Tyckonomen är tillbaka!

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen pratar jag med författaren Johannes Nilsson (17/2). Han debuterade 2002 med romanen Recension som fick stort genomslag. Hösten 2015 började han sända podden Magister med komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson. De höll på fram till 2017 och kommenterade bland annat den pågående ”omsvängningen” i svensk syn på invandring och mångkulturalism. De rörde sig utanför åsiktskorridoren och bjöd in flera kontroversiella gäster, både från vänster- och högerkanten.
Förra året, 2017, gav Nilsson ut boken Tyckonom, en nutidshistorisk betraktelse. Jag mötte honom den 22 november på ett kafé i Stockholm för att podda om boken och om vad som hänt i Sverige med den så kallade ”omsvängningen”. Avsnittet sändes strax efter att Morrisey kommit ut som ”högerpopulist” och fick rubriken ”Högern är de nya rebellerna”. Då sa Nilsson att han var trött på tyckonomi och tjattret i sociala medier och att han ville ägna sig helt åt skönlitteraturen. Han skrev noveller som sändes på podden Bibliotek, skulle skriva kontrakt för ett förlag och var full av hopp. Han började förverkliga sitt drömprojekt – en historisk roman i Game of Thrones-anda som utspelas i Sverige på 1500-talet. Han har skrivit en pilot och kommit på en episk titel: Vasasagan. I slutet av podden kan du höra Nilsson läsa upp en krigsscen ur romanen.
Men så, den 12 februari i år, meddelade Nilsson på sin nya blogg Tyckonom, att han hade gett sig in i boxningsringen igen. ”Tillbaka i galären”, som han uttryckte det. Det är bara att fatta åran och ro så att svetten lackar! Men det är inte bara slavgöra – Nilssons samtidsmättnad hade börjat ersättas av hunger. Förra gången vi möttes var det svårt att hitta ett tyst ställe, så nu, den 17 februari 2018, ses vi på Skype i stället.
Du kan stödja Nilssons romanprojekt Vasasagan genom att donera på Patreon (https://www.patreon.com/vasasagan) eller swisha till 0709502758, märk ”Vasasagan”.
Bilden föreställer slaget vid Brännkyrka den 27 juli 1518 då en svensk armé under Sten Sture den yngre besegrade danskarna. Freskomålning av Johan Gustaf Sandberg i Vasakoret i Uppsala domkyrka.

Stöd mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)
Bli månadsgivare på Patreon
Donera via Paypal:

Source