Profeten som åt semlor

Emanuel Swedenborg begränsade sig inte till äta semla på fettisdagen (5 mars i år). Han åt semla varje dag till middag, i varm mjölk, en så kallad ”hetvägg”. Han åt dock måttligt, som han hade blivit varnad i april 1745. Han hade varit på en krog och ätit (inte semla denna gång, förmodar jag), då han fick se en man som satt i ett hörn av rummet. Mannen sa: ”Ät inte så mycket.”
Swedenborg blev rädd och skyndade hem. På natten uppenbarade sig samme man, och han sade sig då vara Gud själv. Muslimerna säger att Muhammed var den siste profeten. Men här har vi alltså en svensk profet på 1700-talet, mer än tusen år efter Muhammed!
Men vad muslimer menar är förstås att Muhammed är den siste äkta profeten och alla som kom efter honom är falska. Men det har de aldrig kunnat bevisa. Redan under Muhammeds livstid fanns det en annan arab som också påstod sig ta emot uppenbarelser från Gud. Han hette Musaylama och han och alla som följde honom blev massakrerade. I den islamiska historieskrivningen är han känd som Al-Kadhab, Lögnaren. Segrarna skriver historien.
Både Muhammed och Swedenborg påstod sig ha mötte ängeln Gabriel. Muhammed i grottan Hira i Arabien, Swedenborg på en pub i London! Både två påstod saker som de inte kunna bevisa, jag tror inte att någon av dem hade rätt i sina påståenden om det övernaturliga. Men låt oss säga att jag, eller någon annan icke-troende, blev tvungen att välja en av dem? Jag skulle välja den svenske profeten framför den arabiske. I Nordisk familjebok beskrivs Swedenborg så här:

Hans lefnadssätt var ytterst enkelt; hans betjäning utgjordes i hans hem vid Hornsgatan af hans trädgårdsmästare och dennes hustru; hans middag bestod vanligen af semla i uppkokt mjölk; ofta drack han starkt sockradt kaffe. Kl. 7 e. m. lade han sig. Barnkär var han, och musik älskade han som sin far högt. En viss blyghet gjorde honom till halft enstöring; under de senare åren gällde han som ett förryckt stockholmsoriginal, ehuru äfven de ofördelaktigaste omdömen ej kunna anföra något i hans uppträdande, utan blott hans andeskåderi som skäl för hans galenskap.

Förutom att Swedenborg tillät fläsk och öl, så arbetade han under större delen av sitt liv som tjänsteman i den svenska gruvindustrin. Han levde av sitt arbete, medan Muhammed försörjde sig på krigsbyte som han tillskansat sig i jihad, det heliga kriget. Han var ”barnkär”, men inte på samma sätt som Muhammed, som ju äktade ett nioårigt flickebarn.
Swedenborg försökte förstå hur den verkliga världen fungerade. Han studerade i stort sett samtliga naturvetenskaper, med ingenjörskonst, teknik, matematik, kemi, fysik, geologi, anatomi och fysiologi. Tillsammans med uppfinnaren Christopher Polhem startade han 1716 Sveriges första vetenskapliga tidskrift, Daedalus hyperboreus (”den nordlige Daidalos”).
Swedenborg hade fel om många saker, men till skillnad från Muhammed ansträngde han sig åtminstone till att försöka förstå vad själen var för något. Muhammed sa bara till dem som frågade att Gud allena hade kunskap om själen (se Koranen 17:85). Swedenborg menade att själen bestod av partiklar som man skulle kunna se om man hade ett tillräckligt starkt mikroskop.
Elva år gammal började Emanuel studera vid Uppsala universitet. Där studerade han medicin, astronomi, matematik, naturvetenskap, latin och grekiska. Muhammed däremot var olärd, enligt sunniterna till och med analfabet. Det kan förklara varför han i sin Koran begick så många misstag när han återgav judiska och kristna berättelser. Han hade hört dem, inte läst originalen.
Muhammed ska ha flugit genom de sju himlarna på en bevingad häst, medan Swedenborg kunde besöka olika planeter utan något riddjur eller annat färdmedel – det tyder kanske på att hans krafter var överlägsna…
Om man nu måste tro på någon profet, så är det bekvämare att tro på Swedenborg än Muhammed eftersom den svenske profeten är begravd i Uppsala. Man slipper resa till Medina i Arabien där det ibland är sådan stor trängsel att folk trampas ihjäl. I Swedenborgs kor i Uppsala domkyrka är det lugnt och fridfullt.
För den konstnärligt lagde kan det vara en fördel att veta att Swedenborg får man avbilda. Du kan göra dig en bild av honom att ställa på ditt husaltare. Om du tröttnar på swedenborgianismen kan du utan fruktan byta religion. Att lämna islam kan dock vara besvärligt. Muhammed påbjöd att de som avföll från hans religion skulle dödas. Och det finns muslimska fanatiker än idag som är villiga att verkställa hans påbud.
Både Muhammed och Swedenborg hånades och kallades galna. I Kellgrens dikt ”Man äger ej snille för det att man är galen” skrev han: ”Fast Newton sjelf en dag i Andefeber låg, Blir Swedenborg ändå helt rätt och slätt – en fåne.” Skillnaden var att den som skojade om Swedenborg inte tog någon risk, medan poeter som skrev nidverser om Muhammed blev halshuggna av hans trogna.
Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

Source