I ett avsnitt av teveserien om maffiafamiljen Sopranos (säsong 4, episod 3) blir det bråk mellan italiensk-amerikaner och vänsteraktivister om Columbusdagen. Italiensk-amerikanerna vill fortsätta hylla Columbus på denna dag – de ser honom som en fin symbol – medan vänster- och indianaktivister menar att den store upptäckaren var en skurk.
Vänsteraktivisterna och indianerna protesterar mot den italiensk-amerikanska paraden på Columbusdagen, vilket upprör maffiabossen Tony Sopranos vänner som som går till attack mot demonstranterna. ”It’s these Indians and the commie fucks” säger till exempel Ralphie Cifaretto. ”They want to paint Columbus as a slave trader instead of an explorer.”
Det som skildras – något fyrkantigt och karikatyrmässigt – är de identitetspolitiska konflikter som uppstår i ett mångkulturellt samhälle. I dessa konflikter har dock de så kallade ”rasifierade” ett övertag. Deras historiska symboler och högtider blir inte ifrågasatta, tvärtom blir de ofta stödda av samma vänster som avskyr Columbusdagen, Thanksgiving och onda, vita män.
Ur Sopranos. Bråk mellan italiensk-amerikaner och vänsteraktivister:
Verklighetens extrema vänsteraktivister nöjer sig inte med att protestera mot Columbusdagen. De vill också riva alla statyer av Columbus. Den svenska, skattefinansierade vänstertidningen ETC publicerade den 28 juni 2015 en krönika där en viss Emma Dominguez agiterade under rubriken ”Jag hoppas att alla statyer krossas”.
Det handlar förstås inte om ”alla” statyer, utan om statyer av vita män. Dominguez berättar om en semester i Barcelona där hon fick se en staty av den store upptäcktsresaren Columbus. Synen gjorde att hon fick ”ont i magen”. Hon tycks dock inte ha någonting emot statyer av kommunistdiktatorer. Hon nämner dem inte åtminstone.
Eddie (Mohamed Omar) firar Gustaf Adolfsdagen 2019:
Den 6 november är en av mina favorithögtider i min hemstad Uppsala. Det är så stämningsfullt med facklor och fanor i höstmörkret. Vi äter bakelse och dricker punsch.
Jag ser inte Gustaf II Adolf som en fläckfri förebild, utan som någon som haft stor betydelse för oss svenskar. Genom en stor donation till Uppsala universitet bidrog han till vetenskapens utveckling. Han var också militär nytänkare.
Uppsala universitets ceremoni för att hedra Gustaf II Adolf äger rum i Odinslund framför en obelisk rest av Karl XIV Johan, den förste Bernadotten.
I Herman Lindqvist biografi över Jean Baptiste Bernadotte kan man läsa om den förste svensk som lärde känna den blivande kungen av Sverige. Fredrik Samuel Silfverstolpe var Sveriges chargé d’affaires i Wien där Bernadotte år 1798 hade blivit satt som den segerrika franska republikens ambassadör.
Silfverstolpe, berättar Lindqvist, var:
… vänsterman, lockad av den franska revolutionens idéer, imponerad av Bonaparte men också av Bernadotte. Han var mycket kulturellt intresserad, särskilt av musik. Han umgicks med Haydn, Salieri och med Mozarts änka. Som vänsterman måste man vara försiktig i sina rapporter till Stockholm. Kungen Gustaf IV Adolf avskydde Napoleon och allt som hade med revolutionen att göra.
Det visade sig att Jean Bernadotte, republikens ambassadör, hade stor respekt för svenska kungar och för den svenska armén:
En förmiddag några dagar senare besökte Silfverstolpe Bernadotte hemma på hans ambassad. Bernadotte frågade Silfverstolpe vad den vita näsduken betydde som han och svenska officerare hade knuten om armen. När Silfverstolpe berättade att det var ett minne från Gustaf III:s revolution 1772, då alla som stödde kungen i revolutionen band en bindel om höger arm började Bernadotte prata om Sverige och till Silfverstolpes häpnad började han prisa den svenska armén. Han höll ett lovtal över Gustaf II Adolf och Karl XII och om dessa kungars ”krigiska snille som gjort historien gloriös”, något som Silfverstolpe tyckte var märkligt sagt av en jakobin. Bernadotte ansåg att de tre största fältherrarna var Caesar, Gustaf II Adolf och Fredrik den store av Preussen.
Bernadottes kunskaper om svensk historia och om Gustaf Adolfs och Karl den tolftes militära genialitet gjorde Silfverstolpe djupt imponerad. Men respekten för Gustaf Adolf den store var inget ovanligt. Gustaf Adolf hade länge varit känd och respekterad som militärt geni i hela Europa. Napoleon höll honom för en av de största härförarna genom tiderna.