Det här är en kommentar till en scen i den 80-talsnostalgiska teveserien Stranger Things. En killarna i serien, Dustin, har i säsong tre varit på ett sommarläger och träffat en tjej som han beskriver som ”hetare än Phoebe Cates”. Hans kompisar tror att han hittat på henne. Någon så perfekt tjej kan ju inte finnas på riktigt.
På 80-talet var Phoebe Cates alla killars dröm och detta rykte byggde till stor del på en nakenscen i tonårskomedin Fast Times at Ridgemont High från 1982. Phoebe, iklädd en röd bikini, stiger upp ur en pool och går i slow motion mot kameran – så tar hon av sig bikinitoppen och visar brösten.
I filmen spelar Phoebe Cates Linda som ska coacha den yngre Stacey i kärlek. Stacey, som spelas av Jennifer Jason Leigh, är 15 år och har just börjat på high school. De två tjejerna jobbar på en pizzeria i köpcentret där high school-eleverna brukar hänga.
Nakenscenen utspelas till tonerna av The Cars låt ”Moving in Stereo” från 1978. Låten har på grund av denna koppling kommit att uppfattas som ”sexig” och dyker ofta upp när man vill frammana en sådan stämning.
Originalscenen i Fast Times at Ridgemont High från 1982:
Samma låt används i det första avsnittet av Stranger Things, säsong tre, när man gör en pastisch på den klassiska bikiniscenen. Men den unga kvinnan, föremålet för de trånande blickarna, har bytts ut mot en man, badvakten Billy. Och de som beundrar hans välbyggda kropp är inte tonårskillar utan ett antal medelålders kvinnor. Det finns självklart en tanke bakom detta könsbyte.
Budskapet är att förr fick publiken se världen genom mannens blick, men nu i vår ”upplysta” tid får vi se den genom kvinnans blick. Men, framför allt vill man säga att det inte finns någon skillnad mellan könen. Den manliga och den kvinnliga blicken ser nämligen världen på samma sätt. Kvinnor betraktar den unga mannens kropp på samma sätt som männen betraktar den unga kvinnans kropp.
Pastischen i Stranger Things från 2019:
Det är bara det att denna scen inte alls gör samma intryck som originalscenen i Fast Times at Ridgemont High. Den reaktion som de medelålders kvinnorna i Stranger Things uppvisar inför Billy känns konstlad. Man har svårt att förstå hans värde som sexobjekt.
Det verkar som om teveseriens skapare vill markera att man trots det nostalgiska tillbakablickandet på 80-talet ändå inte tillhör inte den svunna tid som man skildrar. Man blickar tillbaka på den med en medveten, kritisk blick. Man tar avstånd från man uppfattar som objektifiering av kvinnor.