Boksläpp 14 oktober 2017

Lördagen den 14 oktober 2017 hade jag, Antikalifen, ett kalas med anledning av att min nya bok ANTIKALIFEN: MÜNCHHAUSEN OCH MUHAMMED kommit ut. Det blev ett trevligt kalas med god mat, goda vänner och mycket sång. Vi sjung både Bellman och gluntar. Nja, nästan hel glunt åtminstonne. Jag har lyckats lära mig de tre första verserna i ”Uppsala är bäst” . Men jag har ambitionen att lära mig mer! Det får ta den tid det tar.
Särskilt vill jag tacka min vän Michaël Lehman, som stod värd. För att hylla Lehman tillåter jag mig att ta bort den feminina ändelsen i ordet ”värdinna” i Bellmans visa så att den låter så här:
För vår Värd bugom oss,
Och halkom sen i grafven fritt,
Vid aftonstjernans bloss.*
Boken är den fjärde volymen i en serie Antikalifböcker, och liksom de föregående är den en antologi med tolv lagom korta essäer som tar sig an olika ämnen, till exempel Münchhausens sagor, seriefigurerna John Constantine, Tintin och Daredevil och Indiana Jones. Trots de olika ämnena är mitt perspektv hela tiden detsamma: att belysa konflikten mellan väst och islam.
Vem är Antikalifen? Så här skriver jag i bokens förord:
”När jag växte upp på 80-talet fanns det varken internet eller smartphones. Serietidningar var stort och vi fantiserade om att bli superhjältar. Serietidningarna förmedlade också värderingar – demokratin måste försvaras mot onda galningar som vill ta över världen. Det var när Abu Bakr al-Baghdadi i Irak, Usama bin Ladins efterträdare i positionen som ärketerroristen nummer ett, utropade sig till Kalifen i bestämd form singularis, som jag bestämde mig för att bli Antikalifen. En ensam superskurk gör ingen bra story, tänkte jag.”
När jag sätter på mig min fez och uttalar formeln Abrakadabra förvandlas jag till mitt alter-ego Antikalifen, en superhjälte utan superkrafter. Fezen köpte jag under ett besök i Konstantinopel.
Antikalifen tar ställning för västerländska ideal. Mot den trångsynta fanatismen ställer han humorn, fantasin och det kritiska tänkandet som tillsammans har gjort den västerländska kulturen så framgångsrik.
Antologin bär alltså undertiteln MÜNCHHAUSEN OCH MUHAMMED. Dessa två figurer får representera två civilisationer – islam och väst. Illustrationen på omslaget gjordes av Gustave Doré och föreställer baron Münchhausen i samtal med den turkiske sultanen, som faktiskt också gjorde anspråk på att vara alla muslimerns kalif. Sultanen har våldet, men Münchhausen har andra egenskaper: kvickhet, intelligens, fantasi och list.
Boken innehåller följande essäer:

Münchhausen och Muhammed
Det stulna paradiset
Islam och idén om Europa
John Constantine – en annorlunda helig krigare
Indiana Jones i Egypten
Mumien vaknar
Vive la démocratie!
Tintin i Kalifatet – och i Kongo
Vita skurkar
Två superhjältar – en katolik och en muslim
Från konungarnas stad till Frankrikes Mecka
Åttiotalsnostalgins politiska dimension

Du kan köpa boken genom att swisha 200 kr till 0760078008 (Eddie Råbock). Du kan också sätta in beloppet på följande bankkonto:
Swedbank
Kontoinnehavare: Eddie Råbock
Clearingnr: 8381-6
Kontonr: 403 153 111-6
Ange adressen dit boken/böckerna ska skickas.
För att kunna fortsätta mitt arbete som författare, debattör, poddare och youtuber behöver jag allt stöd jag kan få. Köp gärna flera böcker eller sätt in ett valfritt bidrag.
* Så lunka vi så småningom, Fredmans sånger, n:o 21. Lyssna på den här i Fred Åkerströms tolkning!

Source