Γιατί απαιτούνται άμεσα δημοσιονομικά μέτρα χωρίς διαπραγμάτευση με το Eurogroup – Συνέντευξη τύπου για το μάθημα των Euroleaks

Το κύριο μάθημα των Euroleaks για την αντιμετώπιση της διπλής επιδημίας που φέρνει ο κορωνοϊός:
ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!
ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ!
ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» ΣΤΟ Eurogroup

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει δύο διαστάσεις: την υγειονομική και την οικονομική. Στο υγειονομικό σκέλος έχουμε υποχρέωση ως πολίτες την πλήρη τήρηση των κανόνων και των συμβουλών του Υπουργείου Υγείας – δεν παίζουμε με την υγεία των φίλων, των συμπολιτών, των συνανθρώπων μας. Το ΜέΡΑ25 στέκεται στο πλευρό των κυβερνητικών προσπαθειών να καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού μέσα από πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης, βασικούς κανόνες υγιεινής κλπ.

Ως προς το οικονομικό σκέλος, το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το 2020 θα ήταν, έτσι κι αλλιώς, έτος νέας ύφεσης – στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο κορωνοϊός μετέτρεψε αυτή την επερχόμενη κρίση σε κατάρρευση. Οι αναβολές καταβολής κάποιων φόρων και η αναιμική χρηματοδότηση κάποιων πολιτών/επιχειρήσεων θυμίζουν την χορήγηση ασπιρίνης στον ετοιμοθάνατο.

Τί απαιτείται; ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ 2% του ΑΕΠ
Πότε; ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Είναι το απόλυτο προαπαιτούμενο:

1. Για την χρηματοδότηση του εθνικού υγειονομικού αγώνα εναντίον του ιού και υπέρ των ανθρώπων μας
2. Για την ανάσχεση της πολλαπλασιαστικής/επιταχυνόμενης οικονομικής ύφεσης

Ήδη από την 10η Μαρτίου, από το βήμα της Βουλής, καταθέσαμε τα απολύτως απαραίτητα 7+1 μέτρα.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ως τώρα, η κυβέρνηση είναι απούσα από τον αγώνα εναντίον της νέας υφεσιακής λαίλαπας.

Οι έως τώρα εξαγγελίες του ΥπΟικ είναι προσβλητικά ασήμαντες από δημοσιονομικής και οικονομικής άποψης. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι κινούνται στην λάθος κατεύθυνση. Απαιτείται:

ΑΜΕΣΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΦΟΡΩΝ (προπληρωμής, ΦΠΑ κλπ)

  •  ΟΧΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΩΝ

  •  ΟΧΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι συμφωνεί πως προαπαιτούμενο για ουσιαστική ανάσχεση της Νέας Ύφεσης είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για αυτό, λένε, θα ζητήσουν την μείωσή τους στο Eurogroup…

ΕΘΝΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ Η ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP ΝΑ ΡΙΧΤΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΦΕΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ – ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΑ EUROLEAKS

Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Δεν τους ενδιαφέρει αν τα χρήματα που ζητάς να χρησιμοποιήσεις υπέρ του λαού σου είναι δικά σου ή δανεικά. Απόδειξη: Η κυνική δήλωση του Β. Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Ιουνίου 2015 ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στην Ελλάδα των δικών της χρημάτων από τα κέρδη της ΕΚΤ επειδή τα θέλει (άκουσον-άκουσον) για τον προϋπολογισμό του – μια θρασύτατη δήλωση πρόθεσης κλοπής.

2. «Το Eurogroup δεν διαπραγματεύεται» & «Το Eurogroup δεν αξιολογεί προτάσεις υπουργών». Τάδε έφη ο Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ντάιζελμπλουμ, μετά την κατάθεση εμπεριστατωμένων προτασεών μας την 11η Μαΐου 2015.

Σε αυτό το φόρουμ ελπίζει ο κ. Σταϊκούρας να τους πείσει;

Βασική αρχή: Αν ζητήσεις την άδεια του EUROGROUP να χρησιμοποιήσεις τα χρήματά σου υπέρ του λαού σου (και όχι υπέρ τραπεζιτών ή ολιγαρχών) η απάντηση είναι ένα πλατύ-φαρδί, τεράστιο ΝΕΙΝ.

  • Για αυτό το λόγο ο Ιταλός Πρωθυπουργός προέβη, ως όφειλε, στην μονομερή ανακοίνωση μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης €25 δις – χωρίς να πάει στο Eurogroup να παρακαλέσει.

  •  Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση έπρεπε/πρέπει να νομοθετήσει τα 7+1 Μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 χωρίς καμία ενημέρωση του άτυπου και θεσμικά μη υπαρκτού Eurogroup.

Επί πλέον μαθήματα από τα Euroleaks:

  • Μαύρη, κατευθυνόμενη προπαγάνδα: Μου απαγόρευαν να καταθέτω γραπτές προτάσεις. Μου απαντούσαν ότι δεν μπορούν να αξιολογήσουν τις προτάσεις που, αναγκαστικά, έκανα προφορικά και, την ίδια ώρα, διέρρεαν ότι πήγαινα στα Eurogroup με άδεια χέρια, χωρίς προτάσεις!

  • Στις ιδιαίτερα μετριοπαθείς προτάσεις που τους έκανα αρνούνταν να απαντήσουν αλλά απειλούσαν συνεχώς με capital controls και Grexit αν δεν αποδεχόμουν ένα δάνειο που ο ίδιος ο Σόιμπλε έλεγε ότι θα απορρίψει.

