To DiEM25 στο Ηράκλειο: Κεντρική Ομιλία 14ης Ιουνίου 2017

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας μία ρήση του παλιού ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπεν:
«Ξέχνα την ιδέα της τελικής νίκης. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όπως δεν υπάρχει τελική ήττα. Κάθε γενιά, όλες οι γενιές, έχουν ιστορική, ηθική υποχρέωση να δίνουν την ΙΔΙΑ μάχη την καλή -­‐ ξανά, και ξανά, και ξανά. Για αυτό ας σταματήσουμε να θρηνούμε την ήττα μας του 2015. Αυτό που μετρά είναι να δώσουμε την μάχη του 2017, του 2018, του 2019, του 2020. Σήμερα, το κίνημά μας, που πραγματικά διέσωσε το πνεύμα της Ελληνικής Άνοιξης, της Ελληνικής Εξέγερσης, μεταλαμπαδεύοντάς το σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης – ενός κινήματος που σήμερα επιστρέφει, στην γενέτειρά του, στην Ελλάδα, στην Κρήτη που ξέρει όσο καμιά άλλη γωνιά της πατρίδας τι σημαίνει να μην το βάζεις κάτω.»

Έδωσε έναν ορισμό του DiEM25 που ενθουσίασε πολλούς από τους Κρητικούς:
«Το DiEM25 είναι η νέα Φιλική Εταιρεία των ευρωπαίων δημοκρατών που ετοιμάζει την ρήξη με την Ανίερη Συμμαχία του Eurogroup, του EuroWorkingGroup, του Βαθέως Κατεστημένου που διαλύει την Ευρώπη. Αλήθεια, ποιοί έφεραν το Brexit; Ποιοι ευθύνονται για την στροφή των λαών εναντίον της Ευρωπαϊκής ιδέας; Εμείς; Ο Βαρουφάκης; Ή ο Ντάιζελμπλουμ, ο Σόιμπλε, ο Ολάντ, η Μέρκελ και ο Γιούνκερ και το ανεκδιήγητο Eurogroup; Ρητορικό το ερώτημα. Ακόμα και οι βαμένοι ευρωλάγνοι της τρόικας εσωτερικού σκύβουν το κεφάλι στο άκουσμά του.»

Προέβλεψε μία ακόμα αποτυχία για το Eurogroup και προειδοποίησε για μια ακόμα φορά για τον κίνδυνο μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους:
«Αύριο έχουμε άλλο ένα Eurogroup. Άλλη μια φορά θα αρνηθούν να ελαφρύνουν σοβαρά το αβάστακτο χρέος. Ας καταλάβουμε κάτι: Το μη βιώσιμο χρέος καθιστά τον δανειστή δουλοκράτη. Ένας υπερχρεωμένος άνθρωπος είναι δούλος των δανειστών του. Ένας υπερχρεωμένος εργαζόμενος είναι σκλάβος του εργοδότη του. Ένα πτωχευμένο κράτος, που προσποιείται ότι αποπληρώνει τα χρέη του ελέω δανειστών που παίρνουν δισεκατομμύρια από την μία τσέπη τους και τα βάζουν στην άλλη τσέπη τους, την ώρα που εκποιούν την δημόσια περιουσία και ερημώνουν την χώρα, δεν είναι παρά μια αποικία χρέους. Και όσο υπογράφουμε ό,τι κουρελόχαρτο μας δίνει το Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Βίζερ, ο κ. Νταίζελμπλουμ, ένα πράγμα θα γίνεται: Μέρα με την μέρα η χώρα μας θα τείνει να μετατραπεί σ’ένα πανέμορφο, απέραντο παραθαλάσσιο οικόπεδο, στο οποίο θα κτίζονται ακριβά γηροκομεία-­‐ θέρετρα για βορειοευρωπαίους συνταξιούχους την ώρα που οι δικοί μας συνταξιούχοι θα κυκλοφορούν σαν φαντάσματα και οι νέοι μας θα έχουν μεταναστεύσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Για αυτό τον λόγο, και μόνο αυτόν το λόγο, είμαστε απόψε εδώ. Για να βάλουμε τέλος σε αυτό. Μαζί. Μαζί και με τους γερμανούς μας συντρόφους είμαστε ως σάρκα μία – όχι σύμμαχοι αλλά μέλη του ίδιου πολιτικού κινήματος. Όταν μέλη του DiEM25 όπως η Judith βρίσκονται στην Ελλάδα, δεν είναι απλά φιλέλληνες – γίνονται έλληνες. Κι όταν εμείς πηγαίνουμε στο Βερολίνο, γινόμαστε γερμανοί. Αυτό είναι το DiEM25: Το Κίνημα της Συμφιλίωσης των Ευρωπαίων Δημοκρατών.»

