Blåkullas hemligheter grävs ut

Arkeologerna på väg mot Blå Jungfrun i jakt på öns mytomspunna förflutna.Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.Nu har arkeologer undersökt mytomspunna Blå Jungfrun i Kalmar sund i syfte att ta reda på hur gamla sagorna om öns häxor och mystiska väsen egentligen är. Resultatet visar på ett mångtusenårigt tabu, med rötter i stenåldern.
– Kanske var det jägarstenålderns ceremonier på ön för 9 000 år sedan som började betraktas med misstänksamhet senare i historien, menar Ludvig Papmehl-Dufay vid Kalmar läns museum.
Dessutom uppmärksammas den svenska historiens alla sårade soldater, tiotusentals människor från stormaktens många krig vars historia sällan berättats. Historikern Erik Petersson är aktuell med boken Sårade soldater som undersöker hur staten tog de första stegen för att ta hand om denna utsatta grupp.
Och så gräver vi vidare i de omdebatterade sidenbanden från Birka, där arkeologen Annika Larsson tyckts sig kunna läsa Allah och Ali i kufisk arabisk stil. Hör forskarna som kritiserar och försvarar teorierna.
Programledare är Tobias Svanelid.