Långfredagen och fimbulvintern

Idag är det långfredag och man ska ha tråkigt. Det var denna dag som Jesus korsfästes. Men jag tror inte att Jesus var Guds son, så varför ska jag ha tråkigt? För att jag tycker att det är en bra idé att ha en tråkig tid före en glad tid, då blir glädjen desto större. Redan de gamla grekerna hade den dramaturgiska modellen klar för sig. En bra story ska ha en början, en mittdel och ett slut. Påsken är ett drama i tre akter, anslaget på skärtorsdagen, korsfästelsen på långfredagen och till sist det lyckliga slutet: uppståndelsen.
Dramatiken i det kristna påskfirandet bygger på kontrasten mellan dödens triumf och livets pånyttfödelse, kontrasten mellan långfredagen och påskdagen. I pjäsen Påsk har Strindberg låtit dagarnas olika stämning spegla händelseförloppet. Pjäsens tre akter har namn efter de tre dagarna skärtorsdag, långfredag och påskafton. Den ljusa vårstämningen i början mörknar till oro och ängslan och långfredagen präglas av ångest – som till sist viker när allt får ett lyckligt slut.
Man kan se Jesusgestalten som en personifikation av solen – han kallas ”världens ljus” i evangelierna. På långfredagen dör solen, det är vinter i världen, på påskdagen föds solen på nytt och det är vår i världen. Förr satte vi i Sverige upp spel där Vintergreven och Sommargreven och deras anhang stred mot varandra. Sommargreven, pyntad med blomster, segrade alltid.
Det finns en berättelse i den nordiska mytologin som är någorlunda parallell till den kristna påskberättelsen. När Fenrisulven vid Ragnarök slukar solen börjar den långa vintern, fimbulvintern, som varar i tre år. Då är det långfredag i världen. Två människor, Liv och Livtraser, överlever genom att gömma sig i jätten Hoddmimers skog. Jag tänker mig den som John Bauers mörka skog. De är dolda ungefär på samma sätt som Jesus är dold i sin grav. När de kommer ut igen är fimbulvintern över – våren segrar. Liv och Livtrasers ättlingar befolkar världen. Jorden återuppstår, grön och fager, och åkrarna växer osådda. Det är påsk.
Bild: ”I villande skogen” av John Bauer (1906)
Här är ett videoklipp också:

Stöd mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Source