Ny podd: Monoliten på månen

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 14/8) pratar jag med min medpoddare Dolf om science fiction-klassikern År 2001 – ett rymdäventyr (1968). Filmen, som regisserades av Stanley Kubrick, kom ett år före månlandningen som firade femtioårsjubileum i år.
Manuset skrevs tillsammans med författaren Arthur C. Clarke som parallellt med detta arbete skrev en roman med samma namn. Filmen och romanen är väldigt olika. Clarke förklarar handlingen i detalj medan Kubrick använder väldigt lite dialog – musiken och bilderna får tala i stället.
År 1999 har människan upptäckt en monolit på månen, konstruerad av en okänd intelligens. Monoliten skickar ut kraftig radiosignal riktad mot Jupiter. En expedition utrustas för att undersöka saken. År 2001 – ett rymdäventyr är en poetisk och mystisk upplevelse – vacker och underlig, men stundtals också skrämmande.
I filmen är det självklart att det är den västerländska civilisationen som leder mänsklighetens tekniska och vetenskapliga utveckling.
Klicka här för att gilla Eddies (Mohamed Omar) sida på Facebook. Du kan stödja hans arbete genom att swisha till 0760078008.
Lyssna på podden i spelaren nedan:

Source