Άλλη μια επέκταση της “Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς” εν όψει 5ου Μνημονίου – Ομιλία στη Βουλή για τις Μικρο-Πιστώσεις 30/6/2020

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς θα ξεκινήσω ευχαριστώντας την Κυβέρνηση. Σας ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, γι’ αυτή τη μοναδική στα χρονικά της μνημονιακής Ελλάδας στιγμή ακούσιας ειλικρίνειας. Φέρνοντας στη Βουλή και στη χώρα ένα σύστημα που έχει αποδώσει μόνο στο Μπαγκλαντές, έστω και ακούσια παραδέχεστε ότι δέκα χρόνια μνημονίων έχουν μετατρέψει αυτή τη χώρα σε χώρα αυτού που λέγαμε κάποτε, του Τρίτου Κόσμου.

Και όπως κι εσείς βλέπετε, μέσα από τη διαδικασία της κατάρτισης του πέμπτου μνημονίου, το οποίο σίγουρα γνωρίζετε ότι βρίσκεται στα σκαριά, η μνημονιακή αυτή διαδικασία θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την αποανάπτυξη, καθιστώντας την Ελλάδα πεδίο δόξης λαμπρό ή τουλάχιστον κάποιοι θα νομίζουν ότι καθιστά την Ελλάδα πεδίο δόξης λαμπρό για την ενδιαφέρουσα και εξαιρετική για το Μπαγκλαντές ιδέα του Μοχάμεντ Γιουνούς.

Το όραμα του Μοχάμεντ Γιουνούς, μιας και μιλάμε για μικροδάνεια, μικροπιστώσεις, μικροχρηματοδότηση, ήταν πράγματι εξαιρετικό και ενδιαφέρον. Σε μια χώρα σαν το Μπαγκλαντές όπου υπήρχε παντελής έλλειψη μικρών επιχειρήσεων σε μεγάλα κομμάτια της χώρας, όπου υπήρχαν χωρικοί χωρίς καμία πρόσβαση όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ούτε καν στο νομισματικό σύστημα -ήταν εκτός νομισματικού συστήματος, δούλευαν, εργάζονταν, πάσχιζαν, ίδρωναν, χωρίς καν να περνούν χρήματα από τα χέρια τους, σε χωριά χωρίς τηλέφωνα – η ιδέα του Μοχάμεντ Γιουνούς, πάνω στην οποία χτίστηκε η γνωστή Grameen Bank, με την οποία μοιράστηκε o Μοχάμεντ Γιουνούς, όπως γνωρίζετε, το Νόμπελ Οικονομικών, είναι η εξής.

Σε ένα χωριό το οποίο δεν έχει ούτε τηλέφωνα, ούτε χρήματα, ούτε τράπεζες, ούτε επιχειρηματικότητα διαλέγουμε μια σοβαρή, περήφανη, ηθική γυναίκα -γυναίκα πάντα- και την ενισχύουμε με δύο τρόπους: πρώτον, με ένα κινητό τηλέφωνο, έτσι ώστε να δημιουργήσει η ίδια ένα δίκτυο γύρω της των χωρικών που θα χρησιμοποιούν εκείνη για τις τηλεπικοινωνίες τους και ταυτόχρονα, ένα μικροποσό για να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση.

Η Grameen Bank του Γιουνούς ήταν μία τράπεζα που επένδυσε σε αυτό που ονομάζουμε «κοινωνική επιχειρηματικότητα». Δεν είχε στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, είχε στόχο ένα ελάχιστο κέρδος, για να μπορεί η τράπεζα αυτή να είναι βιώσιμη. Όμως, ο στόχος ήταν η κοινωνική ανάπτυξη τέτοιου είδους χωριών στο Μπαγκλαντές.

Δούλεψε το σύστημα για μία δεκαετία. Ήταν εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων, των δανείων που αυτές οι περήφανες γυναίκες χωρικές δεν επέστρεφαν. Δημιουργήθηκαν κάποιες μικρές μικροεπιχειρήσεις. Οι γυναίκες αυτές πούλαγαν κεντήματα, έκαναν κάτι τέτοιο. Όμως, εντός μιας δεκαετίας είδαμε άλλη μια φορά το καταστροφικό έργο αυτού που εγώ ονομάζω «παράδοξο της εμπιστοσύνης».

