Η απαραίτητη ρήξη με το 4ο Μνημόνιο και η εκλογική πρόταση του ΜέΡΑ25: Συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη, ΤΑ ΝΕΑ, 22/9/2018

Φοβάται τη σημερινή ερημοποίηση της Ελλάδας πιο πολύ από το Grexit. Πιστεύει πως βιώνουμε το 4ο Μνημόνιο της περιόδου 2018-2032, ενόψει ενός 5ου (2032-2060). Θεωρεί πως η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί. Και έχει συμπράξει – όπως λέει – για τις ευρωεκλογές σε κοινό μέτωπο με έντεκα κόμματα και κινήματα ανά την Ευρώπη με τον τίτλο Ευρωπαϊκή Ανοιξη. Στον απόηχο της πρότασης του Μπενουά Αμόν πως θα μπορούσε να είναι πρόεδρος της Κομισιόν, ο επικεφαλής του MέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Πώς περιγράφετε τη ρήξη με τους δανειστές που προτείνατε στη συνέντευξή σας στη ΔΕΘ;
Το ΜέΡΑ25 καταθέτει τα βασικά νομοθετήματα που απαιτούνται για να ανακάμψει η χώρα (π.χ. μείωση του ΦΠΑ και του συντελεστή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 18%). Σημειώνουμε ότι οι δανειστές θα πουν «όχι» εφόσον ερωτηθούν. Θα τα νομοθετήσουμε χωρίς πρότερη συζήτηση στο Eurogroup. Δεν θα προτείνουμε, ούτε θα απειλήσουμε με Grexit. Ομως φοβόμαστε τη σημερινή ερημοποίηση της Ελλάδας πιο πολύ από το Grexit. Αν το Βερολίνο αποφασίσει να προχωρήσει στην αποπομπή μας από το ευρώ, ας το τολμήσει.

Αλήθεια, αν η ρήξη απέτυχε όταν υποτίθεται είχατε και μεγάλο μέρος του κόσμου μαζί σας επί πρώτου κυβερνητικού πενταμήνου ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα την επιτύχετε σήμερα;
Κάτι που δεν έγινε ποτέ δεν μπορεί να απέτυχε. Το 2015 ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό εντολή: (α) να καταθέσουμε μετριοπαθή πρόταση προς τους δανειστές (τις προτάσεις μου για αναδιάρθρωση χρέους, δραστική μείωση στους φορολογικούς συντελεστές με παράλληλο αλγοριθμικό κυνήγι των φοροφυγάδων, δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων κλπ.), και (β) να μην υπογράψουμε καμία συμφωνία στο Eurogroup αν δεν εξασφαλιζόταν άμεσα η βιωσιμότητα του χρέους και ο τερματισμός της λιτότητας (δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 1,5% του ΑΕΠ). Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε αυτή την εντολή δις: την 25η Ιανουαρίου και την 5η Ιουλίου του 2015. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας από τα τέλη Απριλίου ενέδωσε ως προς τη λιτότητα και, λίγο μετά, συνθηκολόγησε για το χρέος. Η ρήξη, λοιπόν, δεν έγινε ποτέ και, φυσικά, ακολούθησαν τα «ναι σε όλα». Ρωτάτε πώς θα επιτύχει η ρήξη σήμερα. Απαντώ: Τολμώντας την!

Βιώνουμε ήδη τη μεταμνημονιακή εποχή ή βλέπετε κάτι πιο ζοφερό για την ελληνική οικονομία;
Βιώνουμε το 4ο Μνημόνιο της περιόδου 2018-2032, ενόψει ενός 5ου (2032-2060). Τι σημαίνει Μνημόνιο; Δεν σημαίνει επιτήρηση από τις Βρυξέλλες – όλες οι χώρες της ΕΕ τελούν υπό επιτήρηση. Σημαίνει κάτι άλλο, πολύ συγκεκριμένο. Σημαίνει συνδυασμό: (α) ευκολιών αποπληρωμών του χρέους μας στην τρόικα, οι οποίες όμως επιβαρύνουν το συνολικό χρέος μακροπρόθεσμα, με (β) σκληρή λιτότητα στο διηνεκές (πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2021 και 2,2% μέχρι το… 2060).

