Για την προανακριτική για τη Novartis
«Θα ήθελα να ζω σε μια χώρα, όπου η Δικαιοσύνη να λειτουργεί χωρίς την παρέμβαση των πολιτικών, ούτε καν με την παρέμβαση του Κοινοβουλίου. Όλοι έχουμε πικρή εμπειρία για το τι σημαίνει προκαταρκτικές. Ξέρουμε ότι ξεκινάνε, γίνονται πεδίο μαχών μεταξύ κομματικών στελεχών και μετά ξεχνιούνται, θάβονται και όλη η σκανδαλολογία καταλήγει με μηδέν εις το πηλίκον». Αυτό, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για την προκαταρκτική για τη Novartis.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Focus Fm 103,6 ανάφερε ότι «οι πολυεθνικές των φαρμάκων επιδίδονται σ’ αυτό το μονοπωλιακό παιχνίδι παγκοσμίως. Προφανώς σε μια χώρα που οι άμυνες του λαού, η δικαιοσύνη είναι τόσο αδύναμες, είναι προφανές ότι έχουν πεδίο δόξης λαμπρό αυτές οι τακτικές των πολυεθνικών».
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis
«Είναι δυνατόν οποιοσδήποτε να μιλά για αποκάλυψη προστατευόμενου μάρτυρα; Σε ποια σοβαρή χώρα οι προστατευόμενοι μάρτυρες βγαίνουν στη φόρα από τα κανάλια και από τους πολιτικούς; Όλη η διαδικασία απλά θυμίζει σ’ όλους μας το γεγονός ότι δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν είναι κράτος δικαίου», εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης.
Για την πρόταση σύστασης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Νovartis ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε: «Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι στους πρωινούς καφέδες της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργούν ακόμη μ’ αυτόν το παλαιοκομματικό τρόπο σκέψης. Στόχος τους ουσιαστικά είναι να γίνει διαχείριση της κοινής γνώμης, να πεταχτεί ουσιαστικά στάχτη στα μάτια του κόσμου».
Έξοδος από τα Μνημόνια – Δεν ξέρω για ποιον Αύγουστο μιλάτε
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης σχετικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ερωτηθείς αν πρόκειται για επίτευγμα της κυβέρνησης ότι βγαίνουμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια απάντησε: «Δεν ξέρω για ποιον Αύγουστο μιλάτε. Για το 2018 δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγούμε από τα μνημόνια, ίσως το 2060. Ο κ. Βίζερ είπε κάτι πολύ ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου της ελληνικής κυβέρνησης από τα μνημόνια. Η καθαρή έξοδος θα γίνει μόνο όταν θα έχει αποπληρωθεί το 75% του χρέους απέναντι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και γενικότερα στην τρόικα. Από το πρώτο μνημόνιο μπήκαμε σε μια δουλοπαροικία χρέους. Ο μόνος τρόπος για να πάψει να υπάρχει είναι να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Η κυβέρνηση ήδη δεν μιλάει για αναδιάρθρωση του χρέους, μιλάει για ελάφρυνση χρέους. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να παραδεχθεί ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα, απομείωση του χρέους. Αυτό που θα γίνει είναι άλλη μια ευκολία πληρωμών. Αυτό σημαίνει μια επιμήκυνση, δηλαδή τα επόμενα χρόνια να πληρώνουμε λιγότερα κάθε χρόνο, χωρίς να μειώνεται το χρέος, με μετάθεση των πληρωμών στο μέλλον. Γι’ αυτό σας μίλησα για το 2060. Ουσιαστικά επεκτείνουν τη δουλοπαροικία της χώρας. Ο όρος για να γίνει η μετάθεση των πληρωμών από τα επόμενα χρόνια στο βαθύ μέλλον, είναι νέα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να παίρνουν κατά το δοκούν οι επιτηρητές».
Όσον αφορά στην έκδοση του επταετούς ομολόγου είπε χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να τα βάψετε μαύρα για την έκδοση του επταετούς ομολόγου. Ένας πτωχευμένος, ο οποίος βγαίνει στις αγορές και δανείζεται ακόμη περισσότερα ποσά, όταν δεν έχει δυνατότητα να αποπληρώσει τα προηγούμενα, μ’ έναν απαράδεκτα υψηλό μη βιώσιμο επιτόκιο 3,5%, όταν η ανάπτυξή μας είναι στο μηδέν, σημαίνει ότι το βουνό του χρέους μας αυξάνεται κατά 3,5%, ενώ το βουνό των εισοδημάτων μας συνολικά δεν αυξάνεται, αυτό είναι λόγος να θρηνούμε. Η λύση είναι μια: αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι έγκλημα ότι δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 3,5% χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους».
Source