Posthumanism

"Caught in the thick of it" (2010) av Rikki Ducornet pryder omslaget på tidskriften Aiolos senaste nummer, med tema "Växtsjälen". Har växter själ? Nya idéer om naturens egenvärde utmanar våra uppfattningar om människans särställning. Filosofiska rummet öppnar dörren mot naturen i veckans samtal. Sedan urminnes tider har människan betraktat sig som överordnad naturen. Kritiken mot detta synsätt är inte heller ny - att det varit funktionellt i förhållande till den rovdrift på planetens resurser som utmynnat i vår tids globala uppvärmning är ingen orimlig tanke.
Ändå finns andra idéer om vår plats i naturen redan hos Platon och Aristoteles. Och idag prövar filosofer och forskare nya tankar om naturens egenvärde, inom ramen för etiketter som ”posthumanism” och ”eko-feminism”. Är det en väg framåt eller ett slags eskapism, i klimatkrisens skugga?
Filosofiska rummet diskuterar människans plats i skapelsen tillsammans med filosofen Jonna Bornemark, litteraturvetaren Erik van Ooijen samt genus- och miljövetaren Cecilia Åsberg.
Programledare: Tithi HahnProducent: Mårten Arndtzén