Jesus. Fuckin’ California – framtidsstaten


I filmen Die Hard från 1988 befinner sig polisen John McClane (Bruce Willis) på en julfest på sin ex-frus arbetsplats i Los Angeles. En man kommer fram till John och hälsar på honom med en kindpuss. John studsar, och med avsmak i minen säger han: ”Jesus! Fuckin’ California”.Kalifornien var sedan länge känt för att vara liberalt på fler än ett sätt. Kindpussar var tydligen för liberalt för en hårdkokt snut från New York. Det var här studentrevolten mot Vietnamkriget började. Det var här hippierörelsen hade sitt Mecka.
Idag har Kalifornien utvecklats till ett fäste för Demokraterna, som gör vad de kan för att obstruera Trumps reformer inom invandringspolitiken. Att någon som Ronald Reagan skulle bli guvernör i Kalifornien igen ser jag som osannolikt.
Demokraternas dominans kan förklaras med massinvandringen till delstaten från Latinamerika. De nya kalifornierna röstar hellre vänster än höger. Kalifornien har parallellt med den politiska förändringen genomgått en dramatisk demografisk förändring. Idag utgör vita, det vill säga europeiskättade kalifornier, en minoritet om ca 36 procent.

Tittar man på gamla filmklassiker som utspelar sig i Kalifornien, till exempel Sunset Boulevard från 1950 och Rebel Without a Cause med från 1955, är det som en helt annan värld. Man kan komplettera upplevelsen genom att titta på autentiska foton och filmklipp. Massinvandringen har gjort att Kalifornien allt mer liknar Mexiko på andra sidan gränsen.
I filmen Rebel Without a Cause går Jim (James Dean) på high school – scenerna är inspelade på Santa Monica High School. Då var det en i stort sett helvit skola, det är också så den skildras i filmen. Idag är de vita eleverna i minoritet.
Även i filmer från 80-talet skildras Kalifornien fortfarande som en huvudsakligen vit miljö. I den kända tonårsfilmen Fast Times at Ridgemont High från 1982 förekommer till exempel bara en svart rollfigur i hela ensemblen – och ingen latino. I filmen Less Than Zero från 1987, som utspelar sig i Los Angeles, ser det likadant ut: alla huvudpersoner vita. Robert Downey jr gör rollen som en ung kille som knarkar ner sig och till slut dör av en överdos.

Varför bry sig om hur det går för Kalifornien? Kalifornien är den folkrikaste delstaten i USA och den tredje största till ytan, ja, men framför allt är det ett centrum för den amerikanska underhållningsindustrin, Hollywood, med stor global påverkan. Här finns medieföretag som Disney och Time Warner och IT-företag som Apple, Google och Facebook.
År 1980 var 66,6 procent av invånarna i Kalifornien vita, år 2018 hade andelen sjunkit till 36,8 procent. Vita eller europeiskättade är alltså numera i minoritet i delstaten. Och den förändringen har gått ganska fort. Idag skulle det vara omöjligt att göra en film som utspelar sig i Kalifornien utan att ta hänsyn till den nya demografiska verkligheten. Samma demografiska förändring pågår över hela USA och det dröjer nog inte många decennier innan vita är i minoritet i hela landet från att ha utgjort en tydlig majoritet. År 1960 var andelen vita i USA ungefär 90 procent, idag ungefär 60 procent.
I den dystopiska science fiction-filmen Blade Runner från 1982 skildras Los Angeles som en mörk och hemsk metropol. Det är också en mångkulturell stad med stora asiatiska inslag. Så kommer det nog inte att se ut i verkligheten. Visst kommer Los Angeles att vara mångkulturellt, men det är snarare latinamerikansk och inte kinesisk eller japansk kultur som kommer att dominera. I Blade Runner har de som kan flytt från jorden till kolonier i rymden. I verklighetens USA flyttar medel- och överklassen från Kalifornien till andra stater. Miljoner har flyttat de senaste trettio åren och blivit ersatta av invandrare från Latinamerika.

Hillary Clinton fick knappt tre miljoner fler röster än Trump i presidentvalet 2016 och merparten av dem härrörde från Kalifornien. Massinvandringen från Latinamerika gör att Demokraterna kommer att kunna behålla sitt grepp om makten under en överskådlig framtid.
Den konservative debattören Tucker Carlson på Fox News varnade förra året för att Kalifornien, till stor del på grund av massinvandringen, håller på att förvandlas från ett västerländskt samhälle till ett u-land. Så här sa han:
”The overwhelming majority have come from Latin America. And a lot of them are awesome people, and smart, and add a lot, and even the super poor ones, I think a lot of them are really great people. But the truth is, if you import millions of really poor people with no education, it doesn’t mean they are bad people, but maybe your state gets a lot more like the countries they left.”

En fjärdedel av befolkningen i dagens Kalifornien lever under fattigdomsgränsen, ytterligare en femtedel befinner sig nära gränsen. En tredjedel av USA:s alla socialbidragstagare lever i Kalifornien. Delstaten har vidare det högsta antalet hemlösa i USA. Tyfus och hepatit A härjar i städerna. Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via förorenat vatten. Sophögarna växer på trottoarerna.
Risken är att hela USA, om inget händer, kommer att gå samma väg som Kalifornien. Man skulle kunna kalla den framtidsstaten – här kan man se hela nationens framtid. På samma sätt som Malmö i Sverige i framtidsstaden i den meningen att den visar oss hur hela Sverige kommer att bli om den negativa utvecklingen tillåts fortsätta. Även här röstar man vänster i invandrartäta områden – så ju fler invandrare som kommer från tredje världen, desto fler röster får vänstern som ser till att den ansvarslösa invandringspolitiken kan fortsätta.
I journalisten Lars Åbergs bok från 2017, Framtidsstaden Malmö – om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?, visar han hur massinvandringen och mångkulturalismen har förvandlat en svensk stad. Åberg intervjuar en socialsekreterare som säger: ”Resten av Malmö håller på att bli som Rosengård.” Ja, och resten av Sverige håller på att bli som Malmö. Det är Sverige som förändras och blir mer likt invandrarnas hemländer i Afrika och Mellanöstern på samma sätt som Kalifornien allt mer liknar Mexiko.
I Malmö kan vi se Sveriges framtid, i Kalifornien USA:s framtid. Och USA:s framtid kan bli hela västvärldens framtid.

Source