  • Ποιος λοιπόν απειλούσε με capital controls και Grexit, ποιος ήταν κυνικός και επιθετικός; Και ποιος απαντούσε μετριοπαθώς, διπλωματικά και τους εγκαλούσε κάθε φορά που μιλούσαν για Plan B, capital controls και Grexit;

Έχει σημασία να ακούσετε μόνοι σας, πολίτες και δημοσιογράφοι, και να κρίνετε. Όχι μόνο για την Ιστορία. Αλλά και για να κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να μην νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της χώρας μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή αλλά να πάει στο… Eurogroup.

ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ: Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ

1. Το Eurogroup είναι εκείνο που παρανομεί όταν δεν τηρούνται πρακτικά

• Το επιχείρημα ότι χωρίς πρακτικά μιλάνε πιο άνετα οι ΥπΟικ είναι η αποθέωση του κυνισμού των ισχυρών που καταργούν τη δημοκρατία με όπλο την αδιαφάνεια
• Κάθε δημοκρατική χώρα ή θεσμός υποχρεούται να κρατά πρακτικά – τόσο για την αναδρομή σε περίπτωση διαφωνίας όσο και για τον ιστορικό του μέλλοντος. Σε 10, 20, 30 χρόνια τί θα αφήσει πίσω το EG; Μόνο την ιστορία που έγραψαν οι νικητές;

2. Η τρόικα καταστρατηγούσε την εμπιστευτικότητα μέσω ψευδών διαρροών

• Π.χ. Η περίπτωση της Ρήγα: Τα ηχητικά αποδεικνύουν ότι οι χαρακτηρισμοί που υποτίθεται μου πρόσαψαν υπουργοί οικονομικών σε εκείνη τη σημαντική συνεδρίαση ποτέ δεν ειπώθηκαν – FAKE NEWS, με άλλα λόγια

3. Η τρόικα αθέτησε συμφωνία που είχε γίνει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

• Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συμφωνήσαμε, μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση, την αντικατάσταση του Μνημονίου με τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων του ελληνικού ΥπΟικ. Τέσσερις μέρες μετά οι τροϊκανοί θα προσποιούνταν ότι αυτή η συμφωνία δεν είχε γίνει ποτέ και ξαναέβαλαν το Μνημόνιο στο τραπέζι.

4. Γνώριζαν ότι ηχογραφούσα και κανείς τους δεν ζήτησε να σταματήσω

Πως το γνώριζαν; Επειδή το δήλωσα στους New York Times. Μάλιστα ο Μάριο Ντράγκι – ακούστε τα ηχητικά – αναφέρεται στο γεγονός ότι ηχογραφούσα, χωρίς να ζητήσει κανείς τους να σταματήσω.

Δεδομένων των 1,2 &3, είχα ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ – τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή – να κρατήσω αυτό το ηχητικό αρχείο. Μάλιστα, δεδομένου του 4, δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή νομική σκιά ως προς την νομιμότητα των ηχογραφήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΥΠΟΚΛΑΠΕΙΣΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα Euroleaks αποτελούν συνεισφορά στην υπόθεση:

  • του εκδημοκρατισμού της ΕΕ

  • της μετατροπής της ΕΕ σε μια πραγματική ένωση που διέπεται από αρχές λογοδοσίας και διαφάνειας

  • των Ιστορικών του Μέλλοντος που θα στραφούν στα γεγονότα του 2015 ως έτος-σταθμός στην αποδόμηση της ΕΕ. Ήδη βλέπουμε αυτή την αποδόμηση στο προσφυγικό, στην απαράδεκτη αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στην κατάρρευση κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κλπ

Πέραν όμως τούτου, σήμερα, με τον κόσμο μας, τους συνανθρώπους μας να βρίσκονται αντιμέτωποι

  • με ένα ΕΣΥ εξουθενωμένο μετά από 10 χρόνια περικοπών που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, και

  • με μια οικονομία που, την αναπόφευκτη νέα ύφεση (λόγω Eurogroup, π.χ. 4ου Μνημονίου) την βιώνει ως κατάρρευση

  • με μια φοβική, ενδοτική κυβέρνηση που, αντί να νομοθετήσει την χρησιμοποίηση του πλεονάσματός μας θα πάει στο Eurogroup να παρακαλέσει να την αφήσουν να το χρησιμοποιήσει

Σε αυτή την συγκυρία, η δημοσιοποίηση των κρίσιμων εκείνων Eurogroup, τα Euroleaks όπως τα ονομάζουμε, αποτελούν απαραίτητο εργαλείο πίεσης προς την κυβέρνηση να ρίξει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 3,5 δις στον αγώνα κατά της νέας κοινωνικής καταστροφής.

Αυτή η κυβέρνηση δεν θα το κάνει, βέβαια. Τον πατριωτισμό της ξέρει να τον αφήνει έξω από την πόρτα του Eurogroup.

Το ΜέΡΑ25 καλεί όλους, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, έχοντας ακούσει τα ηχητικά, κι έχοντας γνώση του τι παίζεται εκεί μέσα, να απαιτήσουμε:

  •  Άμεση, μονομερή νομοθέτηση των απαραίτητων, τα οποία το ΜέΡΑ25 κατέγραψε στα 7+1 μέτρα του, και

  •  Άμεση νομοθέτηση των προτάσεών μας για την προστασία της 1ης κατοικίας, των ΜΜΕ και μέσω δημιουργίας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Επειδή εξαρτάται η ζωή και το βιός των ανθρώπων μας. Επειδή του Eurogroup δεν του καίγεται καρφάκι για αυτούς.