Påsktomtar och påskharar

Äggjakt är en rolig lek vid påsk. Det är mycket roligare än att bara ge barnen varsitt ägg. I stället säger man: ”Jag tror att jag såg en skymt av påskharen, men han skuttade så fort. Jag tror att han kan ha gömt några ägg här. Ska vi leta?”
Men jag tycker inte detta är nog heller. Jag vill ha lite roligare. Så jag satte mig ner med mina yngre barn på påskafton och, innan vi gick för att leta efter äggen, så sjöng vi en visa om en hare och en tomte.
Men vad har tomtar med påsken att göra? Hör inte tomtarna julen till? Nej, våra nordiska tomtar finns året runt. På etiketten till Jenny Nyströms påskbrygd, en öl från Ängöl, ser man en glad tomte som spelar dragspel omgiven av gula kycklingar. Vi är vana vid att se tomtar i snölandskap, men de trivs lika bra i vår-, sommar- och höstlandskap. Jenny Nyström tyckte att tomtar passade lika bra på påskkorten som julkorten. Det tycker jag med!
Det är därför visan ”Tomten och haren” passar så bra på påsken i samband med äggjakten. Det är också en rörelsevisa, vilket gör den perfekt för små barn. Visan handlar om en tomte som sitter i sin stuga och ser en hare komma skuttande på vägen. Tomten räddar haren från en jägare genom att hjälpa den in i stugans trygghet.
I ett hus vid skogens slut
liten tomte tittar ut.
Haren skuttar fram så fort,
klappar på dess port.
”Hjälp, ack hjälp, ack hjälp du mig,
annars skjuter jägarn mig!”
”Kom, ja kom i stugan in,
räck mig handen din.”
Visan nämner varken jul eller påsk, varken ägg eller klappar, varken vinter eller sommar, så den går att använda året runt.
Här är ett påskkort med harar från 1905:

Source