«Μακεδονομάχοι»: Μια λέξη διχαστική που δεν έχει θέση στο λεξιλόγιο του ΜέΡΑ25

 

«Τί θέλει το ΜέΡΑ25 με Μακεδονομάχους όπως ο Στάθης και ο Ψαραντώνης;», ρώτησαν  καραδοκούντες επικριτές μας μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα υποψήφιων βουλευτών μας. Τους ευχαριστούμε καθώς μας δίνουν την ευκαιρία να στηλιτεύσουμε τις διχαστικές τάσεις που, δυστυχώς, κυριαρχούν καθώς και τη χρήση λέξεων που κύριο στόχο έχουν να διχάζουν.

Το Μακεδονικό έχει διχάσει έναν λαό στο καναβάτσο της κρίσης, έναν λαό πιασμένο στις δαγκάνες της Χρεοδουλοπαροικίας, έναν λαό που καθημερινά αποχαιρετά τα παιδιά του που φεύγουν στο εξωτερικό. Ως έλληνες, ως πατριώτες, δεν δικαιούμαστε να μεγεθύνουμε αυτή την διχόνοια. Αντίθετα, έχουμε υποχρέωση να επενδύουμε στον διάλογο, τον αλληλο-σεβασμό, την μεταξύ μας σύγκλιση. Όροι όπως «μακεδονομάχος», για κάποιον που εναντιώνεται στην Συμφωνία των Πρεσπών, ή «εθνοπροδότης» για εκείνον που συμφωνεί, είναι κατασκευασμένοι ώστε να βαθαίνουν την διχόνοια και, έμμεσα, να μας εγκλωβίζουν περισσότερο στην Χρεοδουλοπαροικία.

Στο κόμμα μας, στο ΜέΡΑ25, τέτοιες λέξεις δεν χωρούν. Και δεν χωρούν όχι μόνο στον εσωτερικό μας διάλογο αλλά ούτε και ως χαρακτηρισμοί για οποιονδήποτε συμπατριώτη μας. Αλλά μιας και αναφέρθηκα στον εσωτερικό μας διάλογο, λίγα λόγια για την θέση μας στο Μακεδονικό και τον τρόπο με τον οποίο καταλήξαμε σε αυτήν.

Είναι γνωστό ότι το ΜέΡΑ25 έχει πάρει θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτηρίσαμε μια καλή συμφωνία που έγινε για λάθος λόγους (είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ) με προβληματικό τρόπο (ένα δημοψήφισμα όνειδος στην γειτονική χώρα). Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το πως καταλήξαμε σε αυτή την θέση: Με διεξοδικό διάλογο μεταξύ των μελών μας που προηγήθηκε εσωτερικού δημοψηφίσματος.

Για του λόγου το αληθές, αντιγράφω από το Σχέδιο Προεκλογικού Προγράμματος του ΜέΡΑ25 τις τρεις εναλλακτικές θέσεις στις οποίες καταλήξαμε πριν τις θέσουμε στην κρίση των μελών μας στο εσωτερικό δημοψήφισμα:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 1Η: Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει ως συμφέρουσα για όλους τους λαούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, την σύνθετη ονομασία «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» καλώντας την ηγεσία της να εγκαταλείψει άμεσα κάθε προσπάθεια μονοπώλησης της έννοιας της Μακεδονίας και κάθε μορφή αλυτρωτισμού και υστερικού, εθνικιστικού αφηγήματος. Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 θα σταθεί εμπόδιο στα αντίστοιχα υστερικά εθνικιστικά αφηγήματα στην Ελλάδα τα οποία διχάζουν τον λαό μας και δεν του επιτρέπουν να συμμαχήσει με τον λαό της ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 2Η: Το ΜέΡΑ25 τίθεται κατά οποιασδήποτε ονομασίας της ΠΓΔΜ που να περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 3Η: Το ΜέΡΑ25 τίθεται υπέρ της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Τελικά, με μεγάλη πλειοψηφία τα μέλη μας επέλεξαν την 1η εναλλακτική, η οποία είναι και η θέση του ΜέΡΑ25. Από την άλλη, ένα σημαντικό ποσοστό των μελών μας επέλεξε την 2η εναλλακτική. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι στους κόλπους του ΜέΡΑ25 υπάρχουν συνοδοιπόροι που διαφωνούν με την θέση του κόμματος όσον αφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία εναντιώνονται. Θα διανοούμασταν ποτέ να αποκαλούμε οι μεν τους δε «μακεδονομάχους» οι δε τους μεν «εθνοπροδότες»; Όχι βέβαια. «Συνοδοιπόροι» αλληλο-αποκαλούμαστε.

Σε αυτό το πλαίσιο συμμετοχικής εκπόνησης του κοινού μας προγράμματος, και δεδομένου ότι απορρίπτουμε τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό», στον δημόσιο διάλογο τα μέλη μας που μειοψήφησαν μπορούν, εφόσον πρώτα καταθέσουν την θέση του ΜέΡΑ25, να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, διατηρώντας τις διαφορετικές μας απόψεις, συμπορευόμαστε – χωρίς διχόνοιες, χωρίς διαμάχες.

Έτσι, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με νέους συνοδοιπόρους που, αποδεχόμενοι την Ισηγορία και τις συμμετοχικές μας διαδικασίες, εντάσσονται στο ΜέΡΑ25 ανεξάρτητα από το εάν σε κάποιο επί μέρους θέμα, όπως το Μακεδονικό, συντάσσονται με την πλειοψηφία ή την μειοψηφία των μελών του ΜέΡΑ25.

Κλείνω μ’ ένα προσωπικό σχόλιο: Διάβασα κάπου στο Διαδίκτυο σήμερα το πιο κακεντρεχές σχόλιο που έχω δει για καιρό πολύ. Έλεγε ο «αριστερός» σχολιαστής:

«Ο Ψαραντώνης που συμμετείχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια υποψήφιος με το #ΜεΡΑ25… Έτσι θα βάλετε φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;»

Απαντώ: Ναι, αγαπητέ μου, έτσι ακριβώς θα βάλουμε φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη! Με παλληκάρια σαν τον Ψαραντώνη που όταν ανεβαίνει στην σκηνή με την λύρα του είναι σαν να κάνει στην Οικουμένη τονωτική ένεση Δημοκρατίας, αντι-ρατσισμού και διεθνισμού.

Πραγματικά λυπάμαι για όποιον δεν μπορεί να συλλάβει πως με ανθρώπους των δημοκρατικών αγώνων όπως ο Ψαραντώνης, ο Στάθης, η Σακοράφα μπορούμε να συμπορευόμαστε εν τη διαφωνία μας για τις Πρέσπες ή και για άλλα ζητήματα (έχοντας βέβαια ενταχθεί σε κοινή, συμμετοχική διαδικασία εκπόνησης των θέσεων του ΜέΡΑ25).  Δεν πειράζει. Κάποια στιγμή θα καταλάβουν και θα έρθουν μαζί μας.