Ανέλυσε τις 7 τομές που το DiEM25 θεωρεί απαραίτητες για την αποφυγή της ερημοποίησης της Ελλάδας:

  1. Μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών – 18% ο μέγιστος ΦΠΑ, 20% ο μέγιστος φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση της προπληρωμής φόρων, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30000.
  2. Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη
  3. Στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ
  4. Άμεση ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών– που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές, και δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας
  5. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις
  6. Μετατροπή Υπερταμείου-­‐ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία (την οποία διαχειρίζεται με στόχο τις επενδυτικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία) και με τις μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας να εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφάλαια.
  7. Σεβασμός στην μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα: Τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ-­‐ΕΦΚΑ για μισθωτούς οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ. Πλήρης ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών ώστε να καταργηθούν οι μεταχρονολογημένες επιταγές που παίρνουν οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι από τα σουπερμάρκετ και τους μεσάζοντες. Για νέες επιχειρήσεις, start-­‐ ups, απαλλαγή για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές. Για όλες τις επιχειρήσεις εισαγωγή «ταβανιού» στο συνολικό ποσοστό φόρων και εισφορών στο 50% των εσόδων τους.

Παρατήρησε ότι οι δανειστές «συμφωνούν σιωπηλά ότι αυτές οι τομές είναι απαραίτητες αλλά δεν τις δέχονται γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν τους αφορά. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην φανεί πως μια κυβέρνηση μικρής χώρας τους φέρνει αντίσταση και πετυχαίνει αμοιβαία επωφελή συμφωνία μαζί τους. Έτσι, καταλήγουμε παράπλευρη απώλεια στην τιτάνια μάχη συμφερόντων Παρισίων, Βερολίνου και Ουάσινγκτον.»
Εξήγησε πόσο σημαντική είναι η επιμονή στη στρατηγική της δημιουργικής ανυπακοής και της αδιαπραγμάτευτης στάσης της χώρας απέναντι στον παραλογισμό της τρόικας και εξήγησε ποια η διαφορά με το 2015:
«Καλοπροαίρετα κάποιοι θα ρωτήσουν: Καλά, μπορεί να αντέξει η χώρα εντός της ευρωζώνης υπό καθεστώς σύγκρουσης με την τρόικα; Δεν το προσπαθήσατε αυτό το 2015 και αποτύχατε; Τους απαντώ: Το πρόγραμμα για επιβίωση εντός της ευρωζώνης υπό συνθήκες ρήξης με την τρόικα δεν απέτυχε το 2015. Απλά δεν εφαρμόστηκε! Ο πρωθυπουργός παρέβη την υπόσχεσή του και, απλά, δεν με άφησε να το εφαρμόσω. Λογικό ήταν να επέλθει η ήττα. Σφάλαμε. Όχι επειδή πιστέψαμε ότι η απελευθέρωση ήταν εφικτή. Σφάλαμε που πιστέψαμε τους λάθος ανθρώπους οι οποίοι κάποια στιγμή για να συνθηκολογήσουν αποκάλεσαν αυταπάτη τον εφικτό στόχο.»

 
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του DIEM25; Γράψου εδώ.