Λογικό να µε λένε καταστροφέα οι… «βάστα, Γερούν» – συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ

Το µίσος της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού θα το φέρω στο πέτο µου ως µετάλλιο τιµής, επισηµαίνει ο γραµµατέας του ΜέΡΑ25 και συµπληρώνει: «Προκαλώ τον Μητσοτάκη να στήσει ό,τι δικαστήριο θέλει. Εκεί οι κατήγοροι θα µετατραπούν, επιτέλους, σε κατηγορούµενους»

«Ας στήσει ο Κ. Μητσοτάκης όποιο δικαστήριο θέλει για το πρώτο εξάµηνο του 2015» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γραµµατέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραµµατικές δηλώσεις. Παράλληλα χαρακτηρίζει «αποεπένδυση» και «ξεπούληµα» τον σχεδιασµό της κυβέρνησης για το Ελληνικό. Οσο για την κοινοβουλευτική παρουσία του ΜέΡΑ25, σηµειώνει ότι οι ιδρυτικές αρχές του κόµµατος είναι το πλαίσιο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής του Οµάδας.

«Καταστροφέας» ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύµφωνα µε τα πλέον επίσηµα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, ενώ συνεχίζονται οι κοινοβουλευτικοί ψίθυροι περί εξεταστικής για το α’ εξάµηνο του 2015. Κατά µέτωπον επίθεση;
Είναι λογικό να χαρακτηρίζουν καταστροφέα τον µόνο υπουργό Οικονοµικών που δεν πήρε ούτε ένα ευρώ δανεικών και δεν υπέγραψε µνηµόνιο εκείνοι που κατέστρεψαν τη χώρα διογκώνοντας το χρέος πριν από το 2010 και κλείνοντας κατόπιν τους Ελληνες στο µπουντρούµι της χρεοδουλοπαροικίας. Είναι κατανοητό όσοι έλεγαν «Βάστα, Γερούν» την ώρα που πάσχιζα για την αναδιάρθρωση χρέους, η οποία ήταν, και είναι, προαπαιτούµενο πραγµατικής ανάκαµψης του λαού µας, να µετατρέπουν την ενοχή τους σε κατά µέτωπον επίθεση εναντίον µου. Οσον αφορά εµένα, και όπως είχα πει στην επιστολή παραίτησής µου από το υπουργείο Οικονοµικών το βράδυ του δηµοψηφίσµατος, το µίσος της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού θα το φέρω στο πέτο µου ως µετάλλιο τιµής.
Το µόνο νέο δεδοµένο είναι ότι η υπόσχεση που έδωσε ο κ. πρωθυπουργός κατά τις προγραµµατικές του δηλώσεις για «πολιτικό πολιτισµό» κράτησε δυο µέρες µόλις. Το κατανοώ βέβαια. Από το 2012 έως και τον ∆εκέµβρη του 2014 η τρόικα εξευτέλιζε τον ίδιο και την κυβέρνηση στην οποία συµµετείχε παρά το «ναι σε όλα» που τους έλεγαν. Οταν, λοιπόν, τον Γενάρη του 2015 πήγε στο Eurogroup υπουργός Οικονοµικών και είπε «όχι» στους δανειστές, κάνοντας ακόµα και νεοδηµοκράτες ψηφοφόρους να νιώσουν ανάταση, οι ηγέτες της Ν∆ ένιωσαν να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Κι όταν το 62% του λαού στήριξε το «Οχι» εκείνο, οι της Ν∆ βρέθηκαν στο καλάθι των αχρήστων.
Αν και την εποµένη ο κ. Τσίπρας τούς ανέσυρε από εκείνο το καλάθι, ώστε µαζί να ανατρέψουν το «Οχι», θέτοντας έτσι τον κ. Μητσοτάκη σε τροχιά παλιννόστησης, την τροµάρα εκείνη που πέρασε το 2015, την ερήµην του ανάταση του ελληνικού λαού, φαίνεται να µην τη συγχωρεί. Ετσι, άλλη µια φορά, οι ένοχοι απειλούν µε ειδικά δικαστήρια τους πολύ λίγους που τίµησαν τη λαϊκή εντολή. Οπως επαναλαµβάνω συνεχώς από το 2015, τον προκαλώ να στήσει ό,τι δικαστήριο θέλει. Εκεί οι κατήγοροι θα µετατραπούν επιτέλους σε κατηγορούµενους.
Μετά την οµιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και την καταγγελία για επερχόµενη λιτότητα πολλών δισ., επιµένετε στην εκτίµηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να ασκήσει πραγµατική αντιπολίτευση;
Είναι ηλίου φαεινότερο. Ο κ. Μητσοτάκης οικοδοµεί τη νέα παρασιτική ολιγαρχία πάνω στο θεµέλιο του 3ου και 4ου µνηµονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς µπορούν να εγκαλέσουν τους υπουργούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η νέα κυβέρνηση είτε απλά συνεχίζει είτε επεκτείνει όσα ψήφιζαν εκείνοι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα συναπτά χρόνια;