Δηλαδή;
Μια ματιά στη συμφωνία κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές επιβεβαιώνει ότι εισήλθαμε στο 4ο Μνημόνιο, το οποίο βέβαια, για προπαγανδιστικούς λόγους, αποφάσισαν – σε μια οργεουλιανή έκρηξη – να ονομάσουν «ενισχυμένη επιτήρηση». Η μόνη διαφορά του 4ου από τα προηγούμενα Μνημόνια είναι ότι οι ευκολίες αποπληρωμών πλέον βασίζονται λιγότερο σε νέα δανεικά και περισσότερο σε αναβολές αποπληρωμών (που όμως τοκίζονται και μεταφέρονται στο μέλλον).

Κατά τη γνώμη σας πού οδεύει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ; Διεξάγεται μια συζήτηση αν θα αποτελέσει πόλο ενός προοδευτικού μετώπου, ενώ υπάρχει και κουβέντα αν θα είναι μέρος ηγεμονικό μιας νέας Κεντροαριστεράς…
Η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωθεί. Το ίδιο και η επί της ουσίας προσχώρησή του στο τέως σοσιαλδημοκρατικό μπλοκ, το οποίο όμως έχει απονομιμοποιηθεί στα μάτια των ψηφοφόρων πανευρωπαϊκά.

Εχετε πολλές επαφές έξω, μιλάτε συχνά και συναντάτε κόσμο σε πολλές χώρες. Το επίδικο σήμερα είναι η μάχη κατά της Ακροδεξιάς; Θα μπαίνατε σε ένα κοινό μέτωπο ως MέΡΑ25 και ως Diem25 με άλλες δυνάμεις;
Δεν έχουμε απλά «επαφές». Εχουμε ήδη συμπράξει σε κοινό, διεθνικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέτωπο εναντίον της ξενοφοβικής Δεξιάς αλλά και, παράλληλα, εναντίον του αυταρχικού βαθέος κατεστημένου. Για τις ευρωεκλογές το κοινό μέτωπο με έντεκα κόμματα και κινήματα ανά την Ευρώπη είναι γεγονός, και ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ανοιξη. Πρόσφατα, σε δημόσια εκδήλωση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, ανακοινώσαμε την κοινή μας βούληση να πάμε πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων δημιουργώντας Προοδευτική Διεθνή. Την περασμένη εβδομάδα, μέσα από τις σελίδες της βρετανικής «Guardian», ανακοινώσαμε με τον Μπέρνι Σάντερς ότι προχωράμε μαζί προς την ίδρυση της Προοδευτικής Διεθνούς, με επόμενο σταθμό κοινή μας εκδήλωση στο Βερμόντ στα τέλη Νοεμβρίου. Οπως βλέπετε, το ΜέΡΑ25 και η πανευρωπαϊκή του ομπρέλα, το DiEM25, συνδημιουργεί το κοινό μέτωπο στο οποίο αναφέρεστε.

Μήπως πριν από τη νέα σας εκλογική κάθοδο, πρέπει να σταθείτε αυτοκριτικά στον ελληνικό λαό για το επτάμηνο της διακυβέρνησης του 2015 και το όλο κόστος των διαπραγματεύσεων;
Οποιος αρνείται την αυτοκριτική είναι επικίνδυνα φανατικός. Ομως, το ερώτημά σας πρέπει να απευθυνθεί κατ” αρχάς σε εκείνους που κατέστρεψαν τη χώρα, δηλαδή στην ολιγαρχία και την τρόικα – όχι στον μόνο υπουργό Οικονομικών που δεν δανείστηκε ούτε ευρώ (ενώ αποπλήρωνε το χρέος), που δεν έκοψε ούτε ένα ευρώ συντάξεων (ενώ βελτίωσε, έστω και λίγο, τα ταμειακά του κράτους), και που τίμησε τη λαϊκή εντολή πλήρως. Κόντρα στις μανιώδεις προσπάθειες του μνημονιακού τόξου, να μεταθέσουν το δικό τους κόστος σε εκείνους που τους είπαν «όχι», η αυτοκριτική μου είναι σαφής: Δεν έπρεπε να εμπιστευτώ τον Αλέξη Τσίπρα. Και δεν έπρεπε να δείξω καλή πίστη συμφωνώντας με τους δανειστές την επέκταση της δανειακής συμφωνίας.

Θα κατέβετε στις εθνικές εκλογές ή μόνο στις ευρωεκλογές και με ποιο σύνθημα;
Θα κατέβουμε στις εθνικές και στις ευρωεκλογές. Τα συνθήματα είναι ξεπερασμένα. Εμείς θα βασιστούμε στο ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, που αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε να πάψει η Ελλάδα να ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται.

http://www.tanea.gr/print/2018/09/22/interviews/den-eprepe-crna-empiste…