Gluntens Drängar på brännvinsbord

Här på Nya Il Convito kan man läsa om både politik och kultur. Nu handlar det om ett brännvinsbord.
Sångsällskapet Orphei Drängar, OD, är en känd upsaliensisk manskör. Gluntens Drängar, GD, är en okänd upsaliensisk manskör. Frågan är om GD kan kallas kör. Vi är två glada amatörer, vissa skulle kalla oss klåpare. Men det vi inte har i talang, tar vi igen i glädje. Medan OD stämmer sina strängar och knäpper till Apollos pris, sjunger vi Gluntens pris. Den Evige Studenten. OD är apolloniskt, det är konstfärdigt framförda sånger. GD däremot är dionysiskt, det är yvigt och skråligt. Kanske blir vi bättre med tiden? Kanske inte. Det gör detsamma. Vi är alla Zeus söner. Både de äkta och de oäkta!
Gluntens Drängar består av Michaël Lehman, alias Charles Keatington, och Eddie Råbock, tidigare Mohamed Omar, alias Antikalifen. Passa på att besöka Michaël Lehmans blogg The Daily Cavalier!
Fredagen den 7 juli möttes de två drängarna och våra vänner i The Keatington Suite för ett brännvinsbord. Ett brännvinsbord är ett enklare smörgåsbord som består av fem delar: bröd, smör, ost, sill och korv. Till detta serverades flera sorters svenskt, kryddat brännvin. Vi sjöng förstås snapsvisor. Kvällen avslutades med kall punsch och kaffe. Men innan man dricker punsch måste man sjunga visan ”Punschen kommer”:

Punschen kommer, punschen kommer
ljuv och sval
Glasen imma
röster stimma
i vår sal
Skål för gamla minnen
Skål för varje vår
Inga sorger finnes mer
när punsch vi får.

Punschen kallas ibland Sveriges nationaldryck och ska helst ackompanjeras av en cigarr. ”Punschen och havannaröken, höja människan öfver öken”, skrev Albert Engström.
Gillar du vad jag gör? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)
Du kan även köpa min bok ANTIKALIFEN: BORT OCH HEM IGEN för 200 kr. Ange till vilken adress boken/böckerna ska skickas.
Bli månadsgivare på Patreon
Donera via Paypal:

Source