Για παράδειγµα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε γην και ύδωρ στον όµιλο Λάτση παραδίδοντάς του το Ελληνικό για ένα κοµµάτι ψωµί, και θυσιάζοντας στην κερδοσκοπική λαίλαπα της τσιµεντοποίησης και καζινοποίησης την τελευταία ευκαιρία για αθηναϊκό µητροπολιτικό πάρκο, πόσο πολύ «πονάει» την κυβέρνηση η κριτική για την επιλογή υφυπουργού που θα ολοκληρώσει το βρώµικο αυτό ντιλ;
Οταν η κυβέρνηση ανακοινώνει την ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ, πόσο αξιόπιστες είναι οι ενστάσεις ενός ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε την ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ συµµορφούµενος στις προσταγές της τρόικας; Γενικότερα, στο ΜέΡΑ25 δεν αµφιβάλλουµε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσποιούµενοι αµνησία, µπορεί κάλλιστα να αρχίσουν να ζητούν πίσω το ΕΚΑΣ, τα λιµάνια, τα αεροδρόµια, τα τρένα, ή να στηλιτεύουν τα µατωµένα πλεονάσµατα κ.λπ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι µόνο θλίψη και οίκτο θα προκαλούν.
Το ΜέΡΑ25 αντιτίθεται στην επένδυση στο Ελληνικό που την κατακεραύνωσε η κυρία Σοφία Σακοράφα, η αντιπρόεδρος της Βουλής του ΜέΡΑ25. Λέει όχι στις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες. Τι είδους ιδιωτικές επενδύσεις επιθυµείτε;
Πραγµατικές επενδύσεις σε µια καλύτερη Ελλάδα, όχι σε ακριβές αποεπενδύσεις που προδιαγράφουν µια απολύτως δυστοπική Ελλάδα. Η πώληση του Ελληνικού στον κ. Λάτση και τους συνεταίρους του, για παράδειγµα, δεν αποτελεί επένδυση. Αποτελεί ξεπούληµα ανεκτίµητης δηµόσιας περιουσίας σε τιµή που κανείς ιδιώτης ιδιοκτήτης δεν θα δεχόταν και µάλιστα µε σκοπό (α) να καταστραφεί η τελευταία ευκαιρία για ένα ικανό πνεύµονα πρασίνου στην τσιµεντούπολη και (β) να κτιστεί ο ορισµός της πιο αντιπαραγωγικής επιχείρησης (ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να εισπράττει προσόδους): καζίνο!
Οσο για τους υδρογονάνθρακες, τα χρήµατα που δίνονται για εξορύξεις αποτελούν τεράστια αποεπένδυση. Αν και οι πετρελαϊκές εταιρείες, και οι ντόπιοι ολιγάρχες ατζέντηδές τους, θα κερδίσουν µυθικά ποσά, η χώρα και ο λαός µας θα χάσουµε δισεκατοµµύρια µελλοντικών κερδών από τον καλό τουρισµό που θα διώξουν οι πετρελαιοκηλίδες και το δηλητηριασµένο από τις εξορύξεις ή τους αγωγούς έδαφος.
Επιπλέον, σε έναν πλανήτη όπου όλες οι προοδευτικές δυνάµεις απαιτούν οι υδρογονάνθρακες να µείνουν στα έγκατα της γης, το δέσιµο της Ελλάδας στο άρµα των Exxon-Mobil, Νετανιάχου και Τραµπ αποτελεί αυτογκόλ ολκής στο γεωπολιτικό γήπεδο. Συνεπώς, απαντώντας εν συντοµία το ερώτηµά σας, το ΜέΡΑ25 θα υποστηρίξει όλες εκείνες τις επενδύσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα κέντρο τεχνολογιών και πανευρωπαϊκών δικτύων που βασίζονται 100% σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, µε αποκεντρωµένη παραγωγή, ηλεκτροκίνηση παντού, µε πολλές καλές θέσεις εργασίας στην προηγµένη πράσινη τεχνολογία.
Σε κάθε Βουλή τίθενται διλήµµατα. Υπάρχει η δέσµευση ότι η ΚΟ του ΜέΡΑ25 θα αποφασίζει συλλογικά. Αυτό σηµαίνει και ενιαία θέση των βουλευτών για όσα αποφασίζονται;
Οι συλλογικές αποφάσεις είναι στο DNA του ΜέΡΑ25. Συναποφασίζουν όχι µόνο οι βουλευτές µας αλλά όλα µας τα µέλη µέσα από συνεχείς ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Θα συνεχίσουµε έτσι. Από την άλλη, αναγνωρίζουµε το δικαίωµα στη διαφοροποίηση µελών µας σε ζητήµατα που δεν προσκρούουν στις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης του ΜέΡΑ25.