Konservativa Uppsalaprofiler

Tisdagen den 20 juni intervjuade jag, Antikalifen, den konservative författaren och poeten Simon O. Pettersson, som är aktuell med boken SVENSKA KONSERVATIVA PROFILER. Flera av profilerna som beskrivs i boken är också upsaliensare, bland andra Hans Järta, Geijer, filosofen Boström, statsvetaren Rudolf Kjellén och historikern Harald Hjärne.
I bokens förord skriver Pettersson att behovet av konservatism är större än någonsin:
”Konservatismen finns här som en omfattande och rik idéresurs, till hjälp för den som försöker finna svar på tidens frågor.”
Konservatism handlar således inte bara om nostalgiskt tillbakablickande:
”I min roll som historisk hävdatecknare är min blick också riktad mot framtiden. Jag drar mig således inte från personliga omdömen om vad som är värdefullt för att formulera än konservativ åskådning i dag och vad som tvärtom är problematiskt. Boken går på så sätt utöver sin roll som introduktion och blir också till ett inlägg i den aktuella diskussionen.”
Vi mötes på café Ofvandahls där vi drack kaffe och åt en bit tårta. Den konservative dandyn och upsaliensiske kulturpersonligheten Michaël Lehman var kameraman. Jag och Lehman utgör tillsammans duon Gluntens Drängar (GD). Han är också ordförande i sällskapet Konservativa Måndagsklubben (KMK).
KMK vill vårda och levandegöra svenska, framför allt upsaliensiska traditioner, med både lidelse och humor. Vi strävar efter att förena politik och kultur till en helhet. Vad gör vi? Vi samlas kring gravar på födelse- och dödsdagar, vi firar jubileer, och arrangerar pubkvällar, fester, poesiuppträdanden med mera. Vi har en YouTube-kanal som heter Gluntens Drängar.
Efter intervjun och Ofvandahls gick vi till Erik Gustaf Geijers grav på Gamla kyrkogården. Han var en stor upsaliensisk kulturpersonlighet, och även universitetets rektor. Där läste Pettersson dikten ”På nyårsdagen 1838”. Vi avslutade med en skål i snaps till Geijers ära.
Ensam i bräcklig farkost vågar
seglaren sig på det vida hav;
stjärnvalvet över honom lågar,
nedanför brusar hemskt hans grav.
Framåt! — så är hans ödes bud;
och i djupet bor, som uti himlen, Gud.

Boken SVENSKA KONSERVATIVA PROFILER ges ut av Realia förlag. Köp boken här
Vill du bli medlem i Konservativa Måndagsklubben (KMK)? Kontakta mig via Facebook eller Twitter
Gillar du vad jag gör? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

Source