Η ηθική βάση αυτής της συναλλαγής μεταξύ της Grameen και της περήφανης γυναίκας του χωριού δημιουργήθηκε στη βάση σχέσεων εμπιστοσύνης. Αλλά, με το που αρχίζει να είναι πιο επικερδής αυτή η σχέση, τόσο για την τράπεζα όσο και για την περήφανη αυτή γυναίκα, αυτή η εμπιστοσύνη αρχίζει να διαρρηγνύεται, ιδίως με την είσοδο στην αγορά αυτή μικροδανείων, μικροπιστωτικών επιχειρήσεων, που δεν είχαν τον ίδιο στόχο με αυτό του Μοχάμεντ Γιουνούς, που ήταν η κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωριών.

Πόσο θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, να βρίσκομαι σε μια γωνιά της αίθουσας συσκέψεων όταν βρεθήκατε, τα συζητήσετε και αποφανθήκατε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα το 2020 είναι μικροδάνεια, μικροπιστώσεις, μικροχρηματοδοτήσεις.

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, αναφέρθηκα στο Μπανγκλαντές. Δεν εννοώ ότι κάνετε την Ελλάδα Μπανγκλαντές, γιατί δεν σας αξίζει αυτή η φιλοφρόνηση. Οι συνάδελφοί σας της Κυβέρνησης του Μπανγκλαντές, καθώς και οι τεχνοκράτες του Μπαγκλαντές είναι πάρα πολύ μπροστά σας. Σας έχουν αφήσει είκοσι χρόνια πίσω.

Ο εκφυλισμός στο Μπανγκλαντές, στον οποίο αναφέρθηκα εν συντομία, οδήγησε την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές εν έτει 2013 να περάσει το λεγόμενο «Grameen Bank Act», έναν νόμο ειδικά για την Grameen Bank. Μακάρι να έφτανε έστω και στο 50% το δικό σας νομοσχέδιο την τεκμηρίωση του νομοσχεδίου που πέρασε από τη Βουλή του Μπανγκλαντές το 2013.

Εκεί, η Grameen Bank εθνικοποιήθηκε, κύριε Υπουργέ. Εκεί, η Grameen Bank λειτουργεί από τότε με κανόνες κοινωνικής οικονομίας, που δεν βρίσκονται ούτε κατά διάνοια μέσα στα άρθρα του νομοσχεδίου σας. Στο Μπανγκλαντές, κύριε Υπουργέ, έχουν γνώση οι φύλακες, αντίθετα με εσάς. Στην Ελλάδα αυτή η ιδέα δεν θα ταξιδέψει καλά.

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, στην Ελλάδα το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία εκ του μηδενός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο ήταν το όραμα του Γιουνούς. Το θέμα είναι η προστασία και η αρωγή των υπαρχόντων επιχειρήσεων, μικρών και μεσαίων, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να αρχίσουν να παράγουν με ένα τρόπο που να τις καταστήσει βιώσιμες.

Το θέμα δεν είναι εν δυνάμει επιχειρηματίες που δεν διαθέτουν τηλέφωνο ή τραπεζικό λογαριασμό. Στην Ελλάδα σήμερα σχεδόν όλοι διαθέτουν ένα κινητό τηλέφωνο, άνδρες και γυναίκες. Σχεδόν όλοι διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Το θέμα είναι ότι αυτοί έχουν πνιγεί στα «κόκκινα» δάνεια και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τον λογαριασμό του τηλεφώνου που τους έρχεται.

Το θέμα δεν είναι η ενίσχυση περήφανων γυναικών, για να βγουν από το χωριατόσπιτο. Αυτό έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και χρωστάμε ένα χρέος γι’ αυτό στον Ανδρέα Παπανδρέου. Το θέμα είναι η προστασία των γυναικών σήμερα εντός ενός ανεπτυγμένου, αν και καχεκτικού συστήματος αγορών, που τις συνθλίβει και από το οποίο καλούνται να προστατεύσουν τα μέλη της οικογένειάς τους, δουλεύοντας μέρα-νύχτα εντός και εκτός του σπιτιού τους.

