Boken är rolig. Ny recension av Antikalifen

Författaren och debattören Jan Sjunnesson har recenserat min essäsamling ANTIKALIFEN. BORT OCH HEM IGEN. Han tyckte om den:
Den flitige kulturskribenten Eddie Mohamed Omar har samlat nio av sina texter från sin blogg Nya Il Convito och Det Goda Samhället i en liten utgåva på 70 sidor.
Mohamed, som idag kallar sig Eddie efter det namn han växte upp med i Uppsala på 1980-talet, har utsett sig själv till en islamkritisk superhjälte, Antikalifen. Denne seriefigur bär mörk kostym, röd fluga och fez. Liksom de “antipåvar” som ogillades av påven i Rom en gång i tiden är Antikalifen motsatsen till dagens självutnämnde kalif, Islamiska Statens ledare Abu Bakr al-Bhadadi.
De nio berättelserna spänner över teman som Walt Disneys seriefigurer, Tolkien, HP Lovecraft, Uppsalapoeter, islamsk kulturhistoria, arabiska låneord i swahili, indier i Östafrika och personen Mohamed. Men först och främst är texterna uppbyggda kring Antikalifens egna funderingar om sin väg från Eddie till Mohamed och sedan tillbaka till Eddie igen, faktiskt med ett nytt efternamn, Råbock. Mer svensk än så kan denne fd islamist inte uppfattas, Eddie Råbock istället för Mohamed Omar.
Han är personlig och humoristisk, lärd och engagerad i kampen mot islams intolerans. Få har suttit i moskéer och lyssnat på hatiska predikningar eller talat med en al-Qaidajihadist eller dansat med sufiska dervischer. Mohamed Omar, som är hans författarnamn, försvarar västvärlden för dess nyfikenhet, fantasi och tolerans på ett sätt som får en att dra på munnen, samtidigt som man inser att skämtaren menar allvar.
I “Vår tids stora strid” liknar han vår tid med kampen i Tolkiens Sagan om ringen. Ansvaret vilar på de som insett att jihadisterna inte kommer ge sig om vi inte försvarar oss. Liksom den motvillige Frodo som fått uppdraget att bära ringen är vi också tveksamma. “Farofyllda färder är ingenting för mig. Om jag ändå aldrig fått ringen!” gnäller han.
Palatset Minas Tirith i landet Gondor är de fria folkens bålverk mot Saurons armér i Mordor enligt Tolkien. I verkligheten fanns Konstantinopel som höll stånd mot islams angrepp i 800 år med början under Mohameds levnad på 630-talet. 1453 invaderades denna kristna metropol, kyrkan Hagia Sofia gjordes om till moské och staden döptes om till Istanbul. Tolkien själv refererade till just det kristna Bysans när han jämförde med sitt fantasiland Gondor.
Det nya kalifatet som IS idag utropat kan liknas vid det osmanska kalifatet som avskaffades 1924. “Efter varje nederlag återhämtar sig skuggan, tar ny gestalt och växer på nytt” skrev Tolkien i sitt epos om striden mellan det onda och det goda. Mohamed Omar är fast besluten att bekämpa islams makt i Europa och Sverige. Inte bara islamism och jihadism utan islam i sig. Han vet vad han talar om och kan läsa Koranen på arabiska inklusive de mer toleranta uteslutna Satansverserna som den milde Satan sägs ha författat men den vrede Allah tog bort.
De vapen han har som Antikalif är humor, kritiskt tänkande och fantasi. Boken är rolig och personligt skriven på ett sätt som gör att man tar sig igenom de mer kulturhistoriska avsnitten. För mig var det en överraskning att serietidningar och gotisk skräckromantik kan användas mot islams trångsynta fanatism. Med Musse Pigg mot Mohamed!
Recensionen publicerades första gången den 17 mars på sajten Avpixlat här
Du kan köpa ANTIKALIFEN genom att swisha 200 per bok till 0760078008 (Eddie Råbock). Du kan också sätta in beloppet på mitt konto på Swedbank. Clearingnr: 8381-6. Kontonr: 403 153 111-6

Source