Gustav Adolfsdagen 2017

Gustav II Adolf var Sveriges kung 1611-1632 och hann under dessa år grundlägga det svenska stormaktsväldet som gjorde vårt land till en av Europas största och ledande nationer. Hans dödsdag i slaget vid Lützen firas varje år den 6 november. I år, 2017, började jag med kaffe, punsch och Gustav Adolfsbakelse på konservativa studentföreningen Heimdal i Uppsala.

Därefter gick vi vidare till obelisken i Odinslund, som restes av Karl XIV Johan för att hedra Gustav Adolf den store. Studenterna tågade med facklor och fanor från universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Det var stämningsfullt och värdigt. Fullmånen lyste.

Vid obelisken framförde Allmänna sången Heidenstams ”Sverige” och psalmen ”Vår Gud är oss en väldig borg”. Uppsala universitet står i tacksamhetsskuld till kungen. År 1624 donerade han närmare 400 gårdar, men även torp, kvarnar och ängar till universitetet.
Sverige, Sverige, Sverige, fosterland,
vår längtans bygd, vårt hem på jorden!
Nu spela skällorna, där härar lysts av brand,
och dåd blev saga, men med hand vid hand
svär än ditt folk som förr de gamla trohetsorden.
Fall, julesnö, och susa, djupa mo!
Brinn, österstjärna, genom junikvällen!
Sverige, moder! Bliv vår strid, vår ro,
du land, där våra barn en gång få bo
och våra fäder sova under kyrkohällen.

Efter hyllningen vid obelisken blev det föreläsning på Kalmar nation. Lars Munkhammar, tidigare förste bibliotekarie vid Uppsala universitetsbibliotek, talade över ämnet ”Gustav Adolf och böckerna”. Kungen var en stor främjare av lärdom.

På Kalmar nation blev det också en bakelse till. Och punsch och kaffe – så ser den heliga treenigheten ut på 6 november.

När föreläsningen var slut drog vi ut till Onkel Lehman, som är stormästare i Konservativa Måndagsklubben (KMK). Där blev det smörgås, öl och snaps. Vi sjöng ”Hjältar, som bedjen” och jag deklamerade en dikt av Snoilsky, ”Lützen” ur samlingen Svenska bilder (1886). Den slutar så här:
Vid Lützen, på bakgrund av aftonskyn,
med dimmiga droppar på kinden
jag såg det – en blodig dallrande syn,
som flyttades undan av vinden.

Konservativa Måndagsklubben (KMK) sammanträder den sista måndagen varje månad på någon av Uppsalas studentnationer. Vi har också en gasque, det vill säga större sittning med sång, poesi och tal, varje månad. Hör av dig om du vill vara med!
Gillar du vad jag gör? Swisha ditt stöd till 0760078008 (Eddie)

Source