Αντίθετα με το Μπαγκλαντές, κύριε Υπουργέ, εδώ στην Ελλάδα ένας «βομβαρδισμός» τοκογλυφικών μικροδανείων ούτε θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα με νέες επιχειρήσεις ούτε θα φρενάρει τη χρεοκοπία των υπαρχόντων επιχειρήσεων ούτε θα φρενάρει συνολικότερα τη φτωχοποίηση των μικρομεσαίων Ελλήνων. Απλά, θα φέρει νέα φτώχεια. Θα δημιουργήσει, θα χτίσει, θα οικοδομήσει άλλη μια φυλακή χρέους εντός της χρεοδουλοπαροικίας «Η Ελλάς».

Θέλετε μικροεπιχειρηματικότητα, κύριε Υπουργέ; Αυτό απαιτεί λευτεριά των υπαρχόντων μικρομεσαίων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τα «κόκκινα» δάνεια και, βεβαίως, απ’ όλα τα μικροδάνεια με τα οποία θα τους βομβαρδίσετε. Χρειάζονται ρευστότητα χωρίς τοκογλυφία, χρειάζονται ρευστότητα χωρίς νέο χρέος. Πώς θα γίνει αυτό;

Εμείς ως ΜέΡΑ25 πρόσφατα βγάλαμε στη διαβούλευση μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με θεσμικές τομές, που απαντάνε σε αυτό το ερώτημα. Αντί για τον «ΗΡΑΚΛΗ», που λειτουργεί υπέρ των funds και ρευστοποιεί τα «κόκκινα» δάνεια και τους μικρομεσαίους, εμείς προτείνουμε τη δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών χρεών, που την ονομάζουμε «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

Αντί για τις αναβολές φόρων, εισφορών και δόσεων που δημιουργούν ασφυξία σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν ακόμα, εμείς προτείνουμε «κουρέματα» αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δόσεων και εισφορών.

Είναι σκανδαλάκι κρυμμένο, υπό τη μορφή ενός μικρού «δώρου» για την ολιγαρχία -κάθε νομοσχέδιό σας, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, έχει και ένα «δωράκι» για κάποιον ολιγάρχη μέσα- το άρθρο 26, το οποίο καταργεί τον ν. 128/1975, που ουσιαστικά αναιρεί την εισφορά των συστημικών τραπεζών στα δάνεια των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των δήμων, των περιφερειών. Είναι ένα σκανδαλώδες «δωράκι», το οποίο καταφέρατε να κρύψετε μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο.

Αντί για αυτά τα «δωράκια» στην ολιγαρχία, εμείς πιστεύουμε και πρεσβεύουμε και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση νόμου καθ’ όλα συνεπή και συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών.

Αντί για το ξεπούλημα του υπερταμείου στην ολιγαρχία δίχως σύνορα, εμείς προτείνουμε στην πρόταση νόμου μας την ένταξη του ΤΑΙΠΕΔ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που ήδη υπάρχει, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία να μην εκποιείται, αλλά να μετατραπεί σε εχέγγυα για τη δημιουργία από την δική μας Αναπτυξιακή Τράπεζα επενδυτικών ροών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Αντί για τη διαπλοκή της λεγόμενης «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», που, βεβαίως, μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, καθώς εξαρτάται πλήρως από την τρόικα και από την ολιγαρχία, εμείς πρεσβεύουμε μία αυτόνομη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, τόσο αυτόνομη από τον Υπουργό όσο αυτόνομη και από την τρόικα, με μόνιμους αλγοριθμικούς ελέγχους της φοροδιαφυγής σε πραγματικό χρόνο.

Αντί για τα μικροδάνεια της τοκογλυφίας και την επέκταση μέσα απ’ αυτές της μικροπιστώσεις της χρεοδουλοπαροικίας, εμείς προτείνουμε ένα σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου.

Θέλετε να πάρετε μια «γεύση», κύριε Υπουργέ, του τι φέρνετε στην Ελλάδα; Δεν θα πάτε στο Μπανγκλαντές, θα πάτε στη Νότια Αφρική, όπου μεταπήδησε το μοντέλο της Grameen με καταστροφικά αποτελέσματα.

Θέλετε να πάτε σε μια πιο ανεπτυγμένη χώρα; Πηγαίνετε στο Missouri των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η Grameen λειτουργεί και θα δείτε τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι μικροπιστώσεις σπέρνουν τις πτωχεύσεις, τη χρεοκοπία των ανήμπορων, των αδύναμων σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο «βομβαρδισμός» των μικροδανείων που φέρνετε την ώρα που ρευστοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από τον «ΗΡΑΚΛΗ» είναι η χειρότερη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε ως λαός, ως πολίτες, τις αντιστάσεις μας στο ωστικό κύμα της νέας ύφεσης, που θα φέρει λιτότητα από το 2021, στην οποία ο Υπουργός Οικονομικών σας συναίνεσε την 11η Ιουνίου στο Eurogroup, δεσμευόμενος σε πρωτογενές πλεόνασμα από του χρόνου.

Ωθείτε τους πολίτες από μία χρεοδουλοπαροικία ανεπτυγμένης χώρας σε μια νέα μορφή φτωχοποίησης, σε μια νέα μορφή Τρίτου Κόσμου, από την οποία χώρες όπως το Μπαγκλαντές κατάφεραν λίγο-πολύ να αποδράσουν.

Αλήθεια, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, που είναι ο συντηρητισμός σας; Είναι συντηρητική πολιτική τα νέα εορτοδάνεια, τα οποία θα πάρουν τη μορφή τροφιμοδανείων; Είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική να προσπαθείτε να ξαναφουσκώσετε «φούσκες» χρέους, οι οποίες ξεφούσκωσαν με μικροδάνεια;

Πού είναι ο συντηρητισμός, λοιπόν, και ο νεοφιλελευθερισμός σας; Μήπως τον αφήσατε, τον ξεχάσατε εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε την αριστεροσύνη του και το ΠΑΣΟΚ ξέχασε τον κεϋνσιανισμό του; Τουλάχιστον υποστηρίξτε την τροπολογία την οποία ο εισηγητής μας κατέθεσε για περιορισμό, για πλαφόν στα επιτόκια αυτών των τοκογλύφων. Δεν το κάνετε όμως, γιατί όπως και με τα «κόκκινα» δάνεια είστε δέσμιοι αυτών των παρασίτων. Και όλα αυτά την ώρα που απεργάζεστε το πέμπτο μνημόνιο και το ωστικό κύμα λιτότητας που φέρνει.

Αλήθεια, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, σε ποιο στάδιο άρνησης βρισκόσαστε σήμερα; Γιατί την περασμένη φορά που ήμασταν εδώ μιλούσατε για μείον 3% ύφεση. Είδα ότι ο κ. Σταϊκούρας έστειλε την 24η  Ιουνίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις του για ύφεση μεταξύ μείον 5% και μείον 8% .

Όταν εμείς μιλάγαμε για μείον 10% και μείον 15% από τον Μάρτιο, εσείς μας κοιτάγατε σαν να λέγαμε κάτι περίεργο. Τώρα σε ποιο στάδιο άρνησης είσαστε; Μήπως είσαστε σε αυτό του ανεκδιήγητου κ. Στουρνάρα, ο οποίος τόλμησε την 29η Ιουνίου να έρθει εδώ στη Βουλή και να καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής πρόβλεψη για μείον 5,8% ύφεση; Μου αρέσει και το δεκαδικό. Όλα τα είχε ο κ. Στουρνάρας τα δεκαδικά τού έλειπαν!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη στο σύνολό της, κατά μέσον όρο, θα έχει ύφεση πάνω από 10% και ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα στην οποία η ύφεση θα χτυπήσει πιο πολύ.

Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, πηγαίνετε από την ανεπάρκεια στο κυνικό ψεύδος. Τον Μάρτιο να πιστέψω ότι δεν κατανοείτε αρκετά μακροοικονομική για να προβλέψετε. Σήμερα να μιλάτε για 5% και 6% ύφεση;

Προς συναδέλφους που θέλουν να ξέρουν, και της Συμπολίτευσης -γιατί είμαι σίγουρος ότι θέλετε, δεν είστε υπεύθυνοι για τη γραμμή του κυνικού ψεύδους της Κυβέρνησής σας- θα αναφέρω ορισμένα σημεία τα οποία νομίζω ότι έχουν σημασία στο να εκτιμήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις:

Πρώτον, η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν υπο-εκτιμήσει θανάσιμα, θα έλεγα, τη δυναμική των χρεοκοπιών, τον αντίκτυπο που έχει το κλείσιμο της μίας επιχείρησης στις πιθανότητες να κλείσει μία άλλη επιχείρηση.

Πιο σημαντικό από αυτό. Αυτό είναι μια μορφή πολλαπλασιαστή. Η Τρόικα δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τους πολλαπλασιαστές. Το θυμάστε αυτό. Υπάρχουν και τα mea culpa τους. Δεύτερον -και κάτι το οποίο πρέπει να πω ότι και εμένα με εξέπληξε το μέγεθος αυτού του προβλήματος- παρατηρούμε ότι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη -ακούστε το αυτό, κύριε Υπουργέ, έχει σημασία- ανάμεσα στους πολίτες που δεν είδαν μείωση των εισοδημάτων τους –οι λίγοι πολίτες, γιατί οι περισσότεροι είδαν μείωση των εισοδημάτων τους- είχαμε μείωση της κατανάλωσης των δαπανών μεταξύ του 25% και του 30%. Αυτό δεν το είχατε υπολογίσει.

Γενικότερα υπάρχει και μια τρίτη διάσταση που πρέπει να μας προβληματίσει. Κάθε κρίση, είτε είναι του 2008 είτε είναι η σημερινή, αφήνει την Ευρώπη, τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, αν θέλετε, τη δυναμική του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος σε χειρότερη θέση από ό,τι τη βρήκε, σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η συγκεκριμένη κρίση με τον Covid-19 θα είναι ακόμα πιο έντονη ως προς αυτό. Τι θέλω να πω; Το βλέπετε. Ο ιός αυτός δίνει πόντους στην ψηφιακή οικονομία σε σχέση με την αναλογική οικονομία. Δίνει πόντους στις πλατφόρμες και τα μονοπώλια τύπου «facebook» και «amazon» και ρίχνει χαμηλά εταιρείες-μεγαθήρια στον βιομηχανικό τομέα παραγωγής φυσικών αγαθών.

Ο τουρισμός ή οι χώρες που βασίζονται στον τουρισμό εκτός των συνόρων, εξωτερικό τουρισμό, αυτές οι χώρες χάνουν, σε σχέση με χώρες που βασίζονται, όπως το Μαϊάμι για παράδειγμα, στον εσωτερικό τουρισμό.

Σήμερα διάβασα ένα άρθρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μια αντίστοιχη διαδικασία εντός της Ευρωζώνης. Η αγωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αυτό το άρθρο -μπορείτε να μπείτε να το διαβάσετε, σήμερα εκδόθηκε- είναι ότι ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής θρυμματίζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί; Γιατί οι διαφορετικές χώρες πλήττονται διαφορετικά, ανάλογα με την εξάρτησή τους στην ψηφιακή ή την αναλογική οικονομία, στις βιομηχανίες σε σχέση με τις ψηφιακές εφαρμογές, στον τουρισμό τον εξωτερικό σε σχέση με τον εσωτερικό.

Αυτά φαντάζομαι ότι είναι ψιλά γράμματα για την Κυβέρνηση. Γιατί βλέπω ότι η Κυβέρνηση πραγματικά προετοιμάζεται! Σας βλέπω να ετοιμάζεστε. Ετοιμάζεστε με παράβολα, με δακρυγόνα και με στάχτη.

Τα παράβολα; Τι ήταν αυτό πάλι; Βλέπω ότι αυξάνετε στις εφέσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων το κόστος του παραβόλου κατά 150%. Για έφεση σε θέμα χρηματικού αντικειμένου εκεί που το μάξιμουμ ήταν 1.500 ευρώ το πήγατε στα 5.000 ευρώ. Προφανώς προετοιμάζεστε. Προετοιμάζεστε για το πώς θα αυξήσετε το κόστος των πολιτών όταν απαιτούν τα δικαιώματά τους από το κράτος ενόψει πέμπτου μνημονίου.

Τα δακρυγόνα; Βλέπω ότι το στοκ έχει αρχίσει να αυξάνεται. Βλέπουμε το νομοσχέδιο που θα φέρετε τώρα, απαγορεύοντας διαδηλώσεις και συναθροίσεις.

Όσον αφορά για τη στάχτη, έχουμε δύο μορφές στάχτης. Από τη μία μεριά έχουμε τον χαρακτηριστικό κυνισμό με τον οποίο ψεύδεστε για τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, για το ύψος του κρατικού προϋπολογισμού. Άλλη μία φορά σας προκαλώ: Ποιο θα είναι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού φέτος; Ήδη «τρέχει», αν κάνετε μία προβολή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, στο μείον 16%. Θα το ομολογήσετε αυτό; Αυτή τη στάχτη στα μάτια ο λαός έχει μάθει να τη βγάζει από πάνω του.

Όμως, παρατηρούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μια δεύτερη μορφή στάχτης, μια πιο απαίσια, αηδιαστική στάχτη. Ένας καταληστευμένος λαός τόσα χρόνια παρατηρεί Βουλευτές να μασκαρεύονται ως εισαγγελείς, όλοι να χρίζουν όλους τους άλλους ενόχους.

Και ξέρετε, κύριε Υπουργέ, σε μια χώρα που όλοι χρίζουν όλους τους άλλους ενόχους τελικά κανείς δεν είναι ένοχος και τελικά το μόνο που ενοχοποιείται είναι το κοινοβουλευτικό μας σύστημα στα μάτια του ελληνικού λαού. Οι μόνοι που επωφελούνται είναι αυτοί που βασίζονται στην εκκόλαψη του αυγού του φιδιού.

Δεν νιώθει κανείς ντροπή εδώ μέσα που το σκάνδαλο της SIEMENS, της NOVARTIS το ανακάλυψε το FBI; Που το FBI μας είπε τι γίνεται στη χώρα μας και η χώρα μας δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό της σώμα δίωξης μεγαλοεπιχειρηματικού και πολιτικού εγκλήματος το οποίο να μην σέρνει τους Βουλευτές, εμάς, εσάς, μέσα σε επιτροπές όπου αυτοπαρουσιαζόμαστε ξαφνικά ως εισαγγελείς που χαρακτηρίζουμε αλλήλους ενόχους;

Αυτό το όνειδος το οποίο βλέπουμε στα κανάλια είναι μια στάχτη στα μάτια του κόσμου που τελικά το μόνο που κάνει είναι να υπονομεύει τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία μας.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν συμμετέχουμε σε αυτές τις προανακριτικές επιτροπές. Γιατί; Όχι γιατί δεν είναι σημαντικό να διαλευκαίνονται τα σκάνδαλα, αλλά γιατί δεν είναι δουλειά της νομοθετικής εξουσίας αυτό. Το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί εμείς. Αυτή είναι η θέση και η συνεισφορά του ΜέΡΑ25.

Εμείς κατεβαίνουμε με θεσμικές προτάσεις νόμων, σαν αυτή στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, και θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία της δημοκρατίας. Το πέμπτο μνημόνιο αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία μας και για τη βιωσιμότητα αυτού του ελληνικού λαού. Δεδομένου ότι είναι δεδομένο, εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε θεσμικές προτάσεις για την προστασία του ελληνικού λαού και της δημοκρατίας μας από αυτό.

Ευχαριστώ.