Etablissemangsmedia skönmålar ramadan

Den 15 maj inleddes den islamiska fastemånaden ramadan. I ett nytt avsnitt av podden ”Amerikanska nyhetsanalyser” (18/5) pratar jag med Ronie Berggren om hur etablissemangsmedierna skönmålar ramadan. Det gör inte vi.
Ska man tro etablissemangsmedierna så är ramadan jättemysigt. Den 16 maj publicerade SVT det mysiga klippet: ”En utmaning att träna under ramadan”.
Sanna Ahmad är en basketspelare med ambitioner. Och hon tränar på fastande mage. Det är en utmaning. Men hon klarar det!
Ramadan i år är extra tufft, förklarar SVT. Nu på sommaren går solen ner sent och stiger tidigt, så tiden då man får äta och dricka är väldigt knapp. Men Sanna är ännu tuffare!
I klippet berättar Sanna om kompisar som svimmat av hunger och törst. Hon berättar att hon blir trött och sämre på att koncentrera sig. För SVT verkar Sanna vara ett exempel på Girl Power, en positiv förebild för unga, muslimska tjejer. Finns inte en tillstymmelse till kritik.
Sannas fanatism, att hon skadar sin hälsa på grund av religiösa dogmer, borde vara en källa till oro, inte beundran. Det finns muslimer som får ångest när ramadan kommer. De vill inte fasta, men känner sig tvingade. För hur frivillig är fastan när du för höra att den som inte fastar är en syndare som kommer att brinna i helvetet? Varför får vi inte höra deras röster?
De behöver få veta att de är i Sverige nu. De måste inte plåga sig och skada sin hälsa för att leva upp till familjens och moskéns ideal. Men SVT ger oss i stället ett hjälteporträtt: Se på Sanna, hon kan träna basket och fasta samtidigt!
I stället för ramadan uppmärksammar jag en glömd svensk högtid, Eriksdagen den 18 maj. På bilden ser ni mig vid S:t Eriks reliker i Uppsala domkyrka.
Stöd mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)
Bli månadsgivare på Patreon
Donera via Paypal:

Source