηφίσουμε όποιο νομοσχέδιο συνάδει με το πρόγραμμά μας λύνοντας προβλήματα των πολιτών, ανεξάρτητα του ποιος το καταθέτει. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σε κυβέρνηση δέσμια των δανειστών και του 4ου Μνημονίου, σε κόμματα που ενστερνίζονται το αφήγημα ότι η απελευθέρωση από την Χρεοδουλοπαροικλια, κι η ανάπτυξη, θα έρθουν μέσα από την εφαρμογή του 4ου Μνημονίου. Η ταχύτητα με την οποία έσπευσαν, οι μεν, να μας κατηγορήσουν ότι θέλουμε να συγκυβερνήσουμε με την ΝΔ ή, οι δε, με τον ΣΥΡΙΖΑ απλά μας διασκεδάζει.

ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜέΡΑ25

Τι νέο έχει να εισφέρει το ΜέΡΑ25 στην πολιτική ζωή. Το ρωτώ με αφορμή τις ετερόκλητες ιδεολογικές αναφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό του: φιλελεύθεροι, νεομαρξιστές, οικολόγοι κλπ. Ποιο ακριβώς είναι το «στίγμα» σας;

Όλες οι μεγάλες ιστορικές αλλαγές, από την Επανάσταση του 21 έως και την ανατροπή της Χούντας, επιτεύχθηκαν από «ετερόκλητες» συμπορεύσεις ανθρώπων που ενώθηκαν με ένα καλό, ρεαλιστικό, ξεκάθαρο στόχο ή σκοπό. Γιατί δεν μπορεί σήμερα, π.χ., ένας φιλελεύθερος αντι-κρατιστής να συμφωνήσει μ’ έναν μαρξιστή ότι η πρακτική της αέναης μεταφοράς των τραπεζικών ζημιών στους ώμους των πιο αδύνατων φορολογούμενων – του σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και τα funds – πρέπει να σταματήσει;

Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά τον λόγο που το ΜέΡΑ25 σήμερα είναι απαραίτητο στην σημερινή συγκυρία. Η κρίση του 2008 άλλαξε τον κόσμο, ακριβώς όπως η κρίση του 1929 είχε κάνει τον περασμένο αιώνα. Ήταν μια παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση που οδήγησε την Ελλάδα στην βαθιά χρεοκοπία εγκαθιδρύοντας αυτό που το ΜέΡΑ25 αποκαλεί Χρεοδουλοπαροικία – ένα καθεστώς αποτελμάτωσης όπου τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας παραμένουν πτωχευμένοι αλλά προσποιούνται ότι δεν είναι μέσα από συνεχείς «διευκολύνσεις» των επίσημων δανειστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κόμματα «εξουσίας», Δεξιάς και Αριστεράς, θυσίασαν τις ίδιες τους τις αρχές στον βωμό του συμβιβασμού τους με το νέο καθεστώς. Τόσο ο νεοφιλελευθερισμός-συντηρητισμός της Νέας Δημοκρατίας όσο και ο Μαρξισμός-με-Κεϋνσιανά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ εξευτελίστηκαν στην πορεία υποταγής τους στην τρόικα (εξωτερικού και εσωτερικού).

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, όπως και μετά το 1929, έχουμε δυνατότητα και υποχρέωση να συνταχθούμε σε μια ευρεία συμμαχία δημοκρατών της Μαρξιστικής Αριστεράς, της Οικολογίας, του Φιλελευθερισμού, του Φεμινισμού στην βάση ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος αλλά κρατώντας ζωντανές τις μεταξύ μας ιδεολογικές διαφορές έως την επίτευξη του κοινού στόχου. Αυτό προσφέρει στην ελληνική κοινωνία σήμερα το ΜέΡΑ25.

Το ΜέΡΑ25, το τελευταίο διάστημα με μια σειρά υποψηφιοτήτων, εξέπεμψε ένα ασαφές σήμα, αφού απο την μία είναι μαζί σας ο φιλελεύθερος Τάκης Μίχας και ο εθνοκεντρικός Στάθης Σταυρόπουλος. Είναι έτσι και γιατί;

Το αντίθετο. Τα ψηφοδέλτιά μας εξέπεμψαν ένα σαφέστατο στίγμα το οποίο μάλιστα εναρμονίζεται απολύτως με την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25 – η οποία αναφέρει τα εξής: «Καλούμε δημοκράτες από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες να ενώσουμε τα χέρια, στην βάση προγραμματικής σύγκλισης, ώστε να τερματιστεί ο φαύλος χρεοκοπίας-λιτότητας-ερημοποίησης ο οποίος αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τον ελληνισμό από την περίοδο του Εμφυλίου.»

Μπορεί να υπάρξει ελάχιστο κοινό πρόγραμμα μεταξύ Μαρξιστών, Κεντρώων, Οικολόγων, ακόμα και αντι-συστημικών φιλελεύθερων; Και βέβαια. Ο λόγος είναι απλός: Η Κρίση είναι τόσο μεγάλη, τόσο βαθειά που δίνει την δυνατότητα σ’ ένα φιλελεύθερο αντι-κρατιστή να συμφωνήσει μ’ έναν μαρξιστή ότι η πρακτική της αέναης μεταφοράς των τραπεζικών ζημιών στους ώμους των πιο αδύνατων φορολογούμενων πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι καθόλου δύσκολο για έναν πατριώτη, έναν οικολόγο κι έναν διεθνιστή να συνταχθούν υπό κοινό πρόγραμμα που εναντιώνεται στις εξορύξεις (υπέρ ενός αποκεντρωμένου, πανευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), που απορρίπτει τις πολιτικές του σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και της καταστροφικής λιτότητας για τους μικρομεσαίους, που ευαγγελίζεται υψηλότερο κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους και κατάργηση του ονείδους της προπληρωμής φόρων από τις επιχειρήσεις κλπ κλπ.

Κρατώντας λοιπόν ζωντανές τις μεταξύ μας ιδεολογικές διαφορές, αλλά θέτοντας την εφαρμογή του κοινού προγράμματος υπέρ πάντων, όλοι οι άνθρωποι του ΜέΡΑ25, μαζί, εκπέμπουμε το μόνο σαφές στίγμα εναντίον της νέας παρασιτικής ολιγαρχίας που θα προσπαθήσει να στήσει η κυβέρνηση της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδιώξατε τη συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις του χώρου (Πλεύση ελευθερίας, ΛΑΕ); Γιατί δεν προχώρησε;

Δεν επιδιώξαμε συνεργασία κορυφής, μια παλαιοκομματική πρακτική που δεν συνάδει με τις κινηματικές μας αρχές. Μετά τις ευρωεκλογές προβήκαμε σε Κάλεσμα Συμπόρευσης με όλους όσους θέλουν να αντισταθούμε στο 4ο Μνημόνιο στην βάση της προγραμματικής σύγκλισης, της ισηγορίας και της αρχής της ισότιμης συμμετοχής. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες, και από τα κόμματα που αναφέρατε, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στα ψηφοδέλτιά μας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΤΟΞΟ

Έχετε πει ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα από ότι είναι σήμερα ακόμη και με Grexit. Ταυτόχρονα υποστηρίζετε ότι είστε ευρωπαϊστής. Πως συνδυάζονται αυτά; 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλύεται στα εξ ων συνετέθη (με την Ακροδεξιά να θριαμβεύει στην Ιταλία, στην Γαλλία, στη Βρετανία κλπ) επειδή οι κυβερνήσεις που εκφράζουν την ευρωπαϊκή ολιγαρχία εμμένουν στο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ προς τις διάφορες τρόικες και, ιδίως, στην πολιτική του σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και της σκληρής λιτότητας για τους πολλούς.

Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές λέμε ΟΧΙ σε αυτές τις πολιτικές που καταστρέφουν την Ευρώπη μας. Όταν η ολιγαρχία, η τρόικά της, οι γραφειοκράτες και οι λοιποί εκπρόσωποί τους μας λένε ότι, αν τολμήσουμε να πούμε ΟΧΙ στις πολιτικές που καταστρέφουν την Ευρώπη, θα μας πετάξουν από το ευρώ, τότε η μόνη υπεύθυνη απάντηση που μπορεί να δώσει ένας ευρωπαϊστής είναι: Κάντε το αν τολμάτε!

Εν κατακλείδι, ευρωπαϊσμός δεν είναι η ανεύθυνη υπακοή σε ό,τι καταστρέφει την Ευρώπη. Ευρωπαϊσμός είναι η υπεύθυνη ανυπακοή στους καταστροφείς της Ευρώπης.

Τελικά, ποια ήταν η διαπραγματευτική σας τακτική την περίοδο διακυβέρνησης του 2015 ως υπουργός Οικονομικών; Είναι αλήθεια ότι ήσασταν διατεθειμενος να «μπλοφάρετε» τους εταίρους για μία ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη;

Μπλοφάρει κάποιος όταν επιλέγει να κάνει κάτι ώστε να φοβίσει τον αντίπαλο, κάτι που δεν θα έκανε αν ήξερε ότι ο αντίπαλος δεν θα φοβηθεί. Π.χ. στα χαρτιά μπλοφάρεις αν έχεις ένα επτάρι και προσποιείσαι ότι έχεις άσσο (κάτι που δεν θα έκανες αν προέβλεπες ότι ο αντίπαλος θα τα «έβλεπε»). Μπλόφα, με άλλα λόγια, θα ήταν να δήλωνα έτοιμος για Grexit αν δεν μας κούρευαν το χρέος αλλά, παράλληλα, να πίστευα ότι το Grexit θα ήταν το χειρότερο πιθανό αποτέλεσμα. Δεν το πίστευα αυτό. Όπως δεν το πίστευε ούτε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ο οποίος το 2015 επιβράβευσε εκλέγοντάς μας την τοποθέτησή μας «ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ».

Πιο αναλυτικά, στην περίπτωση της εγκλωβισμένης στην Χρεοδουλοπαροικία χώρας μας, τρεις ήταν – και παραμένουν – οι πιθανές εξελίξεις:

  • Βέλτιστη εξέλιξη η αναδιάρθρωση των χρεών, και η εφαρμογή των επτά τομών που σήμερα πρεσβεύει το ΜέΡΑ25, εντός της ευρωζώνης

    Δεύτερη καλή (και κακή!) εξέλιξη, η αποπομπή της χώρας από το ευρώ επειδή εμείς απαιτούσαμε – και απαιτούμε – αναδιάρθρωση χρέους

  • Χείριστη εξέλιξη η αέναη αναπαραγωγή της Χρεοδουλοπαροικίας και της Ερημοποίησης εντός του ευρώ.

Όποιος κρίνει, όπως το ΜέΡΑ25, ότι χείριστη εξέλιξη είναι η ερημοποίηση εντός του ευρώ, δεν μπλοφάρει όταν λέει στους δανειστές: Εμείς θα νομοθετήσουμε τα αυτονόητα. Εσείς, αν θέλετε να μας διώξετε από το ευρώ επειδή κάνουμε τα αυτονόητα, κάντε το!

Τι απαντάτε σε όσους σας προσάπτουν ότι οι επιλογές σας κόστισαν στη χώρα περίπου 100 δις. 

Ότι, ως βαθειά δημοκράτης, δεν θα στερήσω το δικαίωμα στον αυτό-εξευτελισμό όσων επιμένουν το δικό τους κόστος, το κόστος της τρόικας και των κυβερνήσεων της, να το φορτώσουν στον γενναίο λαό που την 5η Ιουλίου τους είπε ΟΧΙ, και κατ΄επέκταση, στον μόνο Υπουργό Οικονομικών που δεν κόστισε στον λαό, που δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ νέων φόρων, που δεν δανείστηκε ούτε ένα ευρώ, που άφησε τα ταμειακά του κράτους λίγο καλύτερα απ’ ότι τα παρέλαβε κλπ κλπ. [ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΠΑΤΗΣΤΕ “Η πλήρης αποδόμηση του Γκαιμπελσικού ψέμματος περί Κόστους Βαρουφάκη“]

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

Τελικά είχατε συναινέσει στο τρίτο Μνημόνιο όπως λένε οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;

Αναρωτιέμαι πως δεν αναρωτιούνται εκείνοι που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο γιατί, αν είχα όντως συναινέσει στο 3ο Μνημόνιο, έγινα – και παραμένω – ο πιο μισητός εχθρός της τρόικας, τουλάχιστον μεταξύ όλων των ελλήνων πολιτικών. Αναρωτιέμαι ακόμα αν όντως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας η οποία επιτρέπει σε όποιον αναρωτιέται να ανατρέξει στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων και των εφημερίδων όπου θα έβρισκαν το εξής:

«Όχι σε όλα» ψήφισαν: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος κλπ κλπ

Λένε επίσης πως είχατε προετοιμάσει το έδαφος συνομολόγησης για Πρόγραμμα με την δήλωσή σας πως το 70 τα εκατό του Μνημονίου είναι καλό και με την υπογραφή της 20ης Φεβρουαρίου… 

Ως δημοκράτης, δεν θα αρνηθώ σε κανέναν το δικαίωμα στον αυτό-εξευτελισμό. Αυτό που, πολύ σωστά, είχα πει είναι ότι το κείμενο του Μνημονίου, όπως όλες οι ύπουλες συμβάσεις μεταξύ ισχυρών και αδύναμων, αποτελείτο από πολλές παραγράφους που κυμαίνονταν μεταξύ του ανούσιου και του χρήσιμου ώστε να καλύπτουν τις πραγματικά τοξικές διατάξεις και τα μισανθρωπικά μέτρα. Στόχος μας ήταν η εξάλειψη των τοξικών αυτών διατάξεων και των μισανθρωπικών μέτρων. Τέλος, σημείωνα ότι αυτές οι διατάξεις και τα μέτρα εμπεριέχοντο στο 30% του κειμένου του Μνημονίου. Η ερμηνεία αυτών των λεγόμενών μου ως «αποδοχή από τον Βαρουφάκη του 70% του Μνημονίου» αποτελεί δείγμα μαύρης προπαγάνδας για την οποία ο Γιόζεφ Γκέμπελς θα ήταν περήφανος…

Στηλιτεύουν επίσης πολλοί το γεγονός πως έχετε μια λογική ευρωνομιμοφροσύνης και πως επιδιώκετε ρήξη απ’ τα μέσα σε ένα οικοδόμημα- ΕΕ- που δεν καταλαβαίνει από μεταβολή της αρχιτεκτονικής της.

Ακούγοντας κάτι τέτοιο οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στην Φρανκφούρτη κινδυνεύουν να πάθουν κοίλη από τα γέλια! Έχω, πράγματι, κατηγορηθεί για πολλά. Η καταγγελία της «ευρωνομιμοφροσύνης» όμως ξεπερνά κάθε όριο. Ας σοβαρευτούμε. Πως αντιμετώπισα, και θα αντιμετωπίσω ξανά, ένα αδιόρθωτο ευρωπαϊκό κατεστημένο; Ήμουν ο μόνος υπουργός οικονομικών που εφάρμοσα στο Eurogroup, και αλλού, την εποικοδομητική ανυπακοή – την ρήξη με τις πολιτικές της τρόικας. Τους κατέθετα μετριοπαθείς, εποικοδομητικές προτάσεις (π.χ. ανταλλαγές χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, κακή τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια, μείωση φορολογικών συντελεστών κλπ) και, παράλληλα, τους έλεγα ότι δεν πρόκειται να πάρω άλλο δάνειο αν δεν είχαμε αναδιάρθρωση χρέους πρώτα. Και πρόσθετα ότι η μόνη εναλλακτική τους στην αναδιάρθρωση του χρέους μας ήταν να μας διώξουν από το ευρώ, κάτι που θα έβγαζε και την Ιταλία εκτός. Όσο αφορά τώρα το μέλλον, το 2015 δεν θα επαναληφθεί καθώς το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει τις τομές που έχει ανάγκη ο τόπος χωρίς καν να ενημερώσει τους δανειστές. Κι αν θέλουν να μας διώξουν από το ευρώ, καταδικάζοντας την ευρωζώνη, επειδή κάνουμε τα αυτονόητα, ας το κάνουν.

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ – ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Είστε κατά των γεωτρήσεων και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στις θάλασσες Κύπρου και Ελλάδας; Αν ναι, υπάρχουν αντίστοιχα επικερδείς πηγές ενέργειας και τρόποι εκμετάλλευσης τους;  

Μέχρι πρότινος, η επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν οικονομικό κόστος. Αυτό δεν ισχύει πια, ευτυχώς. Σήμερα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα. Ο πλανήτης όλος βρίσκεται στην διαδικασία απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες. Αποτελεί ύβρη η προσήλωση όλου του ελληνικού πολιτικού φάσματος, πλην ΜέΡΑ25, σε ορυκτά καύσιμα που είναι ακριβότερα από την πράσινη ενέργεια, καταστρέφουν τον πλανήτη, ενισχύουν την ολιγαρχία των πολυεθνικών και δωρίζουν στον Ερντογάν ευκαιρίες για θερμά επεισόδια. ΤοΜέΡΑ25 είναι σαφές: Καμία εξόρυξη πουθενά. Οι υδρογονάνθρακες να μείνουν εκεί που είναι, στα έγκατα της γης.

Η προεκλογική περίοδος έχει προκαλέσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; πώς κρίνετε την τουρκική προκλητικότητα; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;

Το καθεστώς Ερντογάν γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, καθώς καθημερινά αποδυναμώνεται. Όπως όλα τα ασταθή τουρκικά καθεστώτα του παρελθόντος, ο Ερντογάν θα αρπάζει κάθε ευκαιρία όξυνσης των εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να συσπειρώνει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό. Όμως, μεγαλύτερο δώρο στον Ερντογάν δεν γινόταν από την συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Νετανιάχου. Μια μεγάλη ευκαιρία για τον Ερντογάν να πει στον τουρκικό λαό: «Είδατε οι Έλληνες; Θέλουν να σας αφήσουν έξω χαριεντιζόμενοι με την Ισραηλινή κυβέρνηση που, την ίδια ώρα, δίνει εντολή στους φαντάρους της να ανοίγουν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών στην Γάζα».

Στην ερώτηση: «Κι αν Τουρκικά πλοία τύπου Πορθητή έρθουν στις θάλασσές μας και τρυπήσουν με τα γεωτρύπανά τους τον βυθό μας, τί πρέπει να κάνουμε;», απαντάμε: Για το ΜέΡΑ25 μια τέτοια κίνηση θα είναι casus belli. Όμως, πολύ πιο εύκολα θα πάρουμε τη διεθνή κοινή γνώμη με το μέρος μας, ιδίως τους απανταχού προοδευτικούς, αν είμαστε συνεπείς στην αντίθεσή μας προς τις εξορύξεις από όλους: Τον Ερντογάν, τον Τραμπ, τον Νετανιάχου